Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Учет Д_Р_ФР.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
48.27 Кб
Скачать

Облік фінансових результатів

Фінансовий результат підприємств виробничої і торговельної діяльності визначається щомісяця наростаючим підсумком з початку року шляхом зіставлення даних про одержані доходи з відповідними витратами. Якщо оборот за кредитом рахунку 79 більше, чим за дебетом - у цьому випадку підприємство має прибуток. Прибуток – сума, на яку доходи перевищують пов’язані з ними витрати (П(С)БО 3, п.4). При зворотній ситуації - результатом діяльності буде збиток. Непокриті збитки відображаються в першому розділі пасиву балансу в дужках і при визначенні загальної суми власного капіталу віднімаються. У балансі відображають нерозподілений прибуток за мінусом прибутку, використаного у поточному періоді.

Відповідно до діючих нормативних документів варто відрізняти прибуток, розрахований за даними фінансового обліку, від оподатковуваного прибутку, що є базою для нарахування податку на прибуток згідно Податкового кодексу. Сума бухгалтерського прибутку може не збігтися із сумою оподатковуваного прибутку.

На суму податку на прибуток за даними фінансового обліку робиться такий бухгалтерський запис:

Дт 98 «Податок на прибуток» - Кт 641 «Розрахунки за податками»

По закінченні звітного періоду рахунок 98 також закривається шляхом списання суми податку на рахунок 79 «Фінансові результати».

Загальну схему формування фінансового результату можна надати таким чином (рис. 1.):

Дт 79 Фінансові результати Кт

рахунки кл. 8,9 рахунки кл. 7

витрати доходи

С-до = збиток С-до = прибуток

Рис. 1. Схема формування фінансового результату

Кредитове сальдо по рахунку 79 списується по закінченні звітного періоду на рахунок 441 «Прибуток нерозподілений» записом: Дт 79 - Кт 441. Дебетове сальдо списується: Дт 442 «Непокриті збитки» - Кт 79. Таким чином, рахунок 79 «Фінансові результати» також як і всі рахунки класів 7,8,9 по закінченні звітного періоду закривається і у балансі не показується.

Використання прибутку у звітному періоді повинне відображатися на рахунку 443 «Прибуток, використаний у звітному періоді».

Наприклад, частина прибутку відрахована в резервний капітал:

Дт 443 - Кт 43 «Резервний капітал»;

Нараховане дивіденди учасникам:

Дт 443 - Кт 67 «Розрахунки з учасниками»

У порядку реформації балансу за результатами роботи за звітний рік прибуток, використаний у звітному періоді, списується на зменшення нерозподіленого прибутку бухгалтерським записом: Дт 441 - Кт 443.

Прибуток нерозподілений (непокриті збитки) відображається в першому розділі пасиву балансу, але сума збитків записується в дужках і зменшує суму власного капіталу.