Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
енология шпоры.docx
Скачиваний:
153
Добавлен:
16.12.2018
Размер:
98.12 Кб
Скачать

32. Класифікація шампанських вин

Вина ігристі за кольором підрозділяють на білі, рожеві та червоні.

За кількістю використовуваних у виробництві сортів винограду все марки шампанського можна розділити на вінтажні та невінтажні види.

Вінтажне (міллезімние) шампанське - виготовляється тільки з винограду врожаю одного року (міллезимів) за умови, що цей рік був вдалим для виноробства (трапляється 2-3 рази на 10 років). У кожному виноробному регіоні (Шампань не виняток) публікується свій список вдалих для вирощування винограду років. Але в останні кілька років багато виробників перестали дотримуватися цього правила, що знецінило вантажні сорти шампанського.

Невінтажное шампанське - проводиться шляхом змішування трьох сортів винограду, дозволених для шампанського (піно нуар, шардоне і піно менье). У таких напоях зазвичай міститься 15-40% вина останніх 2-3 років (використовується резервне вино середньої та низької якості).

За вмістом цукру виділяють наступні види шампанського:

Non-dosage (brut nature) - проводиться без додавання цукру, так як вважається, що він нівелює смак шампанського. Це найдорожчі сорти, для їх виготовлення потрібні кращі винні матеріали. Залишковий цукор в напої з`являється за рахунок ферментації, але його зміст не перевищує 6 г / л.

Brut (брют) - це найпоширеніший вид шампанських вин з вмістом цукру не більше 15 г / л (1,5%). Дуже добре підходить для будь-яких страв.

Extra sec (Extra-dry) - проміжний сорт шампанського, вміст цукру - 12-20 г / л. В даний час майже не проводиться через низьку популярність серед споживачів.

Sec (Dry) - сухе (напівсолодке) шампанське, містить 17-35 грам цукру на літр.

Demi-sec (Rich) - солодкі шампанські вина з вмістом цукру 33-50 г / л.

Doux - десертні сорти, кількість цукру в яких перевищує 50 г / л.

Види шампанського за типом виробника:

NM (Negociant manipulant) - для виробництва шампанського компанія купує виноград або виноматеріали. У цю групу потрапляють практично всі великі виробники.

RM (Recoltant-manipulant) - винний дім є власником виноградників і контролює весь цикл виробництва шампанського аж до розливу по пляшках.

ND (Negociant distributeur) - компанія продає шампанське під своєю маркою, але не виробляє його.

MA (Marque auxiliaire) - марка не належить ні власнику виноградника, ні виробнику. Найчастіше власними брендами володіють ресторани і супермаркети.

SR (Societe de recoltants) - шампанське вироблено асоціацією виноградарів, контролюючих кілька марок.

RC (Recoltant cooperateur) - член кооперативу, який продає шампанські вина під власною маркою.

сорти шампанського

Cuvees de prestige (special або delux) - найпрестижніші напої, які виробляються з винограду категорії Grand Cru. Більшість шампанських вин цього сорту є вінтажними і витримуються довше інших.

Blanc de blancs (біле з білих) - проводиться виключно з білого винограду «шардоне».

Blank de noirs (біле з чорних) - виготовляється тільки з червоних сортів «піно менье» і «піно нуар».

Rose (рожеве) - шампанське, що отримується шляхом змішування червоного і білого вина. Характерний рожевий колір напій набуває завдяки вимочування шкірки червоного винограду в початковому суслі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]