Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпор фин мен.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
449.02 Кб
Скачать

4. Загальна характеристика діяльності установ із страхування життя

Галузь страхування життя в усьому світі дотується державою, оскільки компанії, що працюють у цій сфері, частково беруть на себе соціальний тягар держави, знімають соціальне та психологічне навантаження з бюджету, а також дозволяють вирішити проблеми пенсійного забезпечення громадян. Страхові компанії допомагають населенню розумно розпорядитися заробленими коштами, постійно нагадуючи: "Відклади частину зароблених грошей на майбутнє, не витрачай усе зараз". становлення ринку страхування життя в нашій країні розпочалося з 1996-1998 рр. Тоді було прийнято перший Закон України "Про страхування", який одразу визначав страхування життя як окрему галузь, та в основному створена певна нормативна база. У 2001 р. Закон було викладено в новій редакції та максимально наближено до норм європейської практики. У 2003 р. відбувся стрімкий розвиток галузі, - податкових пільг із групового страхування життя за рахунок коштів працедавця, з віднесенням таких сум на валові витрати. У 2004 р. - новий довгоочікуваний поштовх - подібні податкові пільги для фізичних осіб та старт пенсійної реформи, в якій компаніям із страхування життя відводиться солідна роль.

Процес становлення та розвитку лайфових компаній в Україні можна поділити на певні етапи. У перші роки свого існування цей бізнес зазвичай є планово збитковим. Адже потрібно вкласти чималі фінансові ресурси у створення компанії, а саме: закупити програмне забезпечення та основні засоби, найняти кваліфікований персонал, якому необхідно виплачувати зарплату незалежно від обсягів продажу страхових продуктів, організувати рекламну та PR-кампанії тощо. До того ж знадобляться кошти на утримання та виплату агентських винагород. Слід відзначити, що в перші роки існування компанії програми страхування життя та комісійні займають найбільшу частку в її витратах. У цей період внески, які отримала СК, не приносять доходів. Фактично в плюси компанія виходить десь із третього, четвертого, п'ятого і навіть шостого року свого функціонування - залежно від того, які вона продає програми і який має рівень агентського забезпечення

суть страхового бізнесу полягає не лише в отриманні прибутку, а й у зростанні вартості страхової компанії. І в перші роки другий фактор є більш динамічним та вагомим. Вартість компанії залежить від багатьох чинників, але насамперед від обсягу збору страхових платежів і величини та розгалуженості агентської мережі компанії.

Український страховий ринок відрізняється від західного насамперед тим, що там не було провалу державної системи соціального страхового забезпечення, масового банкрутства підприємств, гіперінфляції, яка з'їдає вкладені кошти людей.

В Україні розпочалася епоха корпоративного страхування життя. Як свідчить світовий досвід, 70-80% підприємств мають соціальні пакети, які підтримують переважно компанії із страхування життя. В Україні такі пакети є менш ніж у 1% підприємств. Отже, український ринок страхування життя зростає та є дуже перспективним .

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]