Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kost_all_2Bcytaty.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
16.12.2018
Размер:
398.85 Кб
Скачать

36. Професійна преа 20-30-х рр.

Педагогічна преса. У 1923 М. Тараньком відновлюється видання журналу «Учитель». Місячник, присвячений справам виховання., шкільництва і учительства. Ред.. А. Зелений. Виходив до 1924. Обсяг – 24 сторінки. Захищав права вчителів. Наприкінці 1924 перестає виходити і його змінює педагогічно-науковий збірник «Учитель». Вийшло 2 томи. Редактор знов М. Таранько.  Серед авторів – І. Климко, Мю. Галущинський, В. Гнатюк та ін.

«Учительське слово» ще одне видання відновлене після війни (у 1920).У 1929 вирішили перетворити видання на двотижневик. Стало колискою нашої педагогічної преси. Активно захищало  права вчителів. Був друкованим органом укр.. шкільництва міжвоєнного двадцятиліття. Відділи д/п 30-х: статті на заг. Теми, організація і пропаганда, куток учительського професійного руху, з голосів польської вчительської преси, література і публіцистика, поради й оборони, некрологи.

1925 –34 «Українська школа», була наступницею «Нашої школи». Науково-педагогічний журнал. 1938 – знову виходять дві книжки журналу. Виходив до  1939 р.

Лікарська преса. 1920 – переш число «Лікарського вісника». Завдання – розповідати про укр.. мед. Науку, поради  лікарям і пацієнтам.  1921 – перестає виходити.   У 1925 видання відновлюють. До 1936 вихолив як квартальник. Важко говорити про науковий рівень публікацій стосовно методик лікування. Друкували матеріали з мед. Термінології. Повідомляли про нові книги з медицини, діяльність Українського лікарського товариства.  Мав не лиеш професійне а й загальнонаціональне значення.

Преса для укр.. інженерів. У червні 1923 – 1-й номер літографічного  часопису «Вісти». Другий номер не вийшов. 1925 – «Технічні вісти». Мав відповідати на наукові потреби укр.. інженерів.  Ред.. Я. Стефонович. Був органом Українського технічного товариства.

Правнича преса. Союз українських адвокатів видавав «Бюлетень Союзу укр.. адвокатів». 1928 – СУА вирішив видавати «Життя і право». Виходив як квартальник. Вид. – К. Левицький. Це апогей західноукраїнської правничої преси. Завдання – служити усій нації.

37. Торгово-економічна преса 10-30х рр.

На початку 1909 р. на захукр. з виходило три економічно-господарські часописи-  « Економіст», «Народне слово» і  «Господар і промисловець». Преса постійно відставала від темпів економічної діяльності українців Галичини.

Офіційним органом Ревізійного союзу  україн.кооператив був  місячник «Гос подарсько- кооперативний часопис» - де активно провадилася пропаганда кооперативних ідей, захищали демократичний характер кооперую ідей. Протягом 1928-1939 рр. виходила «Кооперативна республіка» - економічно –суспільний вісник. Тут друкували наукові та науково-популярні публікації  які стосув. Українського кооперативного і економічного життя. Також виходив місячник « Кооперативне молочарство», а згодом на його основі « Сільський господар».  Центробанк видавав « Кредитову кооперацію» - « місячник для справ кредиту і ощадливості»

Також виходили такі видання: «Український купець» ,місячник для українських купців і промисловців, « Торгівля і промисел»( журнал вміщував  публікації які мали практичне значення для українських купців і промисловців ,багато місця в ньому віддавалося під рекламу та оголошення, мав успіх серед читачів)  «Добробут» ( БУВ МІСЯЧНИКОМ ЖУРНАЛЬНОГО ФОРМАТУ -, ПОЧАВ ВИХОДИТИ  У ВАЖКІ ЧАСИ економічної кризи, журнал намагався підтримати  українських купців, ремісників, , адже йшлося про завоювання укр.. міщанства, про перетворення міст у важливі культурні чинники сусп.. життя. Але така спроба провалилася – вийшло лише 5 чисел Д)і « Промислово-торговельний вісник»( ПОЧАВ виходити у Варшаві- журнал підтримував господарську ініціативу одиниць, ВВАЖАЮЧИ ЩО НЕ можна обмежуватися лише кооперативною формою організації укр..ек.життя).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]