Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pol_ekon.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
1.13 Mб
Скачать

93.Закономірності та етапи розвитку капітіліст. Екон. Системи

КінецьXV-перша третинаXVІІІ ст. ввійшли у світовуекономічнуісторію як періодрозкладуфеодальнихвідносин і зародження у надрах феодального суспільствакапіталізму. З початку вели цейпроцессуттєвізміни у сферівиробництва і станіпродуктивних сил суспільства. З'явилисяновігалузі мануфактурного виробництва, поглибивсясуспільнийподілпраці, почала формуватисяспеціалізаціяокремихкраїн. Становленнякапіталістичноговиробництва в окремихгалузяхпромисловостібулорізним: інтенсивнимрозвиткомвідрізнялисягалузі, в якихзначноподорожчали й ускладнилисязасобивиробництва (, добувнапромисловість,суднобудуваннятощо); повільнішекапіталізмрозвивався там, де зберегаласяремісничатехніка (текстильнапромисловість, виробництвопредметіврозкоші і т. ін.). Активно прогресувала і сфера обігу: розвивалися кредит і банківська справа, з'явилисяпершітоварні й фондовібіржі, ускладнивсягрошовийобіг. Капіталістичнаекономічна система в періодсвогоформування та розвиткупройшла ряд етапів, щоознаменувалиїїпоступовуеволюцію та глибиннусоціально-економічнутрансформацію.

Першийперіодрозвиткукапіталізму (зкінцяХV доостанньоїтретиниХVІІІст.)характеризувавсятим, щомануфактурасталапровідноюформоюкапіталістичноговиробництва. Звідси й назвацьогоперіоду - мануфактурнийкапіталізм.

Для остаточногоформуваннякапіталізмубулинеобхіднідвіосновніумови: наявністьзначноїкількості людей (працівників), якібули б юридичновільні, позбавленізасобіввиробництва й існування, отже, змушенінайматися на роботу до мануфактур; цезабезпечуєформуваннярозгалуженого ринку найманихпрацівників; нагромадженнязначнихобсягів грошового багатства, необхідного для створеннякапіталістичнихпідприємств. Цівирішальніумовибулисформовані в епоху так званого первісногонагромадженнякапіталу

Первісненагромадженнякапіталуздійснювалося за допомогоюнайрізноманітніших, інколи - найжорстокішихметодів: примусовоговигнання селян з оброблюваних земель, продажу церковних земель, работоргівлі, колоніальнихпограбувань, тощо. Історіяпереконливо доводить, щопоявакапіталістів-підприємцівбула б неможливоютількивнаслідокїхлюбові до праці, самовідданості, бережливості й старанності; вона є результатом використаннянасильницькихметодів.

Епохапромисловихпереворотівостанньоїтретини ХVІІІ-ХІХ ст.зумовилаостаточнеутвердженнякапіталістичноїсистемигосподарювання, забезпечившипануваннякапіталізмувільноїконкуренції. Фабрична система відтіснила мануфактуру, щосприялобурхливомурозвитку і розширеннювиробництва. Матеріальною основою глибиннихсоціально-економічнихзмін стала технічнареволюція.

Крімтехнічнихвдосконаленьвиробництва й інфраструктури, промисловий переворот спирався на значненагромадженнякапіталу, використанняекономічнихресурсів і торговельнуексплуатаціюколоній. Цесприялозабезпеченню умов для швидкогозростанняпродуктивних сил, формуваннюкапіталістичноївласності на землю йзасобивиробництва, прискорившистановленнянаціональнихринків. Промислові перевороти охопилибезпосередньоекономіку та іншісферижиттясуспільства. Вони привели до таких наслідків: остаточнеформуваннякапіталістичного ладу, підвищенняйогоефективності на новійтехнічнійоснові та започаткуванняіндустріалізації; циклічнийрозвитоккапіталістичноїекономіки (з 1825 р),формуваннядвополюсноїмоделіранньо-капіталістичного ладу, щоскладалася з функціонуючихкапіталістів і найманихпрацівників; загостренняосновноїсуперечностіранньо-капіталістичноїсистеми - міжсуспільним характером виробництва. Перехід до машинного виробництварозширивфункціїнайманоїпраці: специфічнафункціякапіталу - управлінняпідприємством - стала функцієюособливихнайманихпрацівників, якізабезпечували, контролювали, організовуваливиробничийпроцес. Поглиблюючисуспільнийподілпраці,створюючинаціональні та єдинийсвітовий ринки, тобтоусуспільнюючивиробництво й обіг, капіталістична система кінця ХVІІІ - ХІХ ст. не змінила приватного характеру привласнення й споживання. Аналізувативідносиниринковоїекономічноїсистемидоцільноудвохвзаємопов'язаних аспектах: історико-цивілізаційному, розкриваючизародження, об'єктивніоснови та еволюційнийрозвитокранньогокапіталізму, та політико-економічному, вивчаючиосновніознаки та характерніособливостікапіталізмувільноїконкуренції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]