Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кримінологія (Ю.Ф.Іванов,О.М.Джужа).doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
1.42 Mб
Скачать

Тема 18. Кримінологічна

характеристика та запобігання

злочинам, пов'язаним

із незаконним обігом наркотиків

18.1. Кримінологічна характеристика злочинів, пов'язаних із незаконним обігом наркотиків

Під незаконним обігом наркотичних засобів розуміють протиправні дії щодо незаконного виробництва, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання з метою збуту, а також незаконний збут наркотичних засобів, психо­тропних речовин або їх аналогів.

Наркотичні засоби - це речовини природного (рослин­ного) чи синтетичного походження, що специфічно (стимуля­ційно, збудливо, гнітюче, галюційногенно) впливають на організм людини та становлять небезпеку для здоров'я населення в разі зловживання ними.

Наркотичними визнаються тільки засоби (речовини) одурманюючої дії, які внесені Комітетом з контролю за нарко­тиками при Міністерстві охорони здоров'я України до Списку наркотичних засобів. Споживання наркотиків достатньо швид­ко призводить до незворотної фізичної, психічної та мораль­ної деградації людини як результат психофізіологічної залеж­ності від них.

Найбільша суспільна небезпека поширення наркотичних засобів полягає в тому, що особи, які споживають їх, здатні до вчинення тяжких й особливо тяжких злочинів. Так, про­тягом 2004 р. наркоманами чи особами, що перебували в стані наркотичного сп'яніння, вчинено 15 932 злочини, серед яких: крадіжок - 3015, грабежів - 261, розбоїв - 82, вбивств - 45И6.

Загальний показник реєстрації злочинш, пов'язаних з незакон­ним обігом наркотиків, у 2004 р. становив 65 740 злочинів, серед яких було розслідувано 64 504 злочини.

116 Стан боротьби з незаконним обігом наркотиків за даними МВС України за 2000-2004 роки. - К.: МВС України. Департамент боротьби з незаконним обігом наркотиків, 2005.

Структура злочинності, пов'язаної з незаконним обігом наркотиків, у 2004 р.:

  • незаконне виробництво, виготовлення, придбання, збе­рігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів (ст. 307 КК Украї­ни) - 17 768 злочинів, з них збут - 16 754;

  • викрадення, привласнення, вимагання обладнання, призначе­ного для виготовлення наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів чи заволодіння ними шляхом шахрайства або зловжи­вання службовим становищем (ст. 308 КК України) - 404 злочини;

  • незаконне виробництво, виготовлення, придбання, збері­гання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, пси­хотропних речовин або їх аналогів без мети збуту (ст. 309 КК України) - 36 084 злочини;

  • схиляння до вживання наркотичних засобів, психотроп­них речовин або їх аналогів (ст. 315 КК України) - 815 зло­чинів, із них неповнолітніх - 255;

• організація або утримання місць для незаконного вжи­ вання, виробництва чи виготовлення наркотичних засобів, пси­ хотропних речовин або їх аналогів (ст. 317 КК України) - 2708 злочинів, із них для виробництва та виготовлення - 1077117.

Рівень злочинності, пов'язаної з незаконним обігом нарко­тиків, у 2004 р. становив 9,5 злочинів на 10 000 населення.

У 2004 р. в Україні органи внутрішніх справ провели 5693 оп еративні закупівлі, 243 контрольні поставки. Протягом 2004 р. було вилучено наркотиків:

  • опію- 117 кг;

  • гашишу - 2,5 кг;

  • марихуани - 7358 кг;

  • героїну- 1,7 кг;

  • кокаїну - 5,28 кг;

  • амфітаміну "Екстазі" -40 103 дози;

• ЛСД-156доз"8; Загалом - 26 539 кг.

1,7 Експрес-інформація про стан злочинності в Україні за 2004 рік. -К.: МВС України. Департамент інформаційних технологій, 2003. -Лист 9-1.

118 Стан боротьби з незаконним обігом наркотиків за даними МВС України за 2000-2004 роки. - К.: МВС України. Департамент боротьби з незаконним обігом наркотиків, 2005.

