Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kyrsova.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
945.15 Кб
Скачать

1.2 Система показників оцінки економічної ефективності виробництва продукції в галузі тваринництва

Економічна ефективність сільськогосподарського виробництва визначається на різних рівнях: народногосподарська ефективність; економічна ефективність галузей і виробництва окремих видів продукції; економічна ефективність господарської діяльності сільськогосподарських підприємств, а також окремих заходів. Залежно від цього використовуються різні економічні показники, які повинні бути органічно взаємопов'язані й відповідати критерію ефективності [13; с. 315].

Оцінка економічної ефективності виробництва продукції тваринництва проводиться за комплексом натуральних і вартісних показників, із застосуванням аналітичного методу та методу економічних показників

Натуральні показники самі по собі не вказують на рівень економічної ефективності виробництва, але є вихідними для її вимірювання. Адже продуктивність худоби і птиці повною мірою характеризують ступінь ефекту, одержаного в процесі виробництва, і відображують лише один бік досягнутої ефективності. Для визначення економічної ефективності необхідно знати розмір виробничих витрат, які забезпечили одержання наявної продуктивності худоби, бо один і той самий рівень продуктивності худоби може бути досягнутий при різних витратах. Для одержання порівнянних величин витрат і результатів обсяг виробленої продукції обчислюють у вартісному виразі.

При оцінці ефективності тваринництва використовуються наступні показники: ● вартість валової продукції, сума валового доходу і прибутку в розрахунку на одного працівника, зайнятого в галузі, затрати праці., одну умовну голову худоби, вартість виробничих основних засобів;

● сума виробничих витрат у розрахунку на одну гривню вартості продукції; ● рівень рентабельності виробленої та реалізованої продукції тваринництва в цілому; ● норма прибутку.

Порівняльна економічна оцінка виробництва окремих видів продукції тваринництва, що проводиться з метою виявлення найбільш ефективних видів її проводиться за натуральними та вартісними показниками: ● продуктивність сільськогосподарських тварин;

● вихід валової продукції в натуральному і грошовому виразі в розрахунку на одного працівника, одну людино-годину трудомісткості продукції, а також на одну голову худоби, на один центнер продукції і одну гривню валової продукції; ● ціна реалізації одного центнера продукції;

● сума прибутку в розрахунку на одну голову худоби і на один центнер продукції; ● рівень рентабельності виробництва продукції [9; с. 119].

Рентабельність - поняття, що характеризує економічну ефективність виробництва, за якої підприємство за рахунок грошової виручки від реалізації продукції (робіт, послуг) повністю відшкодовує витрати на її виробництво й одержує прибуток як головне джерело розширеного відтворення.

Для кількісного виміру рентабельності в цілому по аграрних підприємствах використовують такі три традиційні показники: рівень рентабельності, норму прибутку і приведену до земельної площі масу прибутку. Рівень рентабельності (Р) визначається за формулою:

Р = П * 100 / Вв (2)

де П - валовий прибуток від реалізації (робіт, послуг); Вв - виробничі витрати на реалізовану продукцію (її виробнича собівартість). Для повнішої уяви про реальну ефективність певного виду товарної продукції доцільно цей показник обчислювати з врахуванням витрат на її збут, зменшивши при цьому валовий прибуток на величину цих витрат і водночас збільшивши на них знаменник формули.

Оскільки коефіцієнт віддачі за товарною продукцією визначається за формулою:

Ктп = ТП / Вв (3)

де ТП - вартість товарної продукції (робіт, послуг) за поточними цінами реалізації, то рівень рентабельності можна також визначити з виразу (формула):

Р = ТП - Вв / Вв * 100 (4)

Даний показник характеризує економічну ефективність поточних витрат, ступінь їх окупності. Якщо рівень рентабельності становить 85 %, це означає, що підприємство за рахунок одержаної грошової виручки повністю відшкодувало витрати виробництва на реалізовану продукцію і додатково одержало на кожну гривню цих витрат по 0,85 грн. прибутку. У тих випадках, коли грошова виручка від реалізації продукції не покриває витрат на її виробництво, визначають показник рівня збитковості, як процентне відношення суми збитку до собівартості цієї продукції.

Рівень рентабельності в цілому по підприємству характеризує ефективність лише спожитих виробничих ресурсів і не відображає її рівень використання всіх авансованих витрат, що акумулюються у вигляді застосовуваних основних і оборотних фондів. Для визначення ефективності використання виробничих фондів розраховують показник норми прибутку (Нп) за формулою:

Нп = П * 100 / Фос + Фоб (5)

де Фос і Фоб- середньорічна вартість відповідно основних виробничих фондів і оборотних фондів.

Для характеристики ступеня ефективності сільськогосподарського виробництва і подальших перспектив його розвитку цей показник надто важливий, оскільки однаковий рівень рентабельності для окремих видів сільськогосподарської продукції не створює ще рівних умов для забезпечення однакових темпів зростання обсягу виробництва цих видів продукції, що пояснюється їх різною фондомісткістю.

З економічної точки зору показник норми прибутку показує, скільки грошових одиниць прибутку приносить кожна грошова одиниця функціонуючих виробничих фондів. Зростання цього показника, як і показника рівня рентабельності, свідчить про підвищення ефективності виробництва.

Рентабельність аграрних підприємств безпосередньо залежить від досягнутого ріння ефективності окремих видів виробництва. Щоб знати, які саме галузі в підприємстві найбільш рентабельні, а які низькоефективні, й на основі одержаної інформації розробити заходи щодо подальшого вдосконалення галузевої структури і підвищення прибутковості виробництва, визначають показники рентабельності (крім норми прибутку) в цілому по рослинництву і тваринництву, а також по тих галузях, продукція яких набула товарну форму [5; с. 283].

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]