Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vsesv_istoriya.doc
Скачиваний:
57
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
2.4 Mб
Скачать

Висновки:

  1. Спроба встановити військову диктатуру не вдалася.

  2. Почалося різке розмежування політичних сил.

  3. Відбувся процес більшовизації рад (здобуття більшови­ками більшості в радах).

  4. Спираючись на ради, більшовики стали на шлях підго­товки повстання проти Тимчасового уряду.

РОЗПАД РОСІЙСЬКОЇ ІМПЕРІЇ Лютнева демократична революція в Росії мала величезний вплив на розгортання національно-визвольної боротьби у Фінляндії, Прибалтиці, Україні, Білорусі, Закавказзі, Серед­ній Азії, Казахстані.

Демократичні перетворення сприяли зростанню самосві­домості. Намагання відродити "єдину і неподільну" Росію відвертало від Тимчасового уряду народи, які виборювали свою незалежність.

Україна

В Україні ситуація була складною. Поряд з органами Тим­часового уряду та радами робітників і солдат, виникла Цен­тральна Рада, яка була створена українськими національно-демократичними силами.

Центральна Рада спочатку намагалася позбутися імпер­ської залежності і ставила питання про національно-територі­альну автономію України у демократичній Російській Федеративній республіці. Така політика Центральної Ради

90

91

спричинила незадоволення Тимчасового уряду. ВідносшИ між Україною і Росією загострилися.

Центральна Рада дійшла висновку про необхідність бо. ротьби за національне і соціальне визволення України щ створення власної соборної самостійнбї держави.

Білорусь

У Білорусі в березні 1917 р. був скликаний Національний з'їзд, який висловився за автономію Білорусі у демократичній федеративній Росії.

Така позиція білоруських національних сил прозвучала на з'їзді народів Росії, що відбувся у вересні 1917 р. в Києві. Пред­ставники Білорусі ввійшли до Ради народів, яка виступала, щоб Росія стала рівноправною федерацією.

Закавказзя

У Закавказзі був створений Закавказький комісаріат — уряд, який проводив політику відокремлення Закавказзя від Росії. 22 квітня 1918 р. Закавказький сейм проголосив неза­лежну Закавказьку федеративну республіку, але вона проісну­вала лише місяць через протиріччя національно-релігійного характеру.

У травні 1918 р. були проголошені Грузинська, Вірменська і Азербайджанська демократичні республіки. У Грузії до вла­ди прийшла соціал-демократична партія меншовиків. В Азер­байджані владу захопила націоналістична партія "Мусават" (рівність), яка намагалася створити Азербайджанську неза­лежну державу.

У Вірменії до влади прийшла революційна партія, яка ви­ступала за створення національної держави і ведення бороть­би проти Туреччини. За період з 1915 по 1918 р. в боротьбі з турками загинуло майже 2 млн чол. Проте через декілька тиж­нів Вірменська і Азербайджанська республіки були окуповані турецькими військами. Грузія ще зберегла свою незалежність за допомогою Німеччини. У справи Грузії постійно втручали­ся Туреччина, Німеччина, країни Антанти, пропонуючи свою допомогу.

Фінляндія

Після лютневих подій 1917 р. в Петрограді виборюваЛ| свою незалежність й Фінляндія. Фінський сейм вимагав авто­номії.

У березні 1917 р. Тимчасовий уряд видав акт про від­новлення Конституції Великого Князівства Фінляндського, а питання про автономію відкладалося до скликання Уста­новчих зборів.

92

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]