Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
mini-dopomoga_speshl_fo_yulya.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.12.2018
Размер:
412.67 Кб
Скачать

62. Образ людини та Всесвіту в філософії Ренесансу

Людина (мікрокосм) тлумачиться як частина природи (макрокосму) і має ідентичні їй властивості світу. Епоха Відродження - Ренесанс (приблизні межі - XIV - XVI ст.) - Одна з найяскравіших в історії людства. Те що ми називаємо культурою Відродження, в Італії почалося вже в XIV столітті, а в XV столітті досягло розквіту. У XVI столітті культура Ренесансу стала загальноєвропейським явищем - перш за все західноєвропейським. Цей період ознаменований небаченим творчим підйомом у сфері мистецтва, літератури, науки, соціально-політичної думки. Цей час геніальних творців, час рішучого виходу людини за межі традиційного суспільства, час затвердження індивідуалістичної орієнтації людини, час різких контрастів і протиріч. Епоха Відродження дала світу десятки імен, які складають славу світової культури: Леонардо да Вінчі, Мікеланджело, Боттічеллі, Данте, Петрарка, Дюрер, Мішель Монтень, Джордано Бруно, Томас Мор, Макіавеллі, Еразм Роттердамський і багато інших.

У формуванні ренесансного мислення величезну роль зіграло античне культурну спадщину. Наслідком підвищеного інтересу до класичної культурі стало вивчення античних текстів та використання язичницьких прототипів для втілення християнських образів. Назва епохи і означає «відродження античності».

Найважливішою відмінною рисою світогляду епохи Відродження є його орієнтація на мистецтво: якщо Середньовіччя можна назвати епохою релігійною, то Відродження - епохою переважно художньо-естетичної. І якщо в центрі уваги античності була природно-космічна життя, в середні віки - Бог і пов'язана з ним ідея спасіння, то в епоху Відродження в центрі уваги опиняється людина. Тому філософське мислення цього періоду можна назвати антропоцентрическим. Період Ренесансу - це переворот у системі цінностей, в оцінці всього сущого і ставлення до нього. Вищою цінністю стає людина, що зумовило найважливішу рису культури Відродження - розвиток індивідуалізму у сфері світогляду та всебічне прояв індивідуальності в суспільному житті.

Філософія Ренесансу «реабілітувала» світ і людину, поставила, хоча і не вирішила проблему співвідношення божественного і природного, нескінченного і кінцевого, похитнула непорушні раніше позиції церкви. Таким чином, було вказано шлях подальшого розвитку філософії, культури і науки.

  1. Загальна х-ка філософії Нового Часу: школи, представники, їдеї

Визначальною особливістю Нового часу (ХУІІ-ХУІІІ ст.) є буржуазія, який висуває і обґрунтовує нові цінності і засади людського буття у порівнянні з феодалізмом. В центрі нового світогляду була вже не віра, а розум.Машинне виробництво, яке поступово витісняє ремесло, потребувало розвитку точних знань про закономірності природи. Внаслідок цього перед суспільством постала проблема розробки методів, шляхів і прийомів вивчення природи. Саме тому проблема методу є однією із центральних в філософії Нового часу.Ці два типи пізнання і формують основні напрямки філософського мислення Нового часу: емпіризм та раціоналізм, найбільш яскравими виразниками яких були відповідно англійський філософ Ф.Бекон і французький філософ Р.Декарт. Емпіризм. (від грец. «емпірія» — досвід) — вважає чуттєвий досвід єдиним істинним джерелом знань. Раціоналізм (від лат. «раціо» — розум) вважає розум, думку вищим ступенем в системі філософських цінностей, основою пізнання та діяння людини..Просвітництво - культурно-історичний термін /вперше використали Вольтер і Гердер/, що відбиває певну епоху розвитку людства, сутність якої полягає в широкому використанні розуму для суспільного прогресу. Просвітництво є продовженням гуманістичних тенденцій ХІV - ХV ст., але відрізняється більшим раціоналізмом і критичністю. Головним прагненням просвітників було знайти шляхом діяльності людського розуму природні принципи суспільного життя. Французьке Просвітництво порушує проблему вдосконалення суспільства шляхом реформ. Велике значення мали твори Ш.Монтеск’є /1689-1755 ррЗагалом Монтеск’є висував ідею величезного значення географічного фактору /територія, клімат, родючість землі і т.п./ в розвитку суспільства. Але він не заперечував ролі способу життя, способу виробництва. Монтеск’є проголосив ідею загального миру.Ф.Вольтер /1694-1778 рр./ в своїх творах "Кандід", "Філософський словник" та ін. висував ідеї, спрямовані проти феодалізму та кріпацтва, він боровся проти церкви, релігійної нетерпимості, фанатизму, деспотії. Ж.-Ж.Руссо /1712-1778 рр./ написав праці "Про суспільний договір", "Еміль, або про виховання" та інші, де торкається питань розвитку цивілізації, держави, моралі. Критика ним наявних порядків відрізнялась яскравістю стилю і разючою силою слова.

Істинного знання, за Декартом, люди досягають лише за допомогою розуму. Але не досить мати добрий розум, головне — вміти його застосовувати, використовувати істинний спосіб його застосування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]