Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
прол.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.12.2018
Размер:
467.39 Кб
Скачать

IV. Підсумок уроку

Соціалізація — це процес розвитку особистості протягом всього його життя; проходячи через кризи і долаючи їх, особистість отри­мує основу для подальшого зростання (Ерік Еріксон). Ми пройшли­ся по щаблях людського життя. Куди ж вони нас привели? Вгору? Вниз? Вгору сходами, що ведуть вниз?

Кожен з нас — неповторна, унікальна індивідуальність. Чим важче умови життя, тим цінніший попередній досвід для майбут­ніх поколінь. Людина сама повинна прагнути самовдосконалення, маючи для цього умови. «Обставини такою ж мірою творять людей,

у якій люди — обставини». У людському суспільстві завжди можна зробити з каменяра філософа, а філософа каменярем, але перетво­рити одну породу собак в іншу неможливо.

V. Домашнє завдання

  1. Опрацювати відповідний матеріал підручника.

  2. Підготувати комп'ютерну презентацію «Сім'я» та повідомлен­ня про демографічну політику сучасних держав.

УРОК З

Сім'я. Родинна соціалізація

Мета: дати знання про сутність понять «шлюб», «сім'я», істо­ричні форми сім'ї та шлюбу; підвести до висновку про функції сім'ї як соціального інституту; розкрити причини кризи сім'ї в сучасно­му суспільстві та шляхи його подолання; продовжити формування вмінь аналізувати навчальний матеріал, робити висновки на осно­ві отриманих знань, збирати, накопичувати, зберігати, обробляти і передавати отриману інформацію.

Тип уроку: вивчення нового матеріалу.

ХІД УРОКУ

  1. Організаційний момент уроку

  2. Мотивація навчальної діяльності

Бесіда

  1. Що означає термін « соціальний інститут » ?

  2. Наведіть приклади соціальних інститутів.

  3. Назвіть ознаки, які характеризують соціальні інститути.

  4. Які основні ознаки організованих соціальних систем?

  5. Що таке соціальна група?

  6. Яку роль у сучасному суспільстві відіграє сім'я?

  1. Вивчення нового матеріалу

►► Розвиток сім як соціального інституту

Сім'я — міні-модель суспільства. Без сім'ї та сімейного вихо­вання, сімейного піклування про дитину не було б ні суспільства, ні держави, ні етносу. Як би не змінювалися суспільні установки, які б бурі не вирували над людьми, сім'я завжди залишалася.

Щодо сім'ї та її ролі в суспільстві існує чимало поглядів пред­ставників різних течій.

Течія

Утопісти

В. І. Ленін

Слов'янофіли

Марксісти

Зміст

Мріяли знищити сім'ю, виступали за вільну любов, за те, щоб функції сім'ї передати державі

Мріяв побудувати величезні фабрики-кухні, фабрики-пральні та звільнити жінку від домашньої праці

Відстоювали ідеал патріархальної сім'ї, де основна влада належала главі сімейства — батькові. Усі інші члени ро­дини повинні були беззаперечно виконувати його волю. Роль жінки зводилася до народження і виховання дітей і ведення домашнього господарства

Виступали з критикою патріархальної сім'ї як чужої для нових суспільних відносин. «Тиранія, яка панує в такій родині, пригнічує і калічить людську особис­тість», — писав М. Бердяев. Він закликав відстоювати більш вільні форми сім'ї: «Євангеліє вимагає свободи від рабства у сім'ї»

Сім'я дуже давній соціальний інститут. її характер змінювався протягом історії: у суспільстві не вщухають суперечки про те, яка з форм сім'ї більш життєздатна. В епоху матріархату, коли влада належала жінкам, кожен знав свою матір, але ніхто не знав свого батька, замість сім'ї були так звані безладні стосунки. Потім влада перейшла до чоловіка, і батько мав точно знати, кому у спідок він має передати своє майно. Це сприяло появі парної сім'ї.

Після появи держави і права з'явилися закони про шлюб. У де­яких мусульманських країнах й досі, особливо в селах, існують по­лігамні шлюби. За мусульманськими законами чоловікові дозво­ляється мати до 4 дружин; у деяких країнах кількість дружин не обмежується взагалі, чоловік лише зобов'язаний брати на себе їх повне утримання. У Непалі у першій половині XX ст. сім'я буду­валася за протилежним принципом: одна дружина могла мати до 5 чоловіків. Але в переважній більшості країн домінує моногамна сім'я.

►► Шлюб — основа сімейних відносин

Проблемне питання

— Як ви вважаєте, «сім'я» і «шлюб» — це одне й те саме? Первісну основу сімейних відносин становить шлюб.

Шлюб — це форма відносин між чоловіком і жінкою, яка історично змінюється, за допомогою якої суспільство впо­рядковує і санкціонує їх статеве життя і встановлює їхні по­дружні права і обов'язки.

Шлюб — це контракт, який укладають три сторони: чоловік, жінка і держава. Сім'я — це більш складна система відносин, ніж шлюб, тому об'єднує власне подружжя, їхніх дітей та інших ро­дичів.

Сім'я — не шлюбна група, а соціальний інститут, тобто система зв'язків і взаємодій між членами сім'ї, функція якої — відтворення населення та регулювання відносин між статями, батьками і дітьми.

Поява шлюбу як правової форми відносин між чоловіком і жінкою пов'язано з наслідуванням власності. Відповідно до єв­ропейських традицій, успадковування власності здійснювалося по чоловічій лінії. У давньоримському законодавстві право на спадщину визнавалося за кровними родичами. За імператора Ав­густа (І ст. до н. е. — І ст. н. е.) було запроваджено податок на без­шлюбність.

