Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Липич граматика2.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
684.03 Кб
Скачать

Питання для самоконтролю

1. З яких наукових дисциплін складається курс історії української мови? Вкажіть на предмет дослідження та завдання цих дисциплін.

2. З якими науковими дисциплінами тісно пов’язаний курс історичної граматики української мови?

  1. Що дає для історичної граматики української мови жива народна українська мова? Наведіть відомі вам з говірок приклади, що є залишками давньоруськоукраїнських мовних явищ.

  2. Що становить собою порівняльно-історичний метод? Якими вченими були закладені основи порівняльно-історичного методу в мовознавстві?

  3. Які існують думки щодо хронологізації історії української мови?

  4. Які думки вчених існують щодо питання про виникнення та розвиток письма у східних слов’ян?

  5. Назвіть найважливіші писемні пам’ятки української мови? На які групи вони поділяються?

Індивідуальне науково-дослідне завдання

Завдання 1. Підготувати коротку доповідь (у письмовій формі) на одну із тем:

«Розселення українців по світу»

«Ставлення до української мови упродовж сторіч»

«Розвиток і збагачення української мови у XX столітті»

(у кінці - подати список список використаної літератури)

Методичні рекомендації. Наукова доповідь узагальнює, інформує про досягнення, відкриття чи результати досліджень, підсумовує наукові дані. Вона заслуховується на семінарських заняттях, на конференціях та інших зібраннях з науковим спрямуванням. Для наукової доповіді характерні точність фактів, переконливість, логічна обрунтованість. Основне у наукових доповідях – передати свої знання, донести до слухачів певну інформацію. Доповіді студентів містять не стільки наслідки власної наукової роботи, скільки результати досліджень, які опубліковпні у книгах, статтях, монографіях. Тому студентська наукова доповідь – це аналітичне дослідження.

Завдання 2. Підготувати повідомлення про походження слів «Україна», «анти», «венеди», «скіфи».

Практичне заняття № 2 Історична фонетика української мови. Формування фонетичної системи протоукраїнських говорів Теоретичні питання

1 .Предмет історичної фонетики; проблема її періодизації.

2.3агальний огляд звукового складу праіндоєвропейської мови, основні шляхи формування звукової системи праслов'янської мови.

3.Звукові зміни спільнослов'янського періоду.

4.Фонетичні процеси в протоукраїнському мовному масиві після розпаду праслов'янської мови.

5.Система голосних та приголосних фонем ХІ-ХІУст. Історія зредукованих Ъ, Ь та наслідки їх занепаду в системі голосних і приголосних.

6.Історія звука h [іе]. Історія українського звука [и].

7 .Зміна [е]— [о] після шиплячих та J.

Терміни: історична фонетика, праслов’янська мова, палаталізація приголосних, депалаталізація, дифтонги, монофтонгізація дифтонгів, закон відкритого складу, асиміляція, дисиміляція,зредуковані голосні, носові голосні, деназалізація, повноголосся, рефлекси приголосних, протетичні приголосні, епентичні звуки,консонантизм, вокалізм

Студент повинен знати: предмет історичної фонетики, основні шляхи формування звукової системи праслов’янської мови, звукові зміни спільнослов’янського періоду, фонетичні процеси в протоукраїнському мовному масиві після розпаду праслов’янської мови, систему голосних та приголосних фонем XI-XIV ст.,історію зредукованих голосних та наслідки їх занепаду в системі голосних і приголосних, наслідки дії закону відкритого складу,історію звука h.

Студент повинен уміти: пояснювати звукові зміни спільнослов’янського періоду, наводячи відповідні приклади; характеризувати фонетичні процеси давньоруськоукраїнської мови та періоду формування мови української народності; ділити слова давньоруськоукраїнської мови на склади; добирати слова, у яких відбуваються чергування голосних та приголосних звуків, коментуючи причини цих чергувань.