Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Экзамен Казарезов..doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.12.2018
Размер:
781.82 Кб
Скачать

2.Вкажить шляхи побудови структурної схеми математичної моделі соціально-економічного явища.

Логічна структура моделі це упорядковане і наукове зображення процесц або явища, що вивчається. У структурній схемі моделі визначаються не лише дії, а й порядок їх виконання. Логічна схема передує безпосередньому програмуванню.

  • За звичаєм логічна схема створюється за модульним(блочним) принципом, використовуючи за наявністю можливості, стандартні блоки.

  • Іноді структурні схеми будують за ієрархічним принципом. Ієрархія будується за рівнем деталізації. На верхньому рівні- розрахунки за узагальненими показниками. На найнижчому рівні-безпосередні розрахунки.

3.Проаналізуйте поняття : мета, об’ект та предмет дослідження.

наукових досліджень.

Мета дослідження – це отримання корисних для діяльності людини(суспільства) результатів, впровадження їх у практичну діяльність та отримання відповідного ефекту. Для досягнення мети наукового дослідження визначають об’єкт і предмет дослідження та всебічно вивчають їх структуру і характеристики, зв’язки на основі розроблених у науці принципів і методів пізнання.

Об’єкт і предмет дослідження як категорії наукового процесу співвідносяться між собою як загальне і часткове. В об’єкті виділяється та його частина , яка є предметом дослідження. Саме на нього спрямована основна увага магістранта, оскільки предмет дослідження визначає тему магістерської праці., яка визначається на титульному аркуші як її назва.

Варіант 13.

1.Перелічте основні етапи моделювання соціально-економічних явищ або процесів.

1) складання математичної моделі соціально-економічної системи;

2) розробка методики моделювання (планування експериментів з моделлю та статистичної обробки як емпіричних даних, так і отриманих результатів);

3) створення чи пристосування програмного забезпечення;

4) дослідження моделі системи, аналіз та узагальнення здобутих результатів.

2.Вкажить шляхи визначення параметрів, змінних, критерія ефективності задачі моделювання.

Змінні моделі поділяються на вхідні (екзогенні) та вихідні (ендогенні). Вхідні змінні поділяються на задачі та на керуючі параметри.

Послідовність описання кожного параметра або змінної: 1) вибір символу та назви; 2) з’ясування техніко-економічного значення параметра; 3) прийняття одиниці вимірювання; 4) встановлення діапазону зміни величини; 5) визначення джерела параметра або змінної.

Бажано, щоб критерій ефективності був один. Критерії ефективності (функція цілі) повинен об’єктивно відбивати суспільно-корисну значущість соціально-економічного явища або процесу, що вивчається. Багатокритеріальне моделювання дуже складне і знаходиться за межами дисциплін, що вивчаються на магістерській програмі. Можливо поєднати декілька критеріїв в один комплексний складний, або перевести деякі з критеріїв в обмеження.

3.Визначте поняття актуальності науково – дослідної роботи.

Актуальність теми. Шляхом критичного аналізу та порівняння з відомими розв’язаннями проблеми (наукової задачі) обґрунтовують актуальність та доцільність роботидля розвитку відповідної галузі науки, виробництва, особливо на користь України. Висвітлення актуальності не повинно бути багатослівним. Досить кількома реченнями висловити головне сутність проблеми або наукового завдання

Варіант 14

1.Проаналізуйте частоту використання методів дослідження операцій у виробництві.

З метою ставлення виробників до методів дослідження операцій з погляду придатності до потреб внутрішньо фірмового планування було здійснено обстеження 1000 найбільших фірм США, результати наведені у таблиці.

Частота використання методів дослідження операцій у виробництві

Методи

Частота використання

%

Імітаційне моделювання

60

29

Лінійне програмування

43

21

Сіткові методи

28

14

Теорія керування запасами

24

12

Нелінійне програмування

16

8

Динамічне програмування

8

4

Цілочислове програмування

7

3

Теорія масового обслуговування

7

3

Інші методи

12

6

Загалом

205

100