У сучасному світі, умови та порядок укладання шлюбу, його припинення і визнання недійсним регулюються сімейним пра­вом. Шлюб реєструється в органах реєстрації актів цивільного стану (РАЦС). Шлюб, укладений за релігійним обрядом або відпо­відно до звичаїв будь-якої народності, не має правового значення. Регулювання прав і обов'язків подружжя, а також батьків і дітей в Україні здійснюється відповідно до Сімейного кодексу, прийня­тому 2002 року.

►► Функції сім

Виступ учнів з комп'ютерною презентацією «Сім'я».

Завдання

— На основі переглянутих презентацій і власного досвіду спро­буйте визначити, які функції в суспільстві виконує сім'я. Що, на ваш погляд, є вищою сімейною цінністю?

ФУНКЦІЇ СІМ'Ї

Назва функції Основні задачі

Репродуктивна 1. Громадська — відтворення населення.

2. Індивідуальна — задовольняє потреби в дітях

Назва функції

Виховна

1.

2.

3.

Основні задачі

Формування особистості дитини. Вплив на розвиток особистості кожного її члена протягом усього життя.

Господарсько-економічна

1. 2.

Вплив дітей на батьків та інших дорослих членів сім'ї, які спонукають їх активно займатися само­вихованням

Забезпечує міцні зв'язки.

Підтримує матеріально неповнолітніх і непрацез­датних її членів. 3. Надає підтримку тим членам сім'ї, у яких виник­ли матеріальні та фінансові труднощі

Відновлювальна Відновлення і зміцнення фізичних, психологічних,

емоційних і духовних сил людини після трудового ро­бочого дня

Регулятивна

Упорядковує відносини між статями, здійснює пер­винний контроль за дотриманням членами сім'ї сус­пільних норм особистого, групового та суспільного життя

Соціалізація особистості

Опосередковує зв'язок особистості з суспільством: вона формує у дитини уявлень про соціальні зв'язки і включає в них його з народження

Виділяють також дозвільну, соціально-статусну, емоційну, сек­суальну функцію та функцію духовного спілкування сім'ї.

Сім'я забезпечує соціалізацію молоді в ході засвоєння дітьми нормативів громадського життя, задовольняє емоційну потребу у спільних переживаннях, обміні почуттями і настроями, запобігає психологічній неврівноваженості, захищає від переживання по­чуття ізольованості і т. ін. Одним із результатів домашнього функ­ціонування сім'ї як соціальної групи є ефективне попередження відхилень від вимог соціальних норм у переважній більшості сфер суспільного життя.

►► Криза сім та її майбутнє

Повідомлення учнів про демографічну політику сучасних держав.

Робота з текстом

Лев Гумільов. «Елементи системи: члени сім'ї та предмети їх побуту, у тому числі чоловік, дружина, теща, син, дочка, будинок, колодязь, кішка. Вони становлять сім'ю доти, доки подружжя не розлучаться, діти не відколються, почавши заробляти самі, теща не

посвариться із зятем, колодязь не зацвіте і кішка не наведе коше­нят на горищі. Якщо після цього вони залишаться в будинку, хоча б туди провели водогін, це буде не сім'я, а заселена ділянка, тоб­то усі елементи живої кісткової природи залишаться на місці, але система сім'ї зникне. І навпаки, якщо помре теща, буде перезакла-дено будинок, втече кішка, поїде вчитися люблячий син, сім'я збе­режеться, незважаючи на зміни в кількості елементів. Це означає, що реально існуючим фактором системи є не предмети, а зв'язки, хоча вони і не мають ні маси, ні заряду, ні температури».

Треба відзначити, що сім'я і зараз еволюціонує, причому, зда­ється, в гіршу сторону. Поступово зникає той «аромат» великої ро­дини, у якому повинні зростати діти.

Завдання

  • На прикладі нашої країни чи можете ви сказати, що сім'я перебуває у кризовому стані? Які її ознаки?

  1. Зниження народжуваності.

  2. Нестабільність сім'ї, розлучення.

  3. Свідома відмова від народження дитини.

  4. Масові відмовляння від дітей, передання їх у пологові або дитя­чі будинки, втеча дітей з дому, жорстоке поводження з дітьми.

  5. Різке скорочення рівня «шлюбності» і одночасно активний ріст позашлюбної народжуваності.

Постановка проблемного завдання

  • У чому причини кризового становища сім'ї?

  1. Економічні — втрата роботи, невиплата заробітної плати, низь­кий рівень оплати праці.

  2. Соціальні — алкоголізм, дармоїдство, протиправна поведінка. Як правило, причина цього — низький культурний рівень, без­духовність, безвідповідальність перед дітьми.

  3. Трудова зайнятість жінок. Професійні інтереси стають серйоз­ним конкурентом сім'ї.

Разом з тим сім'я залишається найвищою цінністю і, щоб зміц­нити її позиції, уряди багатьох країн вживають спеціальних за­ходів. Передбачено різного роду допомогу і фінансові пільги, від­пустки для батьків для догляду за маленькими і хворими дітьми, створення дошкільних дитячих установ, режими дня яких присто­совані до потреб працюючих сімей. Відчутним є прагнення суспіль­ства і держави здійснювати демографічну політику, спрямовану на зростання народжуваності.

Запитання

— Чи відчуваєте ви на прикладі своєї сім'ї підтримку з боку держави? У чому вона виражається?