Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОСНОВНАЯ ШПОРА.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.12.2018
Размер:
409.09 Кб
Скачать

15.Методичний інструментарій оцінки стратегічної конкурентоспроможності підприємства.

Стратегічний аналіз – це комплексне дослідження економічної системи за параметрами, які визначають її майбутній стан.

Мета стр. ан. конкурентоспром. підпр. є виявлення позитивних і негативних факторів, які можуть вплинути на розвиток елементів потенціалу підпр. у конкурент. середовищі.

Методи страт. ан.

STEPаналіз дозволяє охарактеризувати економічну ситуацію комплексно, оцінюючи вплив чинників суспільних, технологічних, економічних, політичних, правових. Здійсн. за схемою чинник – підпр.

Результати STEP-аналізу дозволяють оцінити зовнішню економічну ситуацію, що склалася в галузі виробництва та комерційної діяльності.

SWOT ідентифікація та виявлення факторів зовн. оточення підпр. з метою виявлення поточних та потенційних загроз та своєчасного запобігання збитків, для зміцнення конкуренто позиції.

SWOT-аналіз передбачає виконання певної послідовності дій.

1.      Ідентифікація та вивчення факторів зовнішнього оточення підприємства з метою виявлення поточних та потенційних загроз та своєчасного запобігання збитків внаслідок їхньої дії.

2.      Ідентифікація та вивчення факторів зовнішнього оточення підприємства з метою виявлення поточних та потенційних можливостей, необхідних для запобігання загрозам і зміцнення конкурентних позицій.

3.      Ідентифікація та аналіз сильних позицій складових потенціалу – конкурентних переваг підприємства.

4.      Ідентифікація та аналіз слабких сторін потенціалу підприємства.

SPACE похідний від SWOT. Застосовується для оцінки сильних та слабких сторін діяльн. невеликих підпр. За такими показниками (фін. сила, конкурентоспроможність, привабливість, стабільність)

GAP аналіз – він становить спробу знайти методи розробки стратегії та методи управління, які дозволяють привести справи у відповідність із найбільш високим рівнем вимог.

LOTSметою методу є заходи спрямовані на найбільш повне задоволення вимог покупців.

PIMSаналіз рівня впливу обраної стратегії на величину прибутковості діяльн.підпр.

Метод 111 – 555 ґрунтується на експертному оцінюванні таких чинників: конкурентоспроможність продукції, її якість і ціна. Шкала оцінювання була обрана від 0 до 5 балів, причому один бал означає низький рівень чинника на думку експерта, а п’ять балів – високий рівень. Зрозуміло, що для ціни продукції один бал – це найкраща оцінка, а для конкурентоспроможності та якості продукції – найгірша.

16. Напрями зміцнення конкурентоспроможності підприємства.

Конкурентоспроможність підприємства - здатність підприємства створювати, виробляти і продавати товари та послуги, цінові й нецінові якості яких привабливіші, ніж в аналогічної продукції конкурентів

Конкурентоспроможність підприємства визначається за допомогою трьох груп показників, які відображають конкурентоспроможність продукції що випускається та ефективність використання ресурсів.

Перша група включає показники, які характеризують економічні параметри, - собівартість, ціну виробу та споживання, умови платежу та поставок, строки та умови гарантії і т. д.

Друга група включає показники, які характеризують стан та використання живої праці, основних виробничих фондів, матеріальних затрат, обігових коштів, а також фінансовий стан підприємства.

При оцінюванні конкурентоспроможності підприємства предметом уваги повинна бути номенклатура продукції, що випуск. та її конкурентоспроможність. Саме продукція з її якістю, упаковкою, сервісом, рекламою і т. д. приваблює не лише покупця, а також бізнесмена, акціонера, інвестора.

Третя група – нормативні параметри, які показують чи відповідає виріб стандарту, нормам, правилам, що регламентують кордони, з яких даний параметр не має права виходити. До їх числа відносяться показники надійності, ресурс виробу, безвідмовність, довговічність, ремонтоздатність. До нормативних параметрів відносяться також ергономічні параметри (гігієнічні, фізіологічні, психологічні та ін.), які демонструють відповідність товару якостям людського організму та людської психіки, визначають зручність роботи, швидкість стомлення.

При оцінюванні конкурентоспроможності фірми необхідно враховувати стратегію основних конкурентів.

Таким чином зміцнення конкурентоспроможності п-ва може відбуватися за такими напрямками: розробка товарної політики підприємства відносно виробництва товару для певного ринку, розширення його виробництва, експорту, розробка заходів по підвищенню конкурентоспроможності товару, зняття його з виробництва та ін.