Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Політологія Відповіді.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
06.12.2018
Размер:
394.75 Кб
Скачать

34. Розкрийте поняття «група інтересів»; охарактеризуйте ознаки, функції громадсько-політичних організацій і рухів

Невід'ємним елементом будь-якого демократичного сус є різноманітні

об'єднання громадян, їх соціально-політичне призначення полягає насамперед у

тому, що вони допомагають людям у розв'язанні проблем повсякденного життя,

відкривають широкі можливості для виявлення сус-політичної ініціативи,

здійснення функцій самовря.

Громадські організації — це масові об'єд громадян, що виникають за їх ініціативою для реалізації довгострокових цілей, мають свій

статут і характери чіткою структурою.

Громадські рухи теж мають масовий характер і створю з певною метою.

Однак на відміну від громадських організацій це структурно неоформлені масові

об'єднання громадян і організації різних соціально-політичних орієн,

діяльність котрих, як правило, має тимчасовий ха і найчастіше

спрямована на виконання певних так завдань, після чого вони або

розпадаються, або консолідуються в нові політичні партії чи громадські орга.

Поняття «групи інтересів» є відносно новим для вітчизняної науки про політику. Близьким за змістом до нього є більш звичне для нас поняття «громадські організації», до яких відносяться професійні спілки, жіночі, молодіжні, ветеранські, дитячі організації, наукові, технічні, культурно-просвітницькі, фізкультурно-спортивні та інші добровільні об‘єднання громадян, творчі спілки, земляцтва, фонди тощо. Самі по собі громадські організації не є «групами інтересів» у їх політологічному розумінні. Як «групи інтересів» громадські організації виступають тоді, коли виконують політичні функції, взаємодіють з політичними інститутами — державою і політичними партіями. Політичні функції різною мірою властиві всім громадським організаціям. В одних випадках, наприклад, у профспілок, жіночих, молодіжних організацій, вони є досить виразними. В інших випадках, наприклад, у різних аматорських об‘єднань, політичні функції можуть виявлятися лише ситуативно. За будь- яких умов «групи інтересів» відрізняються від політичних партій тим, що не прагнуть політичної відповідальності, не ставлять собі за мету завоювання державної влади, а обмежуються лише здійсненням впливу на неї, виступаючи в цій якості як групи тиску.

35. Розкрийте сутність і типи партійних систем

Партійна система - сукупність політичних партій, існуючих в тій або іншій країні, незалежно від того, зізнаються вони діючими законодавчо або ні.

Різновидності партійних систем можуть виділятися на базі різноманітних ознак та критеріїв. Партійні системи є стабільні та консервативні; здатні зберігати цілісність і такі, що розпадаються; діючі в нормальній та у надзвичайній обстановці, поляризовані (біполярні), багатополярні та атомізовані; альтернативні та нєальтерна-тивні; молоді і такі, що мають досить тривалу історію та ін.

Різноманітність визначення партійних систем, їх ролі і місця в політичному житті суспільства дає можливість виділити типи партійних систем в суспільстві: одно, двох і багатопартійні. Якщо для тоталітарних, авторитарних політичних режимів характерні частіше однопартійні системи, то сучасним розвиненим демократичним країнам властиві багатопартійні системи. Багатопар-тійна система - це така система, де реальну боротьбу за владу веде декілька політичних партій. Плюралістичною, багатопартій-ною системою в світі визнається система, що включаючає не просто багато політичних партій, а наявність опозиції, в тому числі політичних партій, що виступають проти існуючого ладу. Опозиційні політичні партії виступають проти існуючої соціально-економічної і політичної системи, не сприяють цілісності політичного ладу, в межах якого діють і мають різноманітні концепції рішення проблем, які виникають в країні.