Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
прол.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.12.2018
Размер:
467.39 Кб
Скачать

IV. Підсумки уроку

Бесіда

  1. Які глобальні проблеми найбільше впливають на життя людей у нашому регіоні?

  2. Що, на ваш погляд, необхідно для успішного розв'язання будь-яких проблем, у тому числі й глобальних?

  3. Чи можливе обмеження використання природних ресурсів за постійного демографічного зростання?

  4. Як співвідносяться ідеї свободи, демократії, принципи ринко­вої економіки з вимогами обмеження росту виробництва та спо­живання?

  5. Яким чином можуть змінюватися цінності машинної цивіліза­ції, яка спочатку була спрямована на розв'язання масштабних перетворень природи?

  6. Чому економічне зростання і проблема захисту навколишньо­го середовища суперечать одне одному, але водночас пов'язані між собою?

  7. Як ви вважаєте, у чому причина того, що до глобальних про­блем різні суспільства ставляться по-різному?

  8. Чи означає це, що вирішувати ці проблеми повинні країни, на­селення яких краще усвідомлюють загрозу?

  9. Як би ви відповіли на питання, поставлене на початку уроку: «Крах людської цивілізації через глобальні проблеми немину­чий?»

V. Домашнє завдання

  1. Опрацювати відповідний матеріал підручника.

  2. Написати твір-есе за висловлюванням американського вченого, еколога Лі Таболта: «Ми не успадкували Землю у своїх батьків. Ми запозичили її у своїх дітей».

Тема VI. Соціальна мобільність урок 12

Поняття соціальної мобільності, комунікації та комунікативності

Мета: ознайомити учнів з основними функціями та завданнями соціальної мобільності як невід'ємної частини культури сучасного, демократичного суспільства; продовжити формування умінь і на­вичок аналітичної роботи учнів з джерелами інформації; сприяти виробленню навичок дослідницької роботи, соціальній адаптації учнів, розкриваючи роль професії як «соціального ліфта».

Тип уроку: вивчення нового матеріалу.

ХІД УРОКУ

  1. Організаційний момент уроку

  2. Актуалізація опорних знань

Перевірка домашнього завдання

Виступ учнів з твором-есе за висловлюванням американського вченого, еколога Лі Таболта: «Ми не успадкували Землю у своїх батьків. Ми запозичили її у своїх дітей».

  1. Мотивація навчальної діяльності

Запитання

  1. Усе наше життя — це рух вперед, до мети. Як ви розумієте ці слова?

  2. А які цілі перед собою ставите ви?

  3. Кожен з вас хоче бути успішним. Як же цього домогтися?

Мабуть, повністю готових рецептів немає, але сьогодні на уроці ми з вами спробуємо відповісти на дуже важливі питання: Що до­помагає людині дістатися вищих соціальних щаблів у суспільстві? Як знайти своє покликання, стати успішним? У вас на партах є ар­куші, на яких ви спробуєте записати умови успішності для себе.

Характеризуючи будь-яке суспільство, ми звертаємо увагу на форми об'єднання людей: це групи, спільноти, які і складають ду­же важливу соціальну сферу.

Бесіда

1. Яка наука вивчає соціальне життя суспільства?

  1. На минулих заняттях ви вже вивчали поняття « соціальна дифе­ренціація». Що воно означає? (Відмінності, поділ суспільства на групи, що мають різне соціальне становище.)

  2. На уроках історії та суспільствознавства ви вивчали різні типи суспільних відносин. Чи будь-якому суспільству властиве со­ціальне розшарування? (Думка вчених про те, що навіть у пер­вісному суспільстві існувала диференціація за статтю, віком, обов'язками, привілеями.)