Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
прол.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.12.2018
Размер:
467.39 Кб
Скачать

IV. Домашнє завдання

  1. Опрацювати відповідний матеріал підручника.

  2. Знайти у ЗМІ інформацію про результати розв'язання міжна­родних конфліктів.

Тема V. Соціум (суспільство людей)

УРОК 9

Поняття соціуму.

Історичні типи стратифікованих суспільств

Мета: визначити закономірності історичного розвитку; сприяти формуванню вмінь розрізняти види соціальної стратифікації; роз­вивати вміння комплексного пошуку, систематизації соціальної інформації з теми; формувати вміння аналізувати, робити виснов­ки, критично ставитися до соціальної нерівності; розширювати міжпредметні зв'язки.

Тип уроку: вивчення нового матеріалу.

Форма проведення уроку: лекція.

ХІД УРОКУ

  1. Організаційний момент уроку

  2. Актуалізація опорних знань

Перевірка домашнього завдання

Повідомлення учнів про результати розв'язання міжнародних конфліктів.

  1. Мотивація навчальної діяльності

Учитель. Я хочу, щоб ви прослухали одну притчу і помірку­вали, чому саме її ми взяли для вивчення сьогоднішньої теми.

Один вельможа у скромному буденному жупані вирушив на свя­то до знатного городянина. Там він опинився серед людей у вишу­каному вбранні, які, однак, із зневагою дивилися на буденний одяг пана. Вельможу навмисне не помічали, морщили ніс і тіснили від

столу, на якому було безліч чудових страв. Тоді він пішов додому, одягнув свій найкрасивіший каптан і повернувся на свято, сповне­ний гідності, наче володар. Гості одразу ж почали підлещуватися до вельможного пана. Кожен намагався поспілкуватися з ним або принаймні запам'ятати одне з його мудрих слів. Можна було по­думати, що святковий стіл приготували лише для нього. Звідусіль йому пропонували найсмачніші страви.

Але замість того, щоб їсти, вельможа розкладав страви у широ­кі рукави жупана. Гості здивовано його запитали: «О, пане, що ви робите? Чому ви не їсте того, що ми вам пропонуємо?» А вельможа, продовжуючи набивати свій каптан стравами, відповів спокійно: «Я справедлива людина, і якщо говорити по правді, то гостинність ви виявили не мені, а моєму каптану. Тож він повинен отримати те, на що заслуговує».

Запитання

  1. Про що ця притча?

  2. Що ж таке соціальні відносини, за якими критеріями людей відносять до тих чи інших груп?

Про різні соціальні групи, про ставлення до них ми будемо гово­рити сьогодні на уроці.

Повідомлення теми та мети уроку.

IV. Вивчення нового матеріалу

►► Поняття соціуму

Прагнучи пізнати суспільне життя людей, соціальна філософія стикається з багатьма труднощами, перша з яких — багатознач­ність власне терміна «суспільство».

Розкриваючи газети, вмикаючи радіо або телевізор, ми по­стійно чуємо міркування про «інтереси суспільства», «перспек­тиви суспільства», «кризу суспільства» і т. д. При цьому нікому з нас не спадає на думку подивитись довідкову літературу, щоб з'ясувати зміст цього поняття. Більшості людей воно видається «самоочевидним», інтуїтивно зрозумілим. Біда, проте, в тому, що саме «очевидні» поняття зазвичай важко піддаються визначенню і роз'ясненню.

Існує чимало визначень терміна, який нас цікавить. Дійсно, у сучасній лексиці товариствами можуть називати і національно-державні утворення, які існують на політичній карті світу, і добро­вільні об'єднання людей за професіями та інтересами («Товариство

філателістів», «Товариство порятунку на водах » і т. ін.). Про това­риство кажуть, коли мають на увазі соціальне оточення людини, коло його спілкування (застерігаючи від потрапляння до «поганого товариства»). Раніше суспільством («опчеством» за Далем) росій­ські селяни називали сільську громаду, а аристократи — бомонд, вищі соціальні верстви.

Соціум — велика, стійка соціальна спільнота, яка харак­теризується єдністю умов життєдіяльності людей за яки­хось певних відносин.

Суспільство (соціум) можна визначити як сукупність усіх форм і способів взаємодії та об'єднання людей. У тако­му широкому значенні суспільство включає в себе все, що відрізняє цю систему від природно-космічних явищ, дозво­ляє розглянути створену людиною реальність як особливу форму руху матерії. Суспільство як система взаємодії людей визначається певними внутрішніми суперечностями — між природою й суспільством, між різними соціальними спіль­нотами, між суспільством і особистістю.

