Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Глазунов Соц сім.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
16.12.2018
Размер:
740.86 Кб
Скачать

Контрольні завдання

  1. Поясніть, що таке соцієтальні джерела кризи сучасної сім’ї та особистісні начала шлюбно-сімейних розладів.

  2. Визначте можливі причини конфліктів всередині подружжя, суперечностей між батьками і дітьми.

  3. Розкрийте, що таке причини, мотиви, приводи шлюбних розлучень.

  4. Охарактеризуйте соціальні наслідки шлюбних розлучень.

  5. Проаналізуйте типові проблеми соціальної адаптації розлучених.

  6. Проаналізуйте проблеми пристосування дітей до шлюбного розлучення батьків.

  7. Обгрунтуйте необхідність сімейної політики та визначте її сутність.

  8. Поясніть, у чому полягає соціальна підтримка сім’ї.

  9. Охарактеризуйте нормативні й ненормативні кризові явища в сім’ї та їх зв’язок із заходами надання соціальної допомоги.

  10. Визначте типи сімей, які можуть потребувати допомоги соціальних працівників, та обгрунтуйте своє рішення.

Список рекомендованої літератури

Антонов А.И., Медков В.М. Социология семьи. - М.: Изд-во МГУ, 1996. - 304 с.

Ганслі Т. Соціальна політика та соціальне забезпечення за ринкової економіки: Пер. з англ. - К.: Основи, 1995. - 237 с.

Глазунов С.В. Соцієтальні та особистісні джерела змін у сучасній сім’ї // Вісн. Дніпропетр. держ. ун-ту: Соціологія. Філософія. Політологія. - Д.: Вид-во ДДУ, 1999. - Вип. 4. - С.151-155.

Глазунов С.В. Фамілістичні аспекти соціальної політики в Україні // Грані.- 1999. - № 5. - С.117-121.

Глазунов С.В., Федоровська Г.В. Самотність як соціальна проблема у творчості Еріха Фромма // Вісн. Дніпропетр. держ. ун-ту: Соціологія. Філософія. Політологія. – Д.: Вид-во ДДУ, 1996. - Вип. 2. - С.120-128.

Государственная семейная политика в странах Европейского Сообщества и США: Сб. обзоров / Отв. ред О.Б.Осколкова; РАН Ин-т научной информации по общественным наукам. - М.:ИНИОН,1996. - 223 с.

Гозман Л.Я. Психология эмоциональных отношений. -М.: Изд-во МГУ, 1987.-176 с.

Молода сім’я України 90-х / Редкол.: Ю.М.Якубова, М.Ф.Головатий, О.О.Яременко. - К.: А.Л.Д., 1996. - 104 с.

Навчально-методичний посібник з курсу "Соціологія сім’ї" / Уклад. С.В.Глазунов. - Д.: ДДУ, 1999. - 40 с.

Скотт Д.Гр. Конфликты, пути их преодоления.-К.: Внешторгиздат, 1991. -192 с.

Чуйко Л.В. Браки и разводы: Демографическое исследование на примере Украинской ССР. - М.: Статистика, 1975. - 175 с.

Короткий термінологічний довідник

АНОМІЯ СОЦІАЛЬНА (від лат. а - заперечення + nomos - норма) - стан суспільства, за якого певне коло його громадян, знаючи про існування обов’язкових норм, ставиться до них негативно або байдуже.

ГЕТЕРОГАМІЯ (від грец. heteros - інший і gamos - шлюб) - у соціології та етнографії позначаються шлюби між представниками різних соціальних верств, груп (класових, етнічних, релігійних, професійних тощо).

ГЕТЕРОСЕКСУАЛЬНІСТЬ (від грец. heteros - інший і лат. sexus - стать) - статевий потяг до осіб протилежної статі, основна форма сексуальних стосунків між людьми. Відповідає головній біологічній меті статевого життя - продовженню роду.

ГОМОГАМІЯ (від грец. homos - один і той же i gamos - шлюб) - звичай або тенденція укладати шлюби всередині певної соціальної групи, спільності.

ЕГАЛІТАРНА СІМ’Я (від фр. egalite - рівність, зрівняльність) - рівний вплив подружжя в сім’ї на основі взаємозамінності ролей.

ЕКЗИСТЕНЦІАЛЬНА ФУНКЦІЯ СІМ’Ї (від лат. existentia - існую) – функція утримання дітей.

ЕМПАТІЯ (від грец. empathteia - співпереживання, страждання) - відчуття розуміння й співпереживання психологічного стану іншої людини. Має істотне значення в шлюбі, особливо в інтимних взаєминах.

ІНЦЕСТ (від лат. incestus - злочинний, гріховний) - статевий зв’язок між близькими родичами - батьками й дітьми, рідними братами й сестрами (синонім – кровозмішання).

КАУЗАЛЬНИЙ (від лат. causa - причина) - той, що є причиною.