240

т-* 18.2. Кримінологічна характеристика осіб-учасників злочинів, пов'язаних із незаконним обігом наркотиків

Контингент учасників злочинів, пов'язаних із незаконним обігом наркотиків, вирізняється неоднорідністю. Тож необхід­но диференційований розгляд їхніх особистісних характери­стик, які є похідними від масштабів злочинної діяльності, ступеня її стійкості, професіоналізму, мотивації, рольових функцій, участі в організованій структурі чи заняття власним дрібним нарко-бізнесом. Необхідно також з'ясувати, чи є учасники таких злочи­нів особами, що регулярно споживають наркотики.

Існує два основних мотиви злочинів, пов'язаних з незакон­ним обігом наркотиків:

  • прагнення до збагачення;

  • прагнення забезпечити себе наркотиками для власного споживання.

З огляду на це, можна виділити кілька типів учасників злочинів, пов'язаних із незаконним обігом наркотиків:

  • наркоділки, що очолюють організовані групи або інші формування та їхнє найближче оточення (співучасники). їхня характеристика збігається з характеристикою лідерів інших організованих злочинних структур - авторитарність, жорсто­кість, готовність іти на все заради досягнення мети, органі­заційні здібності, уміння підкорити собі інших, упевненість у власній зверхності й недоторканності, мотивація панування, нездатність до співпереживання, ставлення до людей як до зна­ряддя для досягнення мети;

  • рядові учасники злочинних груп або інших формувань. Для ниххарактерні жадібність, егоїзм, відсутність жалю до жертв, а також жорстокість, готовність до силових методів вирішення конфліктів і забезпечення власної безпеки;

  • особи, що вирощують наркотичні рослини. Зазвичай, їхні особистісні характеристики не пов'язані з криміналізацією, а тяжіють до осереднених характеристик мешканців відповід­ної місцевості. Для них не обов'язковий мотив користі-збагачення. У значній кількості випадків вони орієнтовані на підтримку за допомогою нелегальних доходів нормального

рівня життя, задоволення потреб, які не можуть розглядатись як надмірні;

  • особи, що збирають дикорослі наркотичні рослини. Серед них можна виділити три групи: професіонали, орієнто­вані на користь-збагачення; випадкові особи, що приїхали "за компанію", "із цікавості" тощо; наркомани;

  • збувальники-професіонали, орієнтовані на користь-збагачення. З цією категорією учасників наркобізнесу тісно по­в'язані ті, що втягують до вживання наркотиків. Для збуваль­ників і тих, які втягують, характерні спритність, наполегливість, уміння відшукати та переконати клієнта, прагнення встано­вити взаємовигідні зв'язки з працівниками правоохоронних органів, які обслуговують певну територію. Специфічною ознакою контингенту збувальників і тих, які втягують, є наяв­ність значної частки неповнолітніх, нерідко з 10-12-літнього віку.

18.3. Причини й умови вчинення злочинів, пов'язаних із незаконним обігом наркотиків

Географічне положення України в центрі євразійського конти­ненту створює, в поєднанні з прозорістю її кордонів, стимул до ввезення наркотиків з держав-членів СНД та інших сусідніх держав - районів традиційного вирощування й обробки нарко­тичних рослин.

Необхідно зважати на значний інтерес міжнародного нарко­бізнесу до українського ринку наркотиків, зокрема, синтетич­них, і до контрабанди наркотиків через Україну до інших країн. Якщо на початку 1990-х рр. із загальної кількості наркотиків, які постачалися з інших країн, вилучалося 15-20 %, то тепер -понад 50 %.

Контрабандним шляхом із Польщі, Прибалтики, Румунії до України ввозять амфітаміни, "Екстазі", ЛСД. Через Болгарію, Румунію, Молдову - ефедрін, наркотичні ліки. Транзитом через Україну до Західної Європи переправляють: кокаїн -з Латинської Америки, героїн - із Центральної та Швденно-Західної Азії, гашиш - із Західної Африки й Центральної та Південно-Західної Азії.

Географічне розташування України зумовлює наявність на її території значних масивів дикорослих наркотиковміст-ких рослин.

