Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Непроды.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
240.13 Кб
Скачать
  1. Порівняльна характеристика асортименту та споживчих властивостей олійних (оф) та емалевих(еф) фарб.

Фарби – суспензії пігментів у плівкоутворювачах або їх розчинах.

Олійні являють собою суспензії пігментів в оліфаз висихаючих і напіввисиїхаючих рослинних олій, емалеві (лакові фарби) – суспензії пігментів у лаках.

Олійні за консистенцією: густотерті та готові до вжитку. Застосовують для захисних та декоративних покриттів металевих та деревяних конструкцій. Вони не дуже блискучі, проте вологостійкі та атмосферостійкі.

ОФ готують змішуванням та розтиранням пігментів спочатку з невеликою к-тю переважно натуральної оліфи, одержують густотерті фарби пастоподібної консистенції. Розводять їх до необхідної вязкості перед застосуванням, додаючи оліфу, розчинники та сикативи. Випускають також ОФ готові до вжитку (рідкотерті). Залежно від кольору використаних пігментів ОФ поділ.на: білила та кольорові фарби.

ЕФ одержують змішуванням та розтиранням пігментів з росл.олією чи лаком, а потім розведенням отриманої пасти олійним чи ін.лаком.

ЕФ випускають у різноманітному асортименті, особливо на основі олійних та нітроцелюлозних лаків. Перевагою їх є можливість одержання блискучої поверхні, що нагадує склоемаль. Ожна сказати, що емалева фарба поєднує властивості олійної фарби та олійного лаку.

ЕФ випускають тільки в готовому вигляді.

В залежності від виду лаку, узятого для їхнього виготовлення, емалеві фарби підрозділяють на ряд підгруп: олійні ЕФ, алкідні, сечоалкідні, меламіноалкідні емалі, нітроемалі, кремнійорганічні емалі. Останні дають вологостійке покриття з водовідштовхуючими властивостями.

  1. Охарактеризувати споживні властивості, асортимент та сферу застосування воднодисперсійних, клейових та силікатних фарб.

Водно-емульсійні фарби являють собою суспензії пігментів у водяних емульсіях плівкоутворювальних речовин. До їх складу крім плівкоутворювальної речовини, пігментів і наповнювачів, входять пластифікатори і різноманітні функціональні добавки: емульгатори, диспергатори пігментів і наповнювачів, згущувачі, тиксотропні добавки, консерванти (для підвищення стійкості до цвілі та бактеріального розкладання), інгібітори, що запобігають корозію Ме поверхонь.

Найпоширеніші – на основі водяних дисперсій полівінілацетату і акрилових смол, а також стиролобутадієнового латексу. Вони мають слабкий запах, не вогненебезпечні та швидко висихають. Плівки їх мають достатньо високу атмосферостійкість, гарну адгезію до металів, дерева, бетону, цегли. Ці фарби можна наносити на свіжу штукатурку та цемент. Їх застосовують для внутр і зовн покриттів. Застосування емульсій для фарб значно заощаджує рослинні олії.

Клейові фарби – являють собою суспензії пігментів та наповнювачів у водяних клейових розчинах. У якості плівкоутворювачів застосовують кістковий, міздровий, крохмальний чи борошняних клей, а також карбоксиметилцелюлозу.Для клейових фарбових сполук (КФС) застосовують сухі клейові фарби, що являють собою суміш пігментів з наповнювачами (крейдою). Випускають сухі клейові фарби різного кольору, з яких готують КФС під час використання, застосовуючи їх для фарбування оштукатурених поверхонь усередині помешкань. Клейові фарби нестійкі до впливу води, їх можна змити гарячою. Як барвники застосовують охру, сурик, ультрамарин.

Силікатні фарби-суспензії лугостійких пігментів і наповнювачів у водяному розчині калієвого рідкого скла. Їх випускають у вигляді густих паст, розведених перед ужитком водою до необх консистенції, або сухих сумішей пігменту з крейдою, із яких фарби готують розмішуванням у водяному р-ні рідкого скла. Застос для фарбування цементних, гіпсових і вапняних поверхонь, для покриття дерев`яних виробів і споруджень з метою зменшення їхньої горючості.