Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Непроды.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
240.13 Кб
Скачать

27. Призначення та кл-ція косм-х т-в (кт), х-ка їх ас-ту.

КТ вик-ють для доглду, оздоровлення та прикрашання тіла людини. Косметичну продукцію поділяють на: гігієнічну, декоративну та різні косметичні вироби. До гігієнічної косметики відносять косметичні креми, емульсії,гелі, желе, олії для догляду за шкірою обличчя, ук, ніг, тіла, для та після гоління, лосьйони, тал мило, шампуні, зубні пасти. Ароматизовані косм мазеподібні або рідкі креми призначені для зм’якшення, зволоженя, освіження і захисту шкіри.за технологією вир-тва креми поділ на жирові та емульсійні, за співвідношенням компонентів – на емульсії типу “олія у воді” і типу “вода в олії”, а також змішаного типу. За консистенцією: густі, рідкі, емульсії, гелі тощо. Ас-т різних косметичних виробів охоплює засоби від поту, захисні засоби від комарів та комах, для та від засмаги, засоби для ванн тощо.

28. Кл-ція ас-ту декор. косметики (ДК).

До ДК належать губні помади, контурні олівці для губ, рум’яна для обличчя, олівці для пдфабування брів, тіні для вік, туш для вій, лак та пасту для нігтів, рідини для зняття лаку, основи під макіяж. ДК кл-ють за основними видами сировини: на жировій основі, порошкоподібна і компактна. Губні помади, блиск і бальзами для губ, рум’яна, тіні для вік, олівці для вік, губ, брів випускають на жировій основі. Порошкоподібні і компактні вироби ДК (пудра, сухі рум’яна, тіні для вік) - порошкоподібні ароматизовані суміші мінеральних і органічних речовин. За тиом шкіри пудру поділяють: для нормальної, жирної і сухої шкіри, за тоном – білу, рожеву, рашель (рожево-жовту) світлу і темну, персикову, засмаглу. Туш для вій – рідка емульсія у балончику з кришкою-пензликом. Засобами ДК для нігтівє лак та емалі манікюрні. Лак – безбарвний чи тонований розчин суміші полімерних плівкоутворювачів в орг-х розчинниках. Після засихання – прозора плівка. Емалі – пофарбована непрозора суспензія пігментів у лаці. Рідини для зняття лаку входять до ас-ту засобів догляду за нігтями, містять суміш розчинників – ацетону, амілацетону, ізопропілового спирту з добавкою 3% касторової олії.

29. Кл-ція та х-ка ас-ту косм. засобів для догляду за шкірою.

Ас-нт косметичних кремів обумовлений статтю, віком і типом шкіри. Класифікують креми за статево-віковою онакою – для жінок і чоловіків; за віковою ознакою – креми для дітей, підлітків, для людей молодого і середнього віку (універсальні) і для догляду за старіючою шкірою. В ас-ті кремів для чоловіків виділяють креми для гоління і після гоління зі спец-м віт F, р-ми, що заспокоюють шкіру, і ранозагоюючими компонентам. Ас-нт кремів для жінок поділяють за типом шкіри: для нормальної, сухої, жирної, проблемної. Пілінг-креми і скраб-креми вик-ють для догляду за шкірою, її регенерації шляхом видаленняомертвілих клітин з поверхні шкіри. Захищають шкіру людини від негативного впливу ультрафіолетового проміння сонячного світла креми з UV-фільтрами. Лосьйони застосовуяться для очищення шкіри від надлишків жиу, поту, бруду, закривають пори, освіжають і лікують, заспокоюють і загоюють рани.

30. Кл-ція та х-ка ас-ту косм. засобів для догляду за волоссям.

Ас-т засобів для догляду за волоссям кл-ють за призначенням, статевовіковою ознакою, типом волосся і спеціалізацією. За призначенням – гігієнічні, лікувально-профілактичні, засоби декоративної косметики для волосся.шампуні – водно-спиртові чи водяні розчини ПАР з парфумерними добавками, призначені для гігієнічного догляду за волоссям. За консистенцією шампуні бувають рідкі, желеподібні, кремоподібні; за вмістом ПАР – звичайні (5-15%) і концентровані (20-25%). Ас-нт містить власне шампуні і засоби для догляду за волоссям після використанння шампуню – для ополіскування (ополіскувачі, бальзами, кондиціонери) і засоби догляду без ополіскування (лосьйони, муси, креми-кондиціонери). За типом волосся шампуні поділяють: для нормального, жирного і сухого та шампуні-кондиціонери. Шампуні з фарбувальним ефектом, засоби для фіксації волосся, хімічої завивки належать до засобів декор косметики, що надають волоссю бажаного кольору і форми. Ас-нт засобів для фіксації волосся представлений засобами, що вик-ють для моделювання зачісок (гелі, креми,віск), для збереження зачіски (лаки в аероз упаковках), для укладання волосся (піни, лаки, гелі). За ступенем фіксації – легка, нормальна, сильна, екстрафіксація.

