Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kost_all_2Bcytaty.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
16.12.2018
Размер:
398.85 Кб
Скачать

33. Преса молодіжного католицького руху 20-30х рр.

Марійське товариство видавало періодику. 1921 – ж-л «Поступ», 1922 – «Наш приятель» для дітей. травень 1926 – «Вісник Марійських товариств», неперіодичний. Джерело поширення християнської думки. Друкувалися о.І.Назарко, о.Й.Скрутень, о.Р.Лукань, о.Й.Маркевич.

Ліга укр. студентів – ж-л «Поступ» (1921-30) . Ред. О.Надрага. Автори: Г.Костельник, О.Надрага, І.Гладилович, Й.Маркевич, П.Сосенко-молодший, М.Мох, ГР.Лужницький. «Поступ» видавав додаток «Наш прапор».

«Католицька акція» - квартальник, орган Католицької акції. Публікації, присвячені молоді, про Католицьку акцію за кордоном писала рубрика «Католицьке життя у світі». Автори: Ю.Редько, К.Янович, С.Хабурський, Р.Данилович, Ю.Дзерович.

«Укр. юнацтво» (1933-39) - місячник, орган КАУМ-«Орли». Орієнтований на селянську, робітничу, релігійну молодь, освітня і об’єднуюча мета. Поширення ідеології Католицької акції. У деяких статтях з’являється ідея про поєднання християнських і націоналістичних засад. Ідеологічно-пропагандивний напрям представлений публікаціями програмного змісту, статтями на сусп.-політ. та іст.теми. Інший напрям – виховний: наголошення на потребі виховати і загартувати характер. Друкувалися також літ.твори, поезії початківців (Р.Ольгович, Р.Дурбак, В.Соняшний).

«Альманах укр. богословів», 1923 за ред. В.Мельника. Автори: о.В.Мельник, о.Г.Костельник, о.І.Назаренко, В.Яценків, М.Жеплинський. Кілька публікацій присвячено прагненні до унії («Апостол унії» Й.Скрутень, «Ідея національності в світлі християнства» В.Васильця). Була поетична частина, розповіді про греко-кат. семінарії.

1931 – тижневик «Інформаційний стінний часопис», 1932 – «Наша думка», 1934 – «Альманах укр. богословів», 1937 – «Ювілейний альманах укр. католицьких богословів».

34. Основні видання для дітей 1 пол. XX ст.

Традиції заідноукраїнської періодики для дітей почали формуватись в середині минулого століття.

Першою ластівкою дитячої перси справді була «Ластівка» - додаток, який виходив з 1869 р. при  журналі «Учитель» (видавав М. Клемертович). Згодом від 1875 до 1881 «Ластівка» виходила як самостійне видання. (двотижневик). Відзначалась москвофільськими настроями.

Лише з появою журналу «Дзвінок» можна говорити про дитячу пресу, яка мала українське національне обличчя.  Вих.. у Львові в 1890-1914 рр. Заснував його віл=домий педагог і етнограф, автор Гуцульщини В. Шуфевич. Протягом перших двох років він був видавцем (редагував В . Барвінський) а в 1892 р. Шухевич передав журнал Руському Товариству Педагогічному. Такого сузір*я зіркових авторів не мав потім жоден журнал  для дітей – тут друкувались твори Франка, Л. Українки, М. Коцюбинського, Б. Глібова. М. Вороний та багато інших. Тому літературний рівень журналу був високим. Твори зарубіжних авторів теж друкувались тут – Езоп Грімм, Твен і т. д.  Редагували у різні часи – Ол. Барвінський, В. Шухевич, В. Білецький, К. Паньківський, В. Пачовський, К. Малицька , д, Лук*янчук, А. Алиськевич, К. Гриневич, І. Крип*Якович.