Соціальна спільнота — відносно стійка сукупність людей, що вирізняються більш-менш однаковими ознака­ми, умовами і способом життя, масової свідомості, спільніс­тю соціальних норм, ціннісних систем і інтересів.

Спільноти не створюються свідомо людьми, а формуються під впливом об'єктивного ходу суспільного розвитку, спільного харак­теру людської діяльності.

Запитання

  1. Наведіть приклади видів спільнот (виробничий колектив, сус­пільний клас, соціально-професійна група; нації, народності; сім'я, рід, плем'я).

  2. Як виникли ці спільноти?

  3. Що об'єднує такі спільноти?

  4. Що таке група?

Група — відносно стійка сукупність людей, які мають спільні інтереси, цінності норми поведінки.

Під соціальною групою розуміють сукупність людей, що мають загальні соціальні ознаки і виконують необхідну громадську функцію у спільній структурі суспільного роз­поділу праці та діяльності.

Класифікація груп

За чисельністю: великі (етнічні, релігійні); малі (до ЗО осіб).

За характером взаємовідносин: первинні (сім'я, клас, студент­ська група); вторинні (трудовий колектив).

За способом організації та регулювання взаємодії: формальні (юридично оформлені); неформальні.

Умовні групи — довільні об'єднання людей за будь-якою спільною ознакою.

Реальні групи — такі об'єднання людей, для яких ха­рактерною стає єдність діяльності, умов, обставин, ознак і в яких люди усвідомлюють свою приналежність до цієї групи.

Ознаки:

  1. Стать.

  2. Дохід.

  3. Національність.

  4. Вік.

  5. Спорідненість і шлюб.

  6. Професія.

  7. Місце проживання.

За типом ідентифікації:

а) групи членства;

б) референтні групи (індивід може не входити до такої групи, але він звіряє свій статус і поведінку з цим еталоном);

в) аутгрупи (групи, які індивід вважає чужими).

Квазігрупа — слабко організоване, нестійке, коротко­часне об'єднання людей випадкового складу (натовп, публі­ка в театрі).

Статусні групи — виникають на основі соціальної не­рівності і відіграють важливу роль у визначенні соціального стану, статусу особистості.

Номінальні групи — їх виділяють для статистичного обліку населення:

а) пасажири приміських потягів, автобусів;

б) перебувають на обліку в міліції;

в) бездітні, багатодітні родини, родини де виховують одну ди- тину;

г) які мають постійну або тимчасову прописку.

Агрегатні групи сукупності людей виділені на основі поведінкових ознак (аудиторія, публіка). «Агрегат» — ви­падкове скупчення людей.

Робота у групах

  1. Охарактеризувати і навести приклад кожного типу соціальних груп.

  2. Визначити поняття «спільнота». Назвати, які спільноти вам ві­домі та їх спільні ознаки.

  3. Охарактеризувати основні тенденції розвитку соціальних від­носин у Україні.

  4. Яким чином соціальні інститути керують поведінкою членів спільноти? (Через систему санкцій і нагород.)

Спільнота — сукупність людей, що характеризується певними єдиними ознаками (інтерес, умови життя і діяль­ності, близькість поглядів, спільна віра).

►► Види спільнот

  1. Етнічні, територіальні, релігійні.

  2. Стійкі (етнічні, територіальні).

  3. Нестійкі (масові рухи, аудиторія, натовп).

  4. Особливою спільнотою (самостійною одиницею) є територіаль­на спільнота (ТО) — сукупність людей, що живуть на одній гос­под арськи освоєній території.

У кожному суспільстві існує соціальна нерівність.

Запитання

  1. Назвіть причини соціальної нерівності.

(Факт наявності соціальної нерівності означає, що люди гру­пи мають нерівний доступ до ресурсів суспільства та його благ, різняться ступенем впливу і влади, мають неоднакові можли­востями для особистісного та професійного зростання.)

  1. Які види нерівності вам відомі?

(Статева, вікова, національно-етнічна, релігійна, політич­на, економічна, культурна, освітня)

Передумови соціальної нерівності:

а) нерівність здібностей і можливостей;

б) обмеженість ресурсів суспільства.

Соціальна нерівність — система відносин у суспіль­стві, яка характеризує нерівномірний розподіл дефіцитних ресурсів суспільства (грошей, влади, освіти і престижу) між різними стратами, або верствами населення.