КОЇТУС (від лат. coitus - злягання) - генітальний контакт двох осіб з метою одержання статевого задоволення, а також продовження роду (синоніми - копуляція, статевий акт).

КОНТРАЦЕПЦІЯ (від лат. contra проти + ceptio - зачаття) - методи й засоби запобігання вагітності.

КРИЗА СІМ’Ї (від грец. krisis - вихід, закінчення - складний, загострений стан, різкий перелом або занепад) - послаблення сім’ї як соціального інституту в масштабах суспільства. Виявляється насамперед у недостатньому виконанні сім’єю репродуктивних і соціалізаційних функцій, супроводжується послабленням сім’ї як союзу подружжя, родичів, батьків і дітей.

ЛІБІДО (від лат. libido - потяг, бажання) - прагнення до статевої близькості, інтимності.

МАРГІНАЛЬНІСТЬ ( від лат. margo - межа) - стан перебування всередині соціальної групи й частково поза нею; своєрідний "культурний гібрид", що відбиває традиції двох різних соціальних груп, культур.

МОНОГАМІЯ (від грец. monos - один, gamos - шлюб) - одношлюбність.

МОТИВАЦІЯ (від лат. movere - штовхати, спричиняти рух) - спонука, що викликає активність організму й визначає її спрямованість.

НЕПОВНА СІМ’Я - сім’я, що складається з матері або батька й дитини (дітей). Цей тип сім’ї є однією з альтернатив сім’ї, заснованій на шлюбі.

ОВУЛЯЦІЯ ( від лат. ovulum - яєчко) - фізіологічне явище виходу готової до запліднення яйцеклітини з яєчника людини й тварини.

ОРГАЗМ (від грец. orgao - палаю бажанням) - найвищий ступінь насолоди, що виникає в момент завершення статевого акту або при інших формах статевої розрядки. Властивий кожному індивіду й триває кілька секунд у момент найвищої сексуальної напруги. Внаслідок поширення ефективних методів контрацепції, а також різної інформації про секс підвищується значення оргазму як обов’язкового атрибута статевого контакту. При цьому спостерігаються завищені очікування, вимоги, особливо в жінок, що нерідко викликає сексуальні, психологічні розлади, як у жінок, так і в чоловіків.

ПАРАДИГМА (від грец. paradeigma - приклад, зразок) - теоретична схема, модель, за якою здійснюється дослідження.

ПАРТНЕРСЬКА СІМ’Я - сім’я, у якій відбувається спільне обговорення сімейних рішень.

ПАТРИЛОКАЛЬНІСТЬ СІМ’Ї - проживання молодого подружжя в батьків чоловіка.

ПІДБІР ШЛЮБНИХ ПАР - діяльність окремих осіб або спеціальних організацій, що займаються пошуком шлюбних партнерів. За давніми традиціями підбір шлюбної пари для дорослих дітей було правом і обов’язком їх батьків, нерідко він здійснювався й через посередників (свах). У сучасних умовах підбір здійснюється в основному тими, хто бажає одружитися, самостійно, однак практикується й посередницька діяльність (послуги шлюбних фірм, об’яви в газетах та інші форми діяльності).

ПОВТОРНА СІМ’Я - сім’я, побудована на повторному, тобто не першому шлюбі. Її членами, крім подружжя і дітей від даного шлюбу, можуть бути і діти кого-небудь з подружжя від першого шлюбу.

ПОДРУЖЖЯ - чоловік і жінка, що перебувають між собою в шлюбі.

ПОЗАШЛЮБНА СІМ’Я - сім’я, що не будується на актуальному шлюбі. Розрізняють неповну сім’ю, що виникає в результаті розлучення або смерті одного з подружжя, і материнську сім’ю, тобто таку сім’ю, яка складається з матері й дитини /дітей, народжених поза шлюбом.

ПОЛІГАМІЯ (від грец. polys - багато gamos - шлюб) - багатошлюбність, тобто форма групового шлюбу. Розрізняють поліандрію (від грец. andros - чоловічий) - багатомужжя (союз однієї жінки з кількома чоловіками), та полігінію (від грец. hyne - жінка) - багатоженство (союз одного чоловіка з кількома жінками).

ПУБЕРТАТНИЙ ВІК (від лат. pubertatis - змужнілість, статева зрілість) - перехідний час, протягом якого організм досягає біологічної статевої зрілості (синонім - підлітковий вік, шкільний вік).

РЕПРОДУКТИВНА ПОВЕДІНКА - система дій, відносин, що опосередковують народження певного числа дітей у сім’ї (або поза шлюбом).

РОЗШИРЕНА СІМ’Я - сім’я, що об’єднує дві або більше нуклеарних (простих) сім’ї із загальним господарством і складається з трьох або більше поколінь - прабатьків, батьків і дітей (онуків).

