Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pz_SZ_2011.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.12.2018
Размер:
257.02 Кб
Скачать

Література

1. Конституція України від 26 червня 1996 року // www.rada gov.uа

2. Кириченко В.М. Правознавство: Курс лекцій : Навч. посіб. – К.: Центр учбової літ., 2007. – 240

3. Конституційне право України: Підруч. для студ.вищ.навч. закл. / За ред. В.П. Колісника та Ю.Г. Барабаша. – Х.: Право, 2008. – 416 с.

4. Погорілко В.Ф., Федоренко В.Л. Конституційне право України. Академічний курс: Підручник для студ. вищих навч. закл.: У 2-х т. / За ред. В.Ф. Погорілка. — К. : ТОВ "Вид-во "Юридична думка", 2006. — 544с.

5. Кравченко В.В. Конституційне право України: Навч. посібник для дистанц. навч. для студ. вищих навч. закл. — Вид. 2-ге, доп. і випр. — К. : Університет "Україна", 2007. — 481c.

6. Повяляєва М. Інститути конституційного права України: поняття. Ознаки та критерії розмежування // Право України. – 2000. – №5. – С.20-24.

7. Погорілко В., Федоренко В. Поняття, ознаки, види та структура конституційно-правових норм // Право України. – 2001. – №11. – С.9.

8. Конституція незалежної України: Навчальний посібник. Кол. авт.; За ред. В.Ф.Погорілка, Ю.С.Шемшученка, В.О.Євдокимова. – К.: Ін-т держави і права ім. В.М.Корецького НАН України, Спілка юристів України, 2000. – 428 с.

9. Слюсаренко А.П., Томенко М.В. Історія української конституції. – К.: Знання, 1993. – 191 с.

10. Тесленко М. Умови Ефективності правової охорони конституції. // Право України. – 2005, №6

Тема 4. Основи правового статусу людини та громадянина в Україні

Ключові поняття: основи правового статусу людини; громадянство; філіація; натуралізація; оптація; особи без громадянства; іноземні громадяни; біженці; інститут притулку; конституційні права і свободи; гарантії реалізації прав і свобод; особисті права та свободи; політичні права та свободи; соціально-економічні права та свободи; економічні права і свободи; Уповноважений Верховної Ради України з прав людини.

План

  1. Поняття, структура і види конституційно-правового статусу людини і громадянина.

  2. Громадянство: поняття, принципи, порядок набуття та припинення.

  3. Поняття і види основних прав, свобод та обов’язків людини і громадянина в Україні.

Питання для самостійного опрацювання

  1. Конституційно-правовий статус іноземців, осіб без громадянства та біженців в Україні.

  2. Міжнародні стандарти прав і свобод людини та громадянина та їх співвідношення з національним законодавством.

Теми рефератів

  1. Загальна декларація прав людини – одна з найважливіших загальнолюдських цінностей ХХ століття.

  2. Правовий статус особи в Україні: де-юре і де-факто.

Юридичний словник

Геноцид –

Європейський суд з прав людини –

Міжнародний Суд ООН -

Практичні завдання

  1. Група мешканців селища Якимівка Запорізької області (десять громадян України, три громадянина Російської Федерації та тринадцять осіб, які мають статус біженця) звернулися до голови селищної ради з проханням швидше зареєструвати їх політичну партію “Надія” для можливості висунути кандидатів на наступних чергових виборах Якимівської районної ради, що мають відбутися через три місяці.

Дайте правову оцінку наведеній ситуації. Визначте порядок створення та реєстрації політичної партії.

2. Громадянин України Іваненко О.О. та громадянка Російської Федерації Орлова Г.Е. звернулися до Новомиколаївського районного відділу реєстрації актів цивільного стану та одночасно подали дві заяви: про реєстрацію укладання шлюбу та про автоматичне отримання Орловою Г.Е громадянства України після реєстрації шлюбу з Іваненко О.О.

Дайте правову оцінку наведеній ситуації.

3. Громадянин України Прокопенко Т.Я., перебуваючи у Польщі разом із своїми знайомими громадянами Польщі скоїв кримінальний злочин (умисне вбивство). Прокопенко Т.Я. повернувся в Україну, а через тиждень до Генеральної прокуратури України звернулись представники правоохоронних органів Польщі з клопотанням про видачу їм Прокопенка Т.Я. для притягнення його до кримінальної відповідальності відповачвідно до законодавства Польщі.

Дайте правову оцінку наведеній ситуації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]