Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Komplekt_3.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
877.57 Кб
Скачать

33. Геоекономічний атлас світу та його складові

Геоекономічний атлас світу (у тому числі національний геоекономічний атлас) виступає як простір, в якому національна економіка реалізує свої стратегічні цілі, з чітко окресленими міжнародними та економічними кордонами, національними інтересами, контурами стратегічних альянсів, системою інтеграційних зрушень, економічних угруповань і т. п.

Зокрема серед найбільш традиційних підходів виділяється поділ світу на багатий Північ і бідний Південь; християнський Захід і нехристиянський Схід; американське (НАФТА і Південна Америка), європейське (Європейський Союз) і тихоокеанське (Китай, Японія, Південна Корея, Тайвань) геоекономічні простори.

Геоекономічний атлас світу включає:

1) проекцію ареалів національних економік і ареалів транснаціональних економічних анклавів, що взаємодіють у світовому економічному просторі;

2) інтерпретацію глобального простору у формі, що є зручною для стратегічного оперування, прийняття стратегічних рішень;

3) розподіл глобального простору на окремі сегменти (зрізи, рівні);

4) поля (простори) для отримання світового доходу.

Геополітична карта світу складається багаторівневого набору, розташованих одна за іншою карт:

1) Політична карта карта світу, на якій проглядаються центри, полюси впливу, розігруються геополітичні ситуації з вплітанням військової компоненти, геополітичні експансіоністські устремління, що провокують конфлікти не тільки регіонального, але і глобального масштабу. На геополітичній карті світу позначаються ареали ведення локальних війн, вектори панування на життєвих просторах інших національних утворень. Тим самим на геополітичній карті світу закріплюються не тільки національні інтереси, але і інтереси наднаціональних структур.

2) Організаційно-економічна карта є простором для нанесень кордонів взаємодії наднаціональних структур: “країн- систем” – економічні кордони, яких не співпадають з державними і носять рухомий характер.

3) Карта видів діяльності є пов’язаною з подрібненням геоекономічного простору в залежності від спеціалізації тих чи інших регіонах

4) Геокультурний простір. Під впливом культурних подій на карті світу сформувалися “ ядрові платформи” ( ідеологічні програми) цивілізацій, на стиках яких знаходяться проміжні простори, що відіграють особливу роль і дозволяють осмислити взаємодію і взаємовплив геокультурних цивілізаційних анклавів.

5)Етноекономічна карта - відображає поступове формування новітніх утворень – етноекономічних систем, що чітко проявляють себе в якості особливих зон.

6) Геофінансова карта відображає формування особливих потоків у геоекономічному просторі, в тому числі і віртуальних.

7) Митна карта відображає інтерпретацію митної діяльності (систему державних митних установ). На ній є наочно представленою розстановка митних переходів (служб, пунктів).

8) На військово-стратегічній карт розглядається факти переміщення військових структур – баз, опорних пунктів сил швидкого реагування, військових структур по контролю за стратегічними комунікаціями, портовими спорудами, магістральними розв’язками, тощо.

9) Товарно-вартісна карта. На ній інтернаціоналізація втілюється в експортно-імпортних операціях, що опосередковують всю систему геоекономічного подрібнення світового простору, в межах якого переплелися різноманітні форми розподілу праці.

10) Договірна карта відображає формування наднаціонального шару організаційних структур (потоків, рівнів), що є відмінним від національного і закріплюється у глобальних нормативно-правових домовленостях, меморандумах. В той же час на цій карті відображаються гострі суперечності, які є пов’язаними з колізіями національних норм з міжнародними.

11) На ресурсну (сировинну) карту наносяться контури сировинних, енергетичних, людських ресурсів, що були задіяними у глобальних відтворювальних процесах. Поряд з цим на геоекономічній карті повинні бути відображеними ареали розвіданих запасів, а також ресурси біологічного походження.

12) Екологічна карта дозволяє передбачати зародження осередків екологічних катастроф, влітаючи екологічну компоненту до національних доктрин розвитку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]