Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Komplekt_2.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
653.82 Кб
Скачать

86.. Сучасні міжнародні інтеграційні пріоритети для України

Об'єктивна необхідність інтеграції України у світове господарство і розвитку її міжнародних економічних відносин безпосередньо випливає на формування ефективної структури економіки країни. Зовнішньоекономічні зв'язки у процесі інтеграції України у світове господарство охоплюють також комплекс розв'язуваних спільними зусиллями екологічних проблем. Поряд з об'єктивною необхідністю інтеграції України у світове господарство і розвитку її зовнішньоекономічних відносин існують і об'єктивні можливості для таких процесів. До них, насамперед, належить економічний потенціал нашої країни, що дає підставу для участі в міжнародному поділі праці.

Об'єктивною можливістю для інтеграції у світове господарство є вироблення механізму зовнішньоекономічних зв'язків, по-перше — на макрорівні (загальнодержавному); по-друге — на мікрорівні підприємств; по-третє — на глобальному і регіональному рівнях шляхом участі у спеціалізованих і багатоцільових економічних міжнародних організаціях ООН і регіональних економічних об'єднаннях типу ЄС, певних структурах СНД, зони вільної торгівлі між Грузією, Україною, Узбекистаном, Азербайджаном і Молдовою (ГУУАМ), Чорноморської зони співробітництва тощо. Поєднання об'єктивної необхідності й об'єктивних можливостей входження України у світове господарство робить цей процес закономірним

87.Торговельна глобалізація та її масштаби

Поглиблення МПП і інтенсифікація господ зв’язків, що характерні для світових Глобалізація процесів, закономірно, знаходять своє вираження у розширенні торгівлі. Масшт постійно зростаюч торг Глобалізація пов’з із Зростаюч ек взаємозалежн країн усього світу в результаті збільш обсягу і розмаїтості міжн угод з товарами, послугами і світ капіталом і пов’яз з ними валютн поток, обмін технолог, інформац й ідеями, переміщен людей. Найбільш важл проявами торг Глобалізація є взаємозв'язки ринків, фінансів, товарів і послуг, створені в першу чергу ТНК-ми. Зрост масшт світ торг сприяли такі осн ф-ри:*НТР,що прияла створ нових галузей ек,прискор реконстр старих;*активна діяльн ТНК;*регул міжн торг шляхом міжн торг угод,прийнят в рамках ГААТ-СОТ;*розв процесів торг-ек інтеграц (напр.,створ зон вільної торг);*виникн загально світ ринку для стандартиз товарів;* у товарн експорт все біш високу частку займають високотехнолог вироби; *зрост:* питомої ваги готових виробів та напівфабрикатів;• зрост частки машин, обладн та транспор засобів;• інтенсифік обміну прод інтелект праці («ноу-хау»).готових виробів;* Розповсюдж сталих та довгострок відносин між постач та покупцями, зрост питомої ваги внутрішньофірм постачань у межах ТНК * Посил конкур між трьома центрами світ ек розв: США, Яп та ЄС.*експорт послуг випереджає зрост експорту тов. Якщо ліквід торг бар’єрів буде продовжув,то ємність ринку товарів буде зростати в середн на 6% щорічно на протязі найближчих 10 років.Торг в сфері послуг буде зрост ще більш високими темп,чому сприяють подальші успіхи інформатики і зв’язку.

Процеси,що протікають у суч світ торг, дозволяють прийти до висновку,що осн лібераліз і протекціон стають осн тенденц торг Глобалізація. Так, на лібер вказує зростаюча відкритість націон ек,зниж рівня митних податків,відміна багатьох квот,обмежень,загостр конкурнент боротьби на світ ринку.Глобалізація хар-р лібераліз міжн торг визнач-ся хар-м конкур у сучасн умовах.Успіх на світ ринку тісно пов’яз із залуч іноз інвест.Часто лібераліз зовн торг здійсн у одностор порядку(напр.,Пд.-Сх Азія іРосія), однак найбільш продуктивною є принцип паралельної лібераліз у країнах ек партнерів, через принцип взаємопоступок,що реаліз шляхом переговорів.Тому,ключовим моментом стає здатність країни довести своїм торг партнерам доцільність двосторонніх дій.На противагу лібер для міжн торг х-ним є протекціон тенденц розв, що спрямив на захист націон виробників,підтримку конкурентоспром нац товар і галузей.Більш широко протекц тенд здійсн тими крїн,де здійсн структур перетвор ек,де має місце ек депресія і швидко зрост конкур імпорту.Слід зазначити,що головна пробл протирічч між цими двома тенденц це знаходж їх раціонального поєднання.

Торг Глобалізація х-ся міжн торг інтеграц при якій міждерж відн стос лише сфери обміну, тобто при утовр зон преференц торг,вільн торг,митн союзів.Зона преф торг-пільг торг режим,коли 2 або декілька країн зменш взаємні тарифи з імпорту тов,зберіг рівень тарифів в торг з ін краін(Преференц сист Брит співтов 1932 р-48 держ).У зонах вільн торг діє особл пільг торг режим для країн-учаснза рах усунен внутр тарифів при їх збереж в торг з ін держ(Північноамерик угода про вільну торг-НАФТА).Митний союз-угоду двох або декількох держ,що передбач усун внутр тарифів та встановл спільн зовн тарифу(в ЄС з 1968р.) Спостеріг пріоритет вивозу капіталу перед вивозом товарів. Обсяг накопичених прямих іноземних інвестицій зріс постійно зрост Це означає, що експорт капіталу у вигляді ПІ зростає вдвічі – втричі швидше, ніж експорт товарів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]