«Світ дитини» - 1-ше видання для дітей, що  почало виходити на теренах Зх. України після першої світової війни. Вих.. протягом 1919 -39 рр. Заснував і видавав – вчитель Таранько. Одне з кращих видань для дітей протягом 20-х-30-х рр.. Вдалось залучити багатьох журналістів, учених, художників. Перше число – 1 листопада 1919 р. художники – О. Кульчицька, О. Курилас, Е. Козак, Л. гец. У 30- х – з*являються фотознімки. Осн. Завдання – виховувати читачів патріотами. Рубрика «Малий історик (вели рубрику А. Лотоцький, М. Голубець), літературний розділ – друкували твори укр.. і зарубіжних письменників, багато публікацій про фізику, ботаніку, біологію, географію, хімію, матеріали про те як дітям слід себе повоодити, розповіді про великих людей науки, літератури, мистецтва, чисто прикладні вправи та завдання (журнал прагнув розвинути творчі здібностів дитини, ініціативу, бажання досягнути успіху), рубрика «Слово на мандрівках» та « Свій до свого по своє» - краєзнавча проблематика, писали також про спорт, руханку, пропагували пластунський рух, були й ребуси, загадки, шаради, анекдоти, був і відділ бібліографії де друкували списки рекомендованої літератури для дітей. Журнал активно листувався зі своїми читачами, друкував їхні твори. Виходив 2 р. на місяць. Мав більше світський характер наодміну від «Нашого приятеля» (1922 - 1939), який більше уваги приділяв релігійному вихованню. «Наш приятель» видавало Маріїнське товариство молоді у Львові. Серед редакторів –о. О. Бараник, о. Й. Маркевич, о. І. Назарко. Були тут і матеріали нерелігійного змісту, адже автори намагались зважати на інтереси дитячої аудиторії – пригодницькі розповіді, ребуси. Загадки, повідомлення про нові книги, видання.

Журнал «Дзвіночок» - видання концерну «Українська преса».  Вих.. у 1931-39 рр. Редактор – Ю Шкрумеляк. Розрахований був ан сільських дітей молодшого шкільного віку. Виховувало своїх читачів у патріотичному і християнському дусі.  Розповіді про маленьких героїв України, про видатних людей і визвольні змагання України, розповіді із сфери фізики, техніки, географії, молитви, колядки невеличкі оповідання, гуморески, загадки, ребуси. Був добре ілюстрований (художники Е. Козак, П. Андрусів), були і фотографії.

Ж. «Малі друзі» - 1937 – 38 рр у Львові. Ілюстрований журнал для укр.. дітвори. В січні 1940 з*явився преший номер відновленого  видання у Кракові. Протягом 1940- 42 рр. вих. .як  «часопис для укр.. дітвори», 1943-44 – як «часопис для укр.. дітвори у генеральній губернії». Редактори у різні часи – Я. Ткачук, Б. Гошовський. Дуже сильним було національно- патріотичне звучання журналу. . завдання – виховати малоде покоління національно свідомим, сильним духом і характером. Багато публікацій про героїчну боротьбу, про історичне минуле. Із цензурних міркувань писали більше про боротьбу з більшовиками.  Були публікації що вчили дітей бути чесними, працьовитими, обов*язковими, вірити у Бога. Гумористичні розповіді були, рубрика «Що у світі нового?» - доступно про новини  в краї і закордоном. Ілюстрував – І. Чорній. Після краху Польщі вже у жовтні 1939 р. домоглись нім. Окупаційної влади дозволу видавати преу. Так у січін 1940 р. з*явилось перше число журналу. А з 1942 – знов виходив у Львові. У ті роки на сторівгках журналу були твори І. Багряного, О. Олеся, В. Балагури та ін. Були високі вимоги до творів для публікації.

В інших регіонах окрім Галичини ситуація була гіршою.

В Буковині – 1933- 1938 ілюстрований місячник «Українська ластівка.» (ред.. – А. Кириліів). Видавало товариство «Рідна школа» у Чернівцях. Розповідали про видатних українців, буал історична тематика, ненів*язливо вчили як себе поводити., пропагували нац. Свідомість.

В Карпатській Україні на поч.. 20-х рр. (1920-23) в Ужгороді вих.. ж. «Віночок для підкарпатських діточок». Видання змістовне, ред.. – І. Панькевич.  Довше вих.. ж. «Пчілка» (Ужгород, 1923-34 рр). Ініціатор- П. Кукурудза. Проте це ен зовсім дитяче видання, адже у різні період було розраховане і на дорослу аудиторію.

Із волинських видань – «Сонечко» - «український двотижневий часопис для дітей». Ред.. -  Л. Іщук, Л. Ковпаченко. Поступався галицьким виданням.

 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]