Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PIV_sami_novi.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
320 Кб
Скачать

27)Поняття та джерела суміжних прав.

Суміжні права виникають з відносин, які вже давно існують у творчому житті нашого суспільства. Особливого значення ці відносини набули з розвитком техніки, що зумовило виникнення нових можливостей щодо виконання та розповсюдження авторських творів, а разом з тим і необхідність їх правового захисту.

Охорона суміжних прав здійснюється відповідно до Закону України "Про авторське право і суміжні права". Суб'єктів авторського права і суміжних прав об'єднує дух творчої діяльності. Правовий аспект взаємовідносин полягає в тому, що грунтом для виникнення суміжних прав є твір автора, який може бути певним шляхом розповсюджений. Носіями суміжних прав є диригент та музиканти, які виконують музичний твір композитора, студія звукозапису, яка вперше здійснила запис компактного диску виконавця, телекомпанія, яка транслює свої програми. Розділ III вищезгаданого закону забезпечує правову охорону суміжних прав виконавців, виробників фонограм та організацій мовлення.

Отже, можна дати таке визначення суміжних прав. Суміжні права — це права виконавців на результати творчої діяльності, а також права виробників фонограм та організацій мовлення щодо використання творів науки, літератури і мистецтва, які охороняються авторським правом. 

Джерела:ДИВ. ПИТ. №13

28)ОбЄКТИ СУМІЖНИХ ПРАВ.

Об'єктами суміжних прав є: І— виконання;

— фонограми і відеограми; |

програми (передачі) організацій мовлення.

організація мовлення - організація ефірного мовлення чи організація кабельного мовлення(передачі).

відеограма - відеозапис на відповідному матеріальному носії (магнітній стрічці, магнітному диску, компакт-диску тощо) виконання або будь-яких рухомих зображень (із звуковим супроводом чи без нього), крім зображень у вигляді запису, що входить до аудіовізуального твору.

Виконання-співає, танцює або іншим способом виконує твори літератури.

29) СУБЄКТИ СУМІЖНИХ ПРАВ.

Суб'єктами суміжних прав є виконавці, виробники фонограм, відеограм та організації мовлення. Виконавцями вважаються спі­ваки, актори, музиканти, диригенти, танцюристи та інші особи, які виконують твори літератури або мистецтва. суб'єктами суміжних прав можуть бути також інші особи, які набули таких прав відповідно до до­говору чи закону. Тому суб'єктів суміжних прав можна поділити на первинних суб'єктів суміжних прав (акторів, музикантів, танцюристів тощо) та осіб, які набули відповідних прав на під­ставі договору чи закону. До, таких, осіб належать спадкоємці, інші правонаступники.(вторинні суб’єкти).

30)ВИНИКНЕННЯ СУБЄКТИВНИХ СУМІЖНИХ ПРАВ.

Під суміжними правами розуміються права виконавців ,виробників фонограм, відеограм і організацій мовлення. Отже, цим поняттям охоплюється чотири групи прав: 1) права виконавців 2) права виробників фонограм 3) права виробників відеограм 4) права організацій мовлення.

Суміжне право виникає внаслідок факту виконання твору, виробництва фонограми, виробництва відеограми, оприлюднення передачі організації мовлення.

Для виникнення і здійснення суміжних прав не вимагається виконання будь-яких формальностей.

Виконавець, виробник фонограми, виробник відеограми для сповіщення про свої суміжні права на фонограмах, відеограмах і всіх їх примірниках, що розповсюджуються серед публіки на законних підставах, або їх упаковках можуть використовувати знак охорони суміжних прав. Цей знак складається з таких елементів:

латинська літера “P”, обведена колом, — (зображення знака не наводиться);

імена (назви) осіб, які мають щодо цих фонограм (відеограм)суміжні права;

рік першої публікації фонограми (відеограми).

31)ОСОБИСТІ НЕМАЙНОВІ ПРАВА ВИКОНАВЦІВ.

Права суб'єктів авторських і суміжних прав поділяються па майнові та особисті немайнові. Виконавцю належать такі немайнові права:

1) вимагати визнання того що він є виконавцем твору.

2) вимагати, щоб його ім’я або псевдонім, зазначалися чи повідомлялися у зв’язку з кожним його виступом, записом, виконанням при можливості.

3)вимагати забезпечення належної якості запису його виконання і протидіяти будь-якому перекрученню, спотворенню чи іншій суттєвій зміні, що може завдати шкоди його честі і репутації

Право на імя –право авторства, псевдонім ,не вказувати ім’я.

Виробник фонограми, виробник відеограми має право зазначати своє ім'я (назву) на кожному носії запису або його упаковці поряд із зазначенням авторів, виконавців і назв творів, вимагати його згадування у процесі використання фонограми (відеограми). Організація мовлення має право вимагати згадування своєї назви у зв'язку із записом, відтворенням, розповсюдженням своєї передачі і публічним повторним сповіщенням її іншою організацією мовлення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]