Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Komplekt_2.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
653.82 Кб
Скачать

64. Перспективи фінансової діяльності тнк у контексті сучасних тенденцій глобалізації

Фінансами ТНК є система різних економічних систем, що допомагають ефективніше використовувати власний і позичковий капітал компанії для подальшого зростання капіталу, тобто отриманні максимального прибутку за мінімальних ризиків. В умовах ринкової економіки доцільно визначити наступні функції фінансів ТНК: 1.використання грошових активів – використання капіталу, доходів компанії на впровадження власного фінансового плану;2.формування капіталу – процес безперервного відтворення та примноження фінансової стійкості ТНК;3. контроль капіталу – використовується для контролю за дотриманням матеріально-речових відносин при використанні та формуванні капіталу корпорації. В організаційній структурі більшості ТНК виділяють три основні блоки:• фінансово-економічний;• індустріально-промисловий;• торговельно-комерційний. Фінансово-економічний блок — це мережа кредитно-фінансових установ: комерційні банки, страхові, інвестиційні, лізингові, фінансові, пайові, трастові, пенсійні фонди й компанії. Головне завдання фінансової складової ТНК — залучення й акумулювання фінансових коштів. Здійснення фінансово-кредитної діяльності в міжнародних масштабах передбачає наявність у структурі ТНК банківського об'єднання, що має розгалужену систему філій і відділень. В усьому світі основним джерелом фінансування ТНК є нерозподілений прибуток, а не зовнішнє фінансування (у формі боргу або емісії акцій). У зовнішньому фінансуванні переважають банківські кредити, а не інструменти ринку цінних паперів, хоча в окремих країнах саме фондовий ринок розглядається як основне джерело фінансових ресурсів для корпорацій. Форми залучення фінансових коштів тісно пов'язані з розміром фірми. Залучення коштів через ринок цінних паперів здійснюється найбільшими корпораціями.

65. Проблема національної конкурентоспроможності в умовах глобалізації

Традиційно конк-жність трактується як зумовлене екон, соц і політ факторами стійке становище країни або її продуцента на внутр і зовн ринках. В умовах відкритої економіки конк-жність також може бути визначена як здатність країни протистояти міжн конкур на власному ринку і ринках 3ах країн. Суч етап розв МЕВ поляг у тому, що ефективність в-ва товарів відходить на другий план, а провідну роль починають відігравати фактори вартості ресурсів у різних екон сист і можливість отрим більшої рентабельності, не зумовленої ефективністю використ рес. Для конк-можності це означатиме руйнацію її базових засад. Суч МЕВ дедалі частіше стають характерними нові явища: *суттєві зрушення у міжн екон сист, які посилюють взаємозалеж і взаємопов’яз нац ринків;* глобальні зміни у процесах конкуренції, що впродовж останніх десяти років розвивалися під впливом усунення бар'єрів між стабільним ринковим середовищем капіталіс країн та протилежною системою країн колишнього соц табору. Тому виявляється певна неспроможність спільних заходів у подоланні наслідків стихійної інтеграції, відбувається загострення кризових явищ на різних світових ринках. Основні суперечності, що сьогодні спостерігаються, передусім полягають у підміні факторів конк-жності та методів її досягнення. Отже, класичні передумови досягнення успіху в конкур боротьбі суб МЕВ (значне накопич капіталу, дешева кваліфік робоча сила, необмеж сир база) самі по собі не можуть бути гарантом високого рівня конк-жності, особливо за умов різного масштабу цін цих ресурсів для конкурентів. Проте, як свідчить практика, розвинуті країни дедалі частіше закривають доступ до свого ринку через встановлення різних бар'єрів, чим створюють для країн зі «слабкою» економікою нерівні умови. Частково така політика пояснюється прагненням країн досягти позитивного сальдо торговельного балансу за будь-яку ціну і без належного врахування побічних результатів як для країн-партнерів, так і для власної економіки. У подальшому заходи щодо виснаження конкурентів та посилення власного монополізму призводитимуть до втрати стимулів підтримки високого рівня конк-жності.

Особлив суч світпроцесів, що суттєво впливають на конк-жність. 1. Посил монополіз та тиску на «слабкі країни» (сьогодні ТНК контрол до 40% світ пром в-ва та понад 50% світ торг).2. Посил цін конкуренції.3. Диспаритетність розвитку світ екон сист і прискор процесу їхнього зближення; 4. Часткова зміна якості конкур бор. 5. Структурні зрушення у світ госп. 6. Переваж факторів рентабел над факторами ефективності.Отже, протиріччя та негаразди суч етапу розвитку світ екон вносять нові корективи у класичні визначення конк-жності та методів її досягнення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]