Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vsesv_istoriya.doc
Скачиваний:
57
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
2.4 Mб
Скачать

Тема 4. Тоталітарні та диктаторські режими

ТОТАЛІТАРИЗМ І

Тоталітаризм (від лат. — цілісність, првнота) — одна з форм політичного правління, яка характеризується зосереджені ням державної влади в руках певної групи людей (наш частіше політичної партії на чолі з лідером), які підпоряш ковують усі сфери життя суспільства своїм інтересам! встановлюють тотальний (загальний) контроль над ним знищенням демократичних свобод і конституційних праві репресіями опозиції, здійсненням політичного і духовнога закабалення.

Передумови виникнення тоталітаризму:

1. Перша світова війна принесла руйнування і розорення країн, які потерпали від економічних, політичних і соції альних конфліктів.

Почали поширюватися ідеї шовінізму і расизму (Німеччиі на), сильної держави, в якій інтереси нації і держави буї дуть вищими від інтересів окремої людини (Італія).

Шовінізм (фраиц. — від прізвища солдата наполеонівської ар­мії Шовена, прихильника завойовницької політики Напої леона) — один із різновидів націоналізму, проповідь ви­нятковості та вищості однієї нації над іншими,! розпалювання ворожнечі між народами.

Націоналізм — психологія, ідеологія і політика в національ­ному питанні, що грунтується на звеличенні своєї нації, ви»! знанні пріоритету національного чинника в суспільномі розвитку.

Расизм — сукупність антинаукових поглядів і тверджень про існування "вищих рас", які творять культуру, і "нищих рас", які не здатні до культурного прогресу. Служити обґрунтуванням агресивних воєн, масового винищенні людей (наприклад, в гітлерівській Німеччині).

Опозиція (від лат. — протистояння) — протиставлення однієї політики, одних поглядів іншим, активна протидія їм. Ноі сіями цих поглядів є партії, окремі групи, які виступають| проти більшості.

  1. Світова економічна криза, з якої деякі країни виходили не шляхом проведення реформ і демократизації суспіль­но-політичного життя, а шляхом встановлення тоталітар­них режимів.

  2. Тоталітаризм зароджується з особливостей внутрішнього

розвитку країн:

  • в СРСР — спирався на марксистсько-ленінське вчення про неминучість класової боротьби і необхідність вста­новлення "диктатури пролетаріату", сильної влади, здатної подолати будь-яких ворогів;

  • в Німеччині — спирався на ідеологічні підвалини націо­нальної винятковості ("Нація понад усе"), що призвело до поширення реваншистських настроїв ("Нам нині на­лежить Німеччина, а завтра — цілий світ");

  • в Італії—на основі поширення ідей відновлення держа­ви на зразок Римської імперії, в якій інтереси нації і дер­жави будуть вищими, ніж інтереси окремої людини ("Все для держави, нічого поза державою і нікого проти держави");

  • в Іспанії — внаслідок економічної відсталості, розгор­тання національних протиріч, прагнення сильної влади.

Прояви тоталітаризму — фашизм і сталінізм, які заперечують свободу і гідність особистості.

ОЗНАКИ ТОТАЛІТАРНИХ РЕЖИМІВ Між тоталітарними режимами є відмінності і свої особливо­сті, але для всіх характерні загальні ознаки:

1. Тоталітарні режими — це радикальні рухи, які сформували свої ідеології, що є офіційними і обов'язковими для всіх. Здійснюється ідеологізація всіх сфер державного, політич­ ного, суспільного і особистого життя.

Ідеологія — система політичних, економічних, правових, мо­ральних, естетичних, філософських і релігійних поглядів, теорій, принципів, які виражають інтереси певних соці­альних верств населення.

2. Тоталітарні режими ставлять своєю метою побудову ново­ го ладу, очищеного від вад попередніх періодів: більшовики — безкласове комуністичне суспільство; націонал-соціалісти (нацисти) Німеччини — расистський, вільний від євреїв, арійський рай;

фашисти Італії — відновлена Римська імперія, сильна, мо­гутня, вплив якої поширюється на цілі народи.

  1. Існування в країні єдиної масової партії, як носія їхньої ідеології, але монопольної структури, що стоїть над дер­жавою і всіма сферами суспільного життя. Державні структури виконують партійні замовлення.

  2. Створення культу партійного лідера, "культу особи" (фю-рер, вождь, дуче, "великий керманич" тощо), його обож­нювання, концентрація всієї влади в його руках. Перетво­рення населення у натовп, слухняний волі вождя.

74

75

  1. Ліквідація демократичних інститутів держави, прав і св бод громадян.

  2. Заборона політичної або іншої опозиції.

  3. Визнання репресій, насильства над громадянами ефектив, ним способом керівництва державою і засобом досягнен; ня своєї мети.

  4. Повна монополія на інформацію. Абсолютний контроль усіх джерел інформації, наступальна пропаганда.

  5. Насадження монополії в мистецтві, яке прославляє керів-і ну роль партії, звеличує роль вождя і зв'язок партії з наро4 дом.

Для всіх тоталітарних режимів характерні:

  • зображення величних портретів вождя,

  • велетенські скульптурні постаті вождя,

  • грандіозні громадські будівлі тощо.

  1. Кожен тоталітарний режим вигадував "ворогів", з якими треба боротися.

  2. Поширюється психологія ненависті, виховується нена­висть до внутрішніх і зовнішніх "ворогів":

у фашистів — "ворогами" були євреї і комуністи;

у комуністів — куркулі та вигадані саботажники, контрреї

волюціонери, "вороги народу" та ін.

  1. Зловживання владою, політичне насильство, злочини і ре­пресії (масові арешти та розстріли, концентраційні табоі ри, окремі вбивства).

  2. Створення апарату масового терору і підвищення ролі та значення в суспільстві репресивних органів.

  3. Громадські інтереси вищі від інтересів особистих. Органі­зація різнобічної діяльності, щоб зміцнити колективні зв'язУ ки і ослабити роль родини, знищити індивідуальність.

  4. Зневага до ліберальної демократії, яка сповідує гуманізм, віру в компроміс, прихильність до права, до виконання за­кону тощо.

  5. Всебічний вплив на особистість через дошкільні заклади, школу, засоби масової інформації, державні і громадські організації, заклади культури, які перебувають під пов^ ним контролем партії і держави.

  1. Дотримувалися принципу "мета виправдовує, засоби". 1

  2. Абсолютна регламентація всієї життєдіяльності сус­пільства.

  3. Повний контроль над економікою, одержавдення еконо­міки, централізація управління економікою.

  4. Нав'язування своєї ідеології іншим народам, зовнішня ек­спансія, прагнення до світового панування.

Експансія (від лат. — поширення) — поширення свого впливу на інші країни і народи економічними методами (вивіз ка­піталу, валютна політика) шляхом дипломатичного тиску або збройної інтервенції.

21. Проголошення найвищою цінністю служіння ідеї: у СРСР — комуністичне суспільство,

у Німеччині — "тисячолітній рейх", "нація понад усе", в Італії — "великий Рим". Ідея — це сутність, сенс, значення; форма осмислення реаль­ності.

22. Засилля бюрократизму, що.характеризує відокремлення влади та її апарату від суспільства.

ФАШИЗМ Одним із різновидів тоталітарних режимів є фашизм (фашизм в Італії, націонал-соціалізм (нацизм) у Німеччині). фашизм (від іт. — пучок, зв'язка, об'єднання) — це форма ре­пресивно-терористичної диктатури, в основі якої лежить реакція, жорстокий терор, насильство, політика терори­стичних загарбань у прагненні світового панування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]