Соціальна нерівність є причиною і наслідком соціального роз­шарування (соціальної стратифікації).

Стратифікація (лат. зігаіит — шар, пласт і іасеге — робити) — процес і результат диференціації суспільства на різні соціальні прошарки, що відрізняються за своїм сус­пільним статусом.

Страта — сукупність сімей та індивідів, що мають певний соціальний рівень за доходами, добробутом, владою або пре­стижем.

Запитання

— Якими цінностями керуються люди, які відіграють певну роль у соціальній стратифікації? (Влада, престиж)

Завдання

  1. Доведіть, що соціальна стратифікація ототожнюється з проце­сом розподілу основних цінностей у суспільстві. На прикладах покажіть, що поділ суспільства на класи пояснюється нерівним доступом до таких цінностей, як влада, престиж.

  2. Доведіть і покажіть на прикладах, що нерівність є потужним стимулом суспільного розвитку, прогресу.

  3. Доведіть, що в разі, якщо економічна нерівність стає занадто сильною, у суспільстві може виникнути соціальна напруженість.

►► Соціальна стратифікація

Основні категорії соціальної стратифікації

Соціальний прошарок — великі групи, члени яких не можуть бути пов'язані ні міжособистісними, ні формаль­ними груповими відносинами, не можуть ідентифікувати своє групове членство і пов'язані з іншими членами таких спільнот на основі близькості інтересів, специфічних куль­турних зразків, мотивів і установок, способу життя і стан­дарту споживання.

Соціальний прошарок — соціальна спільнота, яку виділяють за одним або декількома ознаками диференціації суспільства — дохо­дами, престижем, рівнем освіти, культури і т. ін.

Соціальний прошарок — це безліч людей, які в суспільстві пе­ребувають в однаковій ситуації.

Соціальний клас — велика соціальна група людей, які володіють або не володіють засобами виробництва, посіда­ють певне місце в системі суспільного розподілу праці і ха­рактеризуються специфічним способом отримання доходу.

Отже, ми з'ясували, що суспільство складається з різних груп. Розподіл же суспільства на групи називають соціальною дифе­ренціацією. Як ви вважаєте, диференціація властива будь-якому суспільству? Щоб відповісти на це питання, розіб'ємося на групи і виконаємо таке завдання: уявімо певні суспільства з точки зору соціальної диференціації.

  1. ша група. Первісне суспільство.

  2. га група. Рабовласницьке суспільство.

  3. тя група. Феодальне суспільство.

  4. та група. Капіталістичне суспільство.

Розглядаючи структуру суспільств, яких висновків ви ді­йшли?

  1. В усіх без винятку суспільствах, навіть у первісному, спостері­гається соціальне розшарування, або соціальна диференціація.

  2. На наступних етапах розвитку соціальне розшарування усклад­нювалося, ставало дедалі очевиднішим.

  3. Відмінності у групах зумовлені їх неоднаковим доступом до економічних ресурсів.

  4. Відмінності в групах зумовлені їх неоднаковим доступом до по­літичної влади.

  5. Відмінності в групах зумовлені їх неоднаковим доступом до освіти та інших соціальних благ.

Робота зі схемою

Перед вами схема середньовічного суспільства. Прокоментуйте її з точки зору соціальної диференціації.

Король Герцоги та графи Барони Лицарі

На сьогодні велика група людей, що перебуває на певній пози­ції, дістала назву страта (прошарок), а сукупність розташованих у вертикальному порядку соціальних верств — соціальна страти­фікація. Термін «стратифікація» узятий з геології, де він означає розташування пластів Землі по вертикалі. Соціологія уподібнила будову суспільства до будови Землі і розмістила соціальні верстви

(страти) також по вертикалі. Основою тут служить драбина дохо­дів: бідняки посідають нижчу сходинку, заможні групи населен­ня — середню, а багаті — верхню.

Запитання

  • Як ви вважаєте, чому деякі дослідники вважають, що «гео­логічний» образ можна застосовувати до структури людського сус­пільства?

Не всі згодні, що можна проводити аналогію між структурою людського суспільства і структурою гірської породи. На думку кри­тиків цієї точки зору, специфікою соціальної стратифікації є те, що вона відображає принцип нерівності.

Пригадайте і назвіть причини виникнення нерівності.

  1. Відмінності у здібностях.

  2. Відмінності у ставленні до праці.

  3. Дискримінація на ринку праці.

  4. Майнові відмінності.

  5. Успіх і нещастя та ін.