Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
прол.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.12.2018
Размер:
467.39 Кб
Скачать

IV. Підсумок уроку

Сьогодні глобалізаційні процеси активно проникають у повсяк­денне суспільного життя. Сучасна молодь соціалізується в рамках глобального знання, глобальних іміджів. Цей процес породжує новий тип соціальної диференціації та суспільної культури. Час­тиною загальної суспільної культури є молодіжна культура, що має дві складові: власне створену молоддю, що позиціонує своє ба­чення, очікування, наміри, та культуру попереднього покоління з принципами та традиціями, які вже склалися. Молодь завжди перебуває у пошуку нової ідентичності, створенні нового стилю.

Сучасна молодь — це перше покоління, яке від початку сприй­няло культуру як культуру мас-медіа. «Перша кібергенерація» — так назвав розвиток сучасних молодіжних рухів Дуглас Кельнер. Поняття «молодіжна культура» є багатозначним і неоднозначним.

Так, залежно від ідеологічної спрямованості, говорять про «моло­діжну культуру», «молодіжну субкультуру» і навіть про «контр­культуру». Сьогодні молодіжна культура розвивається під впли­вом ЗМІ та комп'ютерних технологій.

Для молодіжних субкультур Заходу джерелами «нового стилю» стали культури Азії, Африки та американських індіанців. Джере­лом конструювання «культурних мітів» вітчизняних молодіжних субкультур став насамперед Захід.

Після розпаду Радянського Союзу здалося, що нарешті здійсни­лася мрія дисидентів, хіпарів, неформалів... Настала цілковита сво­бода і безкарність, що переросла в безлад. Головним посередником у спілкуванні стали засоби масової інформації, які дуже негативно впливають на свідомість сучасної молоді.

Тому сьогодні однією з головних задач є активний вплив на мо­лодіжну свідомість, щоб шляхом спільної координації дій започат­кувати нову хвилю відродження національної культури України.

V. Домашнє завдання

  1. Опрацювати відповідний матеріал підручника.

  2. Підготувати електронну презентацію на тему «Сучасна моло­діжна субкультура».

Тема III. Стереотипи та упередження урок 4

Стереотипи та їх роль у житті людини і суспільства. Толерантність. Ксенофобія. Расизм. Ґендерні стереотипи

Мета: розвивати готовність і потребу учнів до самопізнання і самореалізації своєї особистості; визначити сутність понять «сте­реотипи», «толерантність»; формувати вміння застосовувати знан­ня з різних навчальних курсів і власного життєвого досвіду для розв'язання навчальних практичних завдань; сприяти формуван­ню активної життєвої позиції.

Тип уроку: вивчення нового матеріалу.

Форма проведення: тренінг, дискусія.

Епіграф до уроку: Не все однакове придатне для всіх. Римський поет Проперцій

ХІД УРОКУ

  1. Організаційний момент уроку

  2. Актуалізація опорних знань

Перевірка домашнього завдання

Виступ учнів з презентаціями «Сучасна молодіжна субкультура».

  1. Мотивація навчальної діяльності

Зі стереотипами ми зустрічаємось щоденно. Уявіть собі, якими є ваші уявлення про: відмінницю, вчительку, циганку, бізнесмена, ділову жінку, бомжа.

Завдання

Оберіть 2 стереотипи і запишіть їхні характерні ознаки. А тепер об'єднайтеся в групи та обміняйтеся своїми характерис­тиками.

  1. Чи в усіх були однакові стереотипи?

  2. Якщо так, то чому?

  3. Якщо ні, то чому?

  4. Чому у вас виникли саме такі стереотипи?

  5. Як ви вважаєте, які чинники впливають на формування стерео­типів у суспільстві?

— Вправи, які ми будемо виконувати сьогодні на уроці, озна­йомлять вас з основними складовими «піраміди ненависті» — забо­бонами і стереотипами, дискримінацією, насильством. Ви зможете навчитися розпізнавати їх у собі та інших, усвідомити їх причини і шкоду, яку вони завдають суспільству і кожному з нас. Наявність стереотипів не є провиною людини. Стереотипи є в кожного з нас, і це — природний спосіб пізнання світу.

Повідомлення теми та мети уроку.