Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лек-8.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
06.12.2018
Размер:
175.1 Кб
Скачать

План Трампа

В американській школі застосовується і план Трампа, за яким 40% часу відводиться на навчання учнів у великих групах (100-150 осіб), 20% - на навчання у малих групах (10-15 осіб), а 40% - на самостійну роботу. Його засновник Д. Ллойд Трамп апробував свою систему в 1956-1961 роках.

Метод проектів і виховання через дію

У педагогіці відома концепція, згідно з якою учні розробляли певний проект. Залежно від спрямованості визначалися зміст, методи і форми їх роботи. Метод проектів, розроблений педагогом Вільямом Х.Кілпатриком (1871-1965), знайшов застосування в експериментальній школі Дьюї (Чикаго, 1896-1903рр.). Цей метод полягає в застосуванні ідеї виховання через дію. Згідно з цією ідеєю Дьюї замість традиційних предметів навчання було введено проекти, себто своєрідні тематичні центри, що дозволяли дітям поєднувати роботу з навчанням, стимулювати пізнавальну діяльність.

Ідея поєднати роботу з навчанням у сучасній школі знайшла своє втілення в розвиткові професійно-технічної освіти, а також у дипломному проектуванні, коли практика поєднується з теоретичною підготовкою і самостійним написанням дипломної (випускної) роботи чи проекту.

На рис. 1 показано, в які сучасні вітчизняні форми навчання трансформувалися історичні, що втілювали пошуки визначних педагогів світу.

Трансформування історичних форм навчання в сучасні вітчизняні

Лекції

"Велика Дидактика"

Я.-А. Коменський

1632 р.

Практичні (семінари)

Белл-лакнкастерська система

1909 р. Дальтон-план

Мангеймська система

План Трампа

Метод проектів

Педагогічна практика студентів, шкільне експериментування

Лабораторні заняття у школах і вузах

Розподіл класів на підгрупи для вивчення іноземної мови; спеціалізовані школи, класи

Лекції, семінари та самостійна робота студентів у сучасному вигляді

Профтехосвіта, дипломне проектування

2. Дидактика як наука. Історія розвитку дидактики.

Вивчення питання вимагає з’ясування змісту терміна «дидактика». Термін «дидактика» походить від грецької: «didaktikas» – повчаю, а «didasko» – вивчаю. Уперше ввів його в науковий обіг німецький педагог Вольфганґ Ратке. У цьому значенні вживав дане поняття і великий чеський педагог Ян Амос Коменський.

У сучасному розумінні дидактика представляє важливу галузь наукового знання, яка вивчає і досліджує процеси навчання. Дидактика – це теоретична і нормативно-прикладна наука.

Статус науки дидактика отримала завдяки працям чеського педагога Яна Амоса Коменського, який у книзі «Велика дидактика» виклав основні принципи навчання і форми його організації.

У розвиток дидактики вагомий внесок зробили французькі просвітники – педагоги ХVІІІ ст. К.-А. Гельвецій, Д. Дідро, Ж.-А. Кондорсе, Ж.-Ж. Руссо, швейцарський педагог Й.-Г. Песталоцці, німецькі педагоги Й.-Ф. Гербарт, А. Дістервег, російські педагоги К. Ушинський, В. Водовозов, М. Корф, О. Остроградський та ін.

В Україні ХІХ ст. помітною була постать педагога О. Духновича, автором кількох підручників був Б. Грінченко.

Великим дидактом-практиком ХХ ст. був вітчизняний педагог В. Сухомлинський.

Дидактика тісно пов’язана практично з усіма науками, зокрема, з філософією, соціологією, політологією, педагогічною психологією, логікою, фізіологією людини, кібернетикою та їх конкретними методиками.

Необхідно назвати і розкрити зміст основних категорій дидактики: навчання, освіта, викладання, учіння, знання, уміння, навички, закономірності, принципи, форми, методи навчання.

При розгляді цього питання доцільно висвітлити педагогічні ідеї Г. Сковороди, Т. Шевченка, К. Ушинського, І. Франка, Лесі Українки, Х. Алчевської, А. Макаренка, В. Сухомлинського, показати їх значення для розвитку сучасної української школи та педагогічної науки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]