Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція № 1. Вступ в РОБОЧІ ПРОЦЕСИ.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
212.48 Кб
Скачать

Перспективи розвитку конструкції автомобіля.

На сьогоднішній день у світі нараховується більше 500 млн. автомобілів. До 2050 року їх кількість прогнозується збільшити до 2 млд. одиниць.

В 2008 році масштаби випуску автомобілів у світі перевищили 70 млн. одиниць. В зв’язку з економічною кризою дещо скоротились виробництво автомобілів у 2009 році. Непогані темпи росту виробництва зберігає Китай.

Економічна світова криза прискорила в автомобільній галузі процес створення більш економічних транспортних засобів з використанням новітніх технологій. Більш вимогливими стали стандарти з екології. Спостерігається тенденція зменшення металоємкості, габаритних розмірів легкових автомобілів, робочих об’ємів двигунів, економії паливо-мастильних матеріалів.

В автомобілях використовуються синтетичні легкі матеріали, сплави з алюмінію. Незважаючи на значну собівартість, але враховуючи вимоги стандартів з екології, все більше використовується водневе паливо, яке створюється розчепленням води на водень та кисень окремо та заправляється в автомобіль, або створюється в самому автомобілі (паливні елементи-автомобіль-електростанція). Останнім часом намітилась тенденція випереджаючого розвитку конструкції шасі автомобіля в порівнянні з двигунами внутрішнього згорання. Все в більшій кількості випускається гібридних автомобілів, електромобілів які працюють на сонячній енергії, або використовують акумуляторні батареї, або конденсатори. Так Німеччина планує після 2020 року випускати по 1 млн. електромобілів щорічно. Проводяться роботи по використанню автомобілів, які працюють на повітрі та автомобілів з інерційними двигунами. Все більше в трансмісії, незважаючи на підвищення собівартості, застосовують гальма- накопичувачі енергії, системи стоп-старт, системи стабілізації руху, автоматичного керування рухом, найбільш ефективного використання джерела енергії та перерозподілу крутного моменту з метою покращення прохідності, безпеки руху, тощо. Більшість сучасних двигунів внутрішнього згоряння мають безпосереднє електронне впорскування бензину, по 4 клапана на циліндр, турбонаддув, кулер, створена лазерна свічка запалювання. В системах автоматичного керування рухом застосовується радар, інфрачервоні датчики та відеокамера, які попереджуватимуть про небезпеку у “мертвій” зоні, тощо. Створюються системи розпізнавання мови, встановлюються датчики попередження про засинання водія. Рульове керування планується зробити електронним за рахунок комп’ютера та електричних двигунів повертання коліс, встановлених на колесах. Існують плани створення напруги в 36 вольт, що дає змогу зменшити габарити виробників та споживачів електричної енергії, зменшити товщину електричної проводки.

Основні параметри конструкції автомобіля

На кожну модель або модифікацію автомобіля завод-виготовлювач дає технічну характеристику, у якій вказують:

– транспортне призначення;

– рік початку випуску;

– колісну формулу;

– номінальну масу вантажу та (або) кількість пасажирів, що перевозяться автомобілем;

– масові параметри автомобіля (суху, власну та повну маси, розподіл сили тяжіння від повної маси автомобіля по його осях);

– геометричні параметри автомобіля;

– радіус повороту (найчастіше – зовнішній габаритний, іноді ще по осі сліду переднього колеса)

– максимальну швидкість;

– шлях гальмування від певної швидкості;

– час розганяння до певної швидкості;

– контрольну витрату палива при повному навантаженні та визначеній швидкості руху, л/100км,

-основні дані двигуна та його систем, характеристики трансмісії, ходової системи, систем керування, електрообладнання, кабіни, кузова, додаткового обладнання, заправні об’єми, дані для регулювань та контролю.

Додаток № 1. ТЕХНІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА АВТОМОБІЛЯ