СЕКСОЛОГІЯ (від лат. sexus - стать + грец. logos - вчення, наука) - наука, що вивчає статеві взаємини в їх фізіологічному, психологічному й соціальному аспектах. У широкому розумінні міждисциплінарна галузь знань, побудована на інтеграції медичних (насамперед психіатрії, ендокринології, гінекології, андрології, невропатології та ін.) і немедичних (психології, соціології, педагогіки, філософії, історії, релігії та ін.) знань.

СЕКСОПАТОЛОГІЯ (від лат. sexus - стать + грец. pathos - страждання, хвороба + logos - наука) - галузь клінічної медицини, що вивчає статеві розлади й розробляє методи їх діагностики, лікування, профілактики; розділ медичної сексології, що вивчає насамперед функціональні, емоційні, особистісні, соціально-адаптаційні аспекти сексуальних розладів, які складають основну групу патології сексуальної сфери.

СОЦІАЛЬНА ДЕПРИВАЦІЯ ДИТИНИ (від лат. deprivatio - втрата, позбавлення) - позбавлення, обмеження або недостатність умов, матеріальних, духовних ресурсів, необхідних для виживання й розвитку дитини.

СОЦІАЛЬНИЙ СТАТУС (від лат. status- стан, становище) - становище, місце особи в суспільстві відповідно до віку, статі, походження, професії, сімейного стану.

СОЦІЄТАЛЬНИЙ (від лат. societas - спільність, спільнота) - соціологічний термін, що вживається для опису відносин і процесів на рівні суспільства в цілому.

СТАТЕВА СОЦІАЛІЗАЦІЯ - процес формування чоловічої чи жіночої статевої ідентичності відповідно до прийнятих у даному суспільстві культурних норм.

СТАТУС-СЕКС (від лат. status - становище і sexus - стать) - становище, місце особи в сім’ї, суспільстві відповідно до взаємодії соціальної і статевої поведінки людини. Становлення суспільного статусу індивіда є одночасно й статевим утвердженням людини. Складне переплетення соціального і статевого з домінуванням у більшості випадків першого справляє вплив на розподіл праці, боротьбу за владу, успіхи в спорті, науці, мистецтві, на інші сфери людської діяльності.

УРБАНІЗАЦІЯ (від лат. urbanus - міський) - історичний процес зростання міст і підвищення їх ролі в економічному й культурному житті суспільства. Справляє неоднозначний плив на трансформацію шлюбно-сімейної поведінки населення.

ФАКТИЧНИЙ ШЛЮБ - співжиття чоловіка й жінки або шлюбні (подружні) відносини, не оформлені у встановленому законом порядку. Згідно з законодавством України фактичний шлюб не має правового значення.

ЦІННІСТЬ ДІТЕЙ - ступінь позитивного ставлення суспільства, сім’ї, індивіда до кількості народжень дітей. Відображає певні соціальні відносини і має конкретне історичне розуміння.

ШЛЮБНЕ КОЛО - сукупність можливих для даної людини шлюбних партнерів. Визначається, з одного боку, системою законодавчих та моральних норм, з іншого - соціально-економічним становищем даної особи, особливостями її характеру тощо. На формування шлюбного кола, його динаміку, склад значно впливає ситуація на "шлюбному ринку".

ШЛЮБНИЙ ВІК - період, протягом якого дозволяється вступати в шлюбні стосунки. Розрізняють мінімальний вік, починаючи з якого закон або звичай дозволяє одружуватися (в Україні для чоловіків - 18 років, для жінок - 17 років; у виняткових випадках (за наявністю поважної причини) дозволяється укладати шлюб до досягнення особами шлюбного віку); граничний вік, у якому забороняється одружуватися (у царській Росії шлюбний вік обмежувався 80 роками, зараз законодавчих обмежень немає); модальний шлюбний вік – вік найбільш поширений серед усього населення або окремих його груп.

ШЛЮБНИЙ КОНТРАКТ - письмова угода, що укладається між нареченими до реєстрації шлюбу, яка може передбачати майнові, немайнові, моральні або особисті зобов’язання. Вступає в силу з моменту реєстрації шлюбу.

"ШЛЮБНИЙ РИНОК" - термін, який застосовують для позначення системи співвідношення чисельності різних груп шлюбоздатного населення. Залежить від числа й співвідношення потенціальних шлюбних партнерів, що можуть бути серед населення та його статево-вікової структури населення.

ШЛЮБНІСТЬ - соціально-демографічний процес, обумовлений і регульований соціально-культурними нормами. Має юридичні, соціальні, економічні та інші сторони. Шлюбність включає вступ у перший і повторний шлюб, визначає разом з процесом овдовіння й розлучення відтворення шлюбної структури населення. Залежить від ситуації на "шлюбному ринку", формування шлюбного кола, наявності шлюбного вибору.