Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гончар (2).docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
159.87 Кб
Скачать
  1. Значення використання антифрикційних та інших допоміжних речовин у виготовлені твердої лікарської форми

2.1 Розпадання і «розчинення» таблеток

Розпадання - це властивість таблеток при зіткненні з водою або травними соками перетворюватися в частинки лікарських і допоміжних речовин. Тест «розчинення» оцінює здатність лікарських речовин, що входять до складу лікарського препарату, переходити в навколишнє середовище з певною повнотою та швидкістю. Розпадання і «розчинення» таблеток залежить від багатьох причин:  кількості зв'язуючих речовин (таблетки повинні утримувати їх стільки, скільки необхідно для досягнення необхідної міцності);  ступені пресування (надмірний тиск погіршує розпадання таблеток);  кількості розпушуючих речовин, що сприяють розпаданні таблеток;  властивостей речовин, що входять в таблетку, від їх здатності розчинятися у воді, змочуватися нею, набухати; таблетки з легкорозчинних речовин будуть розпадатися швидше, і тому потрібна менша кількість розпушують речовин. Особливо важливим є підбір зв'язують і розпушують речовин для нерозчинних у воді лікарських речовин. За фізичною структурою таблетки являють собою пористе тіло; при зануренні їх в рідину в силу капілярних явищ рідина проникає в усі капіляри, пронизують товщу таблетки. Якщо в таблетці будуть матися добре розчинні або високо гідрофільні добавки, то вони будуть сприяти швидкому розпаданню. Наприклад, що додається до таблетованої маси крохмаль збільшує пористість, зменшується міцність і, будучи капіляроутворюючим засобом і високогідрофільною речовиною (теплота змочування 23 кал / г), покращує водопроникність таблеток і тим самим сприяє їх швидкому розпаданню. За графіками залежності фізико-механічних властивостей таблеток від вмісту крохмалю можна визначити необхідну кількість крахмалю, що відповідає найкращим умовам пористості, водопроникності та міцності таблеток.

Мал.2. Фізико-механічні властивості таблеток бромізовалу в залежності

від вмісту крохмалю.

Однак крохмаль не може служити універсальним розпушувачем. При пресуванні гідрофобних речовин краще вдаватися до добавок поверхнево-активних (наприклад, твін - 80), або інших високогідрофільних речовин (Н-карбоксиметилцелюлоза, альгінова кислота і її солі індивідуально або в поєднанні з крохмалем і ін.).

Таким чином, для виготовлення точно дозованих, легкорозпадаючих  і розчинних, а також досить міцних таблеток необхідні наступні умови:

 таблетована маса поряд з основними речовинами повинна містити допоміжні (зв'язуючі, що ковзаючі,розпушуючі) в оптимальних кількостях;  гранулят за здатністю ковзання, рівномірності і абсолютній величині зерен повинен забезпечувати максимальну точність дозування;  тиск пресування має бути підібрано так, щоб швидкість розпаду таблеток залишалася нормальною при достатній міцності таблеток. Залежно від індивідуальних властивостей лікарських засобів необхідність застосування допоміжних речовин може відпасти або можуть знадобитися лише деякі з них. Точно так само гранулювання у ряді випадків може виявитися зайвим.

    1. Ковзкі речовини у виготовленні твердої лікарської форми

До даної групи відносяться речовини при пресуванні таблетованих мас поліпшують плинність, запобігають налипанню на пуансони і стінки отвору матриці та забезпечують виштовхування таблеток з неї. Речовини, що сприяють ковзанню, за активністю ділять на три умовні групи:

1) забезпечують ковзання, сприяють одномірному закінченню таблетованих мас з бункера в матрицю, що гарантує точність і сталість дозування лікарського засобу. Безпосереднім наслідком хорошої текучості матеріалу є безперебійна работа таблеточної машини та високу якість таблеток. 2) змащуючі речовини сприяють полегшеному виштовхуванню таблеток з матриці, запобігаючи обертання подряпин на їх гранях. 3) перешкоджають прилипанню речовини запобігають  налипання маси на стінки пуансонів і матриць, атакож злипання частинок один з одним. Більшість ковзних речовин виконують декілька функцій.

Таблиця 6. Характеристика ковзких речовин

речовина

властивості

забезпечують ковзання

змащування

перешкоджають прилипанню

Кальцію і магнію стеарат

0

+++++

++

Кислота стеаринова

0

++++

++

Тальк

++++

++

+++++

Крохмаль

+++++

0

+++++

Поліетиленоксид-4000

+++

+++

++

Примітка: 0 – не виявляють активності; + - виявляють активність.

Дані таблиці є узагальненими, так як в залежно від властивостей таблетованих  мас активність ковзних речовин може проявлятися по різному. Наприклад, мінеральні масла, будучи чудовою змазуючою речовиною, не покращують, а погіршують плинність. Тому  іноді доводиться поєднувати кілька ковзних речовин. Крім того, деякі ковзні речовини (тальк, стеарати, аеросил) знімають електростатичний заряд з частинок порошку або грануляту, що також покращує їх сипучість. Ковзні речовини доцільно вводити до складу таблетуємих мас у високодисперсному стані.Тальк і стеарати зазвичай додають в межах до 1% маси таблетки.

Подрібнення частинок компонентів з невеликими концентраціями призводить до рівномірного змішування і з підвищення ефективності дії, яка проявляється на поверхні частинок. Чим більше ступінь подрібнення, тим більшу поверхню таблетованої маси при однаковій кількості вони можуть покрити.  При виборі ковзних речовин звертають увагу на їх сумісність з лікарськими речовинами, оскільки в ряді випадків вони можуть вступати у взаємодію з деякими лікарськими речовинами (кислота стеаринова, наприклад, реагує з кислотою ацетилсаліциловою, ПЕО-4000 утворює комплексне з'єднання з фенобарбіталом і перешкоджає його всмоктуванню в організмі); гідрофобні ковзні речовини (тальк, стеарати, вуглеводні та ін.) ускладнюють проникнення травних рідин в пористу структуру таблетки, що погіршує її розпадання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]