Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kyrsova.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
945.15 Кб
Скачать

Розділ 4. Шляхи та резерви підвищення економічної ефективності виробництва продукції тваринництва

4.1 Основні напрями підвищення економічної ефективності виробництва продукції тваринництва свк «Полянський»

Тривалий спад сільськогосподарського виробництва та зниження його ефективності вимагають від працівників аграрної сфери додавання більших зусиль для виходу зі складного стану, стабілізації виробництва, підвищення його ефективності.

У період формування ринкових відносин у тваринницькій продукції спостерігається стійкий спад виробництва, зниження його ефективності.

Одна з основних причин спаду продукції тваринництва пов’язана з незадовільним станом кормової бази, низьким рівнем годівлі, незбалансованістю кормового раціону.

Зростання виробництва м’яса можна забезпечити тільки на основі раціонального використання виробничого потенціалу. Його ефективність обумовлена впливом наступних основних факторів: економічні, соціальні, природні й біологічні.

До економічних факторів належать:

  1. Інтенсифікація сільського господарства. Рішення цього завдання можливо на базі досягнень науково-технічного прогресу, впровадження інтенсивних технологій і раціональних форм організації виробництва.

  2. Прискорений науково-технічний прогрес, розвиток виробничої інфраструктури. У рішенні продовольчої проблеми першочергову увагу повинно приділятися сферам заготівлі, зберігання й реалізації продукції.

  3. Розвиток спеціалізації й концентрації на базі сільськогосподарської кооперації й агропромислової інтеграції.

  4. Удосконалювання економічних відносин і умов роботи в сільському господарстві:

- управління й планування в галузі;

- система заготівель;

- ціноутворення;

- матеріальне стимулювання за підвищення якості роботи й продукції;

- відповідальність за результати господарсько-фінансової діяльності.

  1. Суворе дотримання режиму економії, зниження собівартості продукції, підвищення її якості.

  2. Основним напрямком підвищення економічної ефективності виробництва є ріст продуктивності тварин при ощадливому витрачанні матеріально-грошових коштів на вирощуванні тварин [14; с. 41-46].

Великим резервом підвищення рентабельності продукції тваринництва є поліпшення якості продукції. Це стосується не тільки до м’яса тварин і птиці але й іншим видам продукції.

Важливе значення в підвищенні економічної ефективності виробництва продукції тваринництва приділяється вдосконаленню форм організації й матеріального стимулювання праці.

Активна інтеграція сільськогосподарських товаровиробників з переробними підприємствами й фінансовою підтримкою з боку останніх сприяють модернізації виробничої бази.

У кожному сільськогосподарському підприємстві є невикористанні можливості росту валового виробництва тваринницької продукції:

- ліквідація яловості корів та та поліпшення відтворення стада;

- підвищення продуктивності тварин до рівня передового господарства;

- доведення чисельності поголівя до кільклсті, передбаченої планом.

Збільшити виробництво свинини і підвищити ефективність галузі можна також за рахунок інтенсивного використання свиноматок. Від кількості і якості поросят, яких одержують від однієї свиноматки, залежить обсяг виробництва свинини і рівень її собівартості [23; с. 261].

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]