Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3 Опорний конспект лекцій - ПЄП.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
06.12.2018
Размер:
2.19 Mб
Скачать

2. Дія регіональних партій у країнах Західної Європи.

Розглянемо дію регіональних партій у країнах Західної Європи. Під цим груповим поняттям ми розуміємо політичні партії, які не просто діють на певній території, а виступають за розширення прав цієї території стосовно центру, особливо ті, що виступають за сепарацію власних територій із складу існуючих держав. Фактично більшість подібних партій буде характери­зуватися як націоналістичні.

Бельгія. Практично всі діючі на її території політичні партії можна трактувати як регіональні. Визначеним критеріям відповідають: Народна унія- створена 1954 р. та Фламандський блок- створений у 1978 р. Обидві партії характеризуються як репрезентанти фламандських націоналістів, які виступають за незалежність Фландрії. Результати на виборах: Народна унія 1991 - 5,9 %, 1995 - 4,6 %, 1999 - 5,6 %; Фламандський блок 1991 - 6,6, 1995-7,8%, 1999-9,9%.

Німеччина має надзвичайно потужну регіональну партію -Християнсько соціальний союз (ХСС), який виник у січні 1946 р. у Баварії як християнська партія Баварії, і у подібній якості входить до складу міжпартійного утворення ХДС-ХСС. Ми усвідомлюємо, що ХСС не відповідає зазначеним критеріям щодо регіональних партій. Ця партія утворилась і діє у межах федеральної землі Баварія, одночасно вона має загальнонімецьке значення. На виборах до Бундестагу ХСС мав такі результати: 1990 - 7,1 %, 1994 - 7,3 %, 1998 - 6,8 %, 2002 - 9,0 %. За своїми програмними положеннями партія послідовно консервативна, орієнтована на інтереси цілої Німеччини, з певною упередженістю щодо процесів євроінтеграції.

Іспанія. Найактивніше регіональне протистояння з центром на політичному рівні виявляється у Країні Басків. Серед діючих там політичних партій ми можемо виділити помірковані: Баскійська націоналістична партія, створена у 1895 р., яка спрямовує свою діяльність на подальший розвиток автономії Країни Басків у межах Іспанії, захист власної мови та культури; Баскійська ліва партія, створена у 1976 р.- діяльність на захист культури та мови власного народу. Неггі Ваіазипа, створена у 1978 р. як радикальна націоналістична ліва партія, від червня 2001 р. діє під назвою Ваіазипа (Єдність), є політичним крилом радикального об'єднання ЕТА. Вона виступає за виведення іспанських військ та поліції з Країни Басків і вимагає незалежності власної країни. Подібну позицію займає ще одна радикальна ліва партія -Солідарність Басків, створена у 1986 р. На парламентських виборах ці партії у Іспанії мали такі результати: 1993 - 2,5 %, 1996 -2,4%, 2000 -1,9%.

Найбільшою регіональною партією Італії є Північна Ліга у Справі Незалежності Паданії, створена у 1991 р. внаслідок об'єднання Ломбардської Ліги (створена у квітні 1984 ) з кількома автономними організаціями регіонального політичного спряму­вання, що діяли на півночі Італії. Створення Ліги її організатори пов'язували з традиціями діяльності Ліги Ломбардії, яка успішно функціонувала з XII ст. на півночі Італії. Ця партія до лютого 1995 р. діяла під назвою Північна Ліга, а з лютого 1997 р. - Північна Ліга - Федеральна Італія. Фундатором та незмінним лідером цієї партії є Умберто Боссі. У програмних документах Ліги зазначено, що багатство, створене важкою працею північних італійців, розтринькується корумпованою бюрократією півдня, центр якої знаходиться у Римі. Відповідно Ліга виступає за максимальну автономію півночі Італії - Паданії (на північ від ріки Пад), висуває постулати перетворення Італії у федеративну державу, з формуванням незалежної держави на півночі Апенін. Від моменту створення Ліга отримувала на парламентських виборах такі результати: 1992 - 8,7 %; 1994 - 8,4 %; 1996-10,1 %; 2001 - 3,9 %.

Сполучене Королівство у межах Шотландії, Уельсу та Північної Ірландії має мовні, релігійні та інші проблеми, які накладаються на відповідні території. Внаслідок цього діяльність Шотландської народної партії, Валлійської народної партії (РіаШ Сутш) та 8іпп Реіп у Північній Ірландії коректно розглядати як дію регіональних партій.