Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vsesv_istoriya.doc
Скачиваний:
57
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
2.4 Mб
Скачать

Висновок:

Остаточне оформлення фашистської диктатури відбуло­ся в 1925-1926 рр., коли було покінчено із зовнішніми ознаками парламентської форми правління і ліквідовано за­лишки демократичних прав і свобод.

124

БЕНІТО МУССОЛІНІ

(1883-1945)

Фашистський диктатор у 1922-1943 рр. Син коваля, Б. Муссолі­ні зумів одержати освіту. Деякий час був сільським учителем. Захо­плювався ідеями Маккіавелі і Ніцше, його кумиром був Наполеон. Він навіть написав драму про Наполеона "Сто днів".

Політичну кар'єру розпочав у соціалістичній партії, видавав со­ціалістичну газету "Вперед". За агітацію щодо вступу Італії у війну на боці Антанти був виключений із соціалістичної партії у 1914 р.

Мав репутацію вуличного забіяки і марнотратника з великою жадобою влади.

У 1919 р. Б. Муссоліні заснував фашистську організацію.

Не мав твердих політичних переконань і сталих принци­пів. Ніякої ідеологічної послідовності в його діях не було. Він умів пристосовуватися. Ось приклади:

  • він використав свої загони для допомоги націоналі­ стам, які у 1920 р. самочинно захопили Рієку;

  • потім підтримав ліберальний блок Дволітті на загаль­ них виборах 1921 р. і проголосив себе прихильником конституційної монархії;

  • згодом для вбивства лідера соціалістів використав свої загони;

  • у жовтні 1922 р. сам легко захопив владу.

А. Гітлер про Б. Муссоліні висловився так: "Саме дуче по­казав нам, що можливе все ".

Б. Муссоліні постійно підтримував культ своєї особи, фактично правив Італією одноосібно, вважав, що італійці повинні бути керовані в усіх сферах життя, присвоїв собі ти­тул "дуче" (вождь). Його улюблений вислів — "Немає нічо­го істинного, все дозволене" (Ніцше).

Герб фашистів став гербом фашистської Італії. Він зобра­жував сокиру посередині в'язанки різок. Цю символіку фа­шисти запозичили зі Стародавнього Риму. Тоді в'язанка різок і сокира були атрибутами влади посадових осіб.

Фашисти так тлумачили свій герб: "В'язанка різок симво­лізує єдність нації, а сокира падає на голову тим, хто посягає На цю єдність".

У 1939 р. Б. Муссоліні уклав з А. Гітлером так званий "ста­левий пакт" і в 1940 р. Італія вступила в Другу світову війну На боці Німеччини.

Фашистський режим Б. Муссоліні проіснував понад 20 років. Це "чорне двадцятиліття" було найжорстокішим Періодом у житті італійського народу.

У 1945 р. Б. Муссоліні був схоплений італійськими парти­занами і за вироком військового трибуналу Комітету націо­нального визволення Північної Італії страчений.

125

КОРПОРАТИВНА СИСТЕМА

Ідеологи фашизму заявляли, що в Італії створюється особ. лива корпоративна держава, в якій буде досягнута гармонія інтересів різних верств населення.

1927 р. Була прийнята "Хартія праці", в якій були проголо-шені основні принципи фашистського корпоративізму:

  1. Створити виробничі корпорації в різних галузях вироб. ництва, які являтимуть собою об'єднання підприємців і робітників для співробітництва на засадах "загальних на- ціональних інтересів" і "класового миру".

  2. Професійні спілки було підпорядковано державним орга­ нам під контролем фашистів.

  3. Передбачалося втручання держави у сферу виробництва у випадку "недостатньої приватної ініціативи" або коли за­ чіпалися політичні інтереси держави.

  4. Нація проголошувалася "моральною, політичною й еко­ номічною сутністю", що повністю реалізує себе у фашист­ ській державі.

  5. Корпорації ставали основою фашистської держави і тіль­ ки вони могли висувати кандидатів до парламенту.

Під час економічної кризи 1929-1933 рр. італійський фа­шизм розпочав реалізацію своєї соціальної програми — створення корпоративної системи.

У 1930-1934 рр.:

  • Професійні спілки було підпорядковано державним ор­ ганам під контролем фашистів і включено до галузевих корпорацій.

  • Було створено 22 галузеві корпорації, до кожної з яких входило підприємницьке об'єднання і фашистська проф­ спілка.

  • Було створено Національну раду корпорацій. Урядовим декретом представники роботодавців і пра­ цюючих за наймом включалися в Національну раДУ корпорацій з міністрами і їхніми замісниками, пред- ставниками фашистської партії і різними експертами. Практично всі італійці стали членами корпорацій.

  • Було створено Міністерство корпорацій, яке було наді- лене функціями Міністерства економіки.

Висновок: створення корпоративної системи було одним із важелів фашистського державного регулювання економіки.

126

ФАШИЗАЦІЯ КРАЇНИ Друга половина 20-х рр. Фашизм Італії характеризувався як відкрита терористична форма політичної влади, яка прин­ципово відрізнялася від ліберальної демократії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]