31. Кл-ція меблів та вимоги до них.

Основними кл-ційними ознаками меблів є їх функціональне призначення і матеріали, з яких вони виготовлені; додатковими можуть слугувати призначення, конструктивне виконання, комплектність, а також спосіб виготовлення. Види меблів за експлуатаційним призначенням: побутові (для загальної кімнати, спальні, їдальні, кабінету, дитячі, кухонні, дачні, садові); для громадських приміщень. За функціональним призначенням побутові меблі поділяють: для зберігання (шафа, секретер, сервант, тумба); для сидіння (лежання); столи. Види меблів за конструктивними ознаками: нерозбірні, розбірні, універсально-збірні, секційні, вбудовані, меблі що трансформуються, якладані меблі. Види меблів за технологією виг-ня та мат-ми: гнуті, гнутоклеєні, плетені, з деревини, з пластмас, з металу. Розрізняють корпусні та брускові м-лі. Корпусні склад-ся зі щитів (рамкові, щитові). Щитові бажчі та матеріалоємніші. Брускові складаються з окремих брусків. За величиною деформації м’якого елемента: тверді (без настилу або з настилом до 10 мм), м’які. За х-ром вир-тва: експериментальні, серійні, масові. За комплектністю: штучні, комплектні (набори, гарнітури). Усі меблі повинні виг-ся згідно з технічними і сантарно-епідеміологічними вимогами, зазначених у відпов нормативних документах. Особливу увагу приділяють нешкідливості застосованих матеріалів.

32. Х-ка сировинних матер-в для вир-тва меблів.

Сировинні матеріали для вир-тва м-в: матеріали для каркасу, настильні, оббивні, оздоблювальні, пружні й еластичні, кріпильні, клеї, фурнітура та ін. Сировинні м-ли бувають: деревні, металеві, текстильні, полімерні, скловолокнисті а ін. Основний матеріал – деревина. Переваги: легкість і простота обробки, мала теплопровідність, висока міцність, тривалий термін служби в сухому сер-щі, ремонтопридатність, гарний зовн вигляд. Недедоліки: горючість, низька біостійкість, гігроскопічність, набубнявіння, усушка, жолоблення, розтріскування, анізотропність вл-тей.серед хвойнихпорід найбільше значення мають сосна, ялина, кедр, модрина, тиса. Листяні породи більш різноманітніза видами, вл-ми, будовою і застосуванням, мають більш виразну і гарну текстуру. Деревні матеріали і напівфабрикати: дошки, бруски; шпон, клеєна фанера; гнуто-клеєні деталі; плити (столярні, стружкові, волокнисті); щити меблеві; деревні шаруваті пластини. Застосовують такі матеріали: дошки, бруски, фанери, деревостружкові плити (ДСП) виготовл з відходів, переважно зі стружок, просочених смолами з наступним гарячим пресуванням; деревоволокнисті (ДВП) – листовий матеріал, який вигот гарячим пресуванням маси з деревинних волокон у вигляді килима; МДФ – листовий матеріал, отримують із сухих деревних волокон, оброблениз в’яжучими р-ми з наст гарячим пресуванням.

33. Х-ка ас-ту побутових меблів.

До побутових меблів відносять меблі для: загальної кімнати, спальні, їдальні, кухні, дитячої, кабінету, ванної кімнати.. За функціональним призначенням побутові меблі поділяють: для зберігання (шафа, секретер, сервант, тумба); для сидіння (лежання); столи. Види меблів за конструктивними ознаками: нерозбірні, розбірні, універсально-збірні, секційні, вбудовані, меблі що трансформуються, якладані меблі. Види меблів за технологією виг-ня та мат-ми: гнуті, гнутоклеєні, плетені, з деревини, з пластмас, з металу. Розрізняють корпусні та брускові м-лі. Корпусні склад-ся зі щитів (рамкові, щитові). Щитові важчі та матеріалоємніші. Брускові складаються з окремих брусків. За величиною деформації м’якого елемента: тверді (без настилу або з настилом до 10 мм), м’які. За х-ром вир-тва: експериментальні, серійні, масові. За комплектністю: штучні, комплектні (набори, гарнітури). Важливе місце займають кухонні набори, виготовлені під вбудовану техніку. Їх конструкція повинна задовольняти вимоги щодо механічної міцності та вібростійкості матеріалів, самозагоряння. Кухонні набори можуть бути устатковані різними аксесуарами – полицями для посуду та приладдя, пристроями для сушіння, корзинок для речей тощо. До м’яких меблів належать в осн меблі для відпочинку (дивани, кушетки, софи, ліжка).