242

243

Утрата соціальних сподівань й орієнтацій значної групи населення, у тому числі неповнолітніх і молоді, пов'язана з неви­значеністю перспектив навчання, працевлаштування, різким майновим розшаруванням у суспільстві, невідповідністю створю­ваної політиками та засобами масової інформації картини з реальністю, - усе це також формує готовність до пошуку само­ізоляції від життєвих труднощів у вживанні одурманюючих речовин. Небезпека підсилюється через характерне для молоді групове проведення вільного часу й наслідування лідерів.

У гонитві за сенсаціями чи в прагненні до завоювання рек­ламного ринку, багато засобів масової інформації пропагують споживання наркотиків як аксесуар сучасного стереотипу по­ведінки, як необхідний засіб зняття стресу чи мобілізації твор­чих або фізичних сил.

Поширення в засобах масової інформації повідомлень про регулярне вживання наркотиків зірками естради та спорту-кумирами неповнолітніх і молодих людей - є однією з причин, що спонукає останніх до вживання наркотиків.

Коли говорять про послаблення соціального контролю, по­в'язаного з протидією поширенню наркотиків, мають на увазі:

  • контроль за середовищем наркоманів (один наркоман здат­ний за відсутності протидії втягнути у споживання наркотиків 10-15 чоловік);

  • режимний контроль в установах, які виконують покарання;

  • виявлення безпритульних і повій, неповнолітніх жебраків тощо й вживання заходів для їхньої соціальної адаптації;

  • заходи протидії поширенню наркотиків у Збройних Силах України;

- педагогічний і медичний контроль за учнями тощо. Населення, особливо неповнолітні, непоінформоване

про небезпеку наркотиків і схильність звикати до них. Для цього потрібно, залежно від виду наркотику, від одного до десяти прийомів. Тим часом ні в засобах масової інформації, ні в освітніх установах антинаркотичну пропаганду не налагоджено. Зусилля деяких благодійних організацій ситуацію змінити не можуть.

Відчутна й криміногенна роль наркомафії, тобто наявність мафіозного кримінологічного поля, що оперує наркомафією.

Недостатньо ефективна діяльність медичних установ з профілактики наркотизму та лікування наркоманії, незабез­печеність їх як у матеріальному, так і в кадровому плані.

Слід визнати й прорахунки в роботі правоохоронних органів у боротьбі з національною та зарубіжною наркомафією, низь­кий рівень їхнього забезпечення.

Недосконалість національного законодавства, що регулює обіг і вживання наркотиків, а також відсутність ефективного законодавства про боротьбу з організованою злочинністю також сприяють поширенню наркозлочинів.

18.4. Профілактика незаконного обігу наркотиків

Сьогодні проблема боротьби з наркоманією розглядається як справа державної важливості. У системі Міністерства охорони здоров'я України створено Комітет по контролю за обігом наркотиків. Аналогічні підрозділи створено в усіх областях, містах і районах. Кабінет Міністрів України прийняв Концеп­цію реалізації державної політики у сфері боротьби з незакон­ним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин і пре­курсорів на 2002-2010 рр.119.

Найважливіші компоненти профілактики наркотизму такі:

  • організаційні;

  • економічні;

  • медичні;

  • культурно-виховні;

  • правові заходи.

Щодо заходів організаційних, то це створення й діяльність:

  • Комітету по контролю за обігом наркотиків;

  • єдиного міжвідомчого банку даних про осіб, причетних до незаконного обігу наркотичних засобів і психотропних речо­вин, який інтегрується в міжнародну систему, створення єдиного реєстру хворих на наркоманію в країні;

  • Управління по боротьбі з незаконним обігом наркотич­них засобів у системі Міністерства внутрішніх справ України, котре матиме підрозділи в усіх територіальних і транспорт­них апаратах органів внутрішніх справ;

119 Концепція реалізації державної політики у сфері боротьби з незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів на 2002-2010 роки, схвалена розпорядженням Кабі­нету Міністрів України від 24 січня 2002 р.

244

245

  • спецпідрозділів по боротьбі з міжнародною контрабандою наркотиків Служби безпеки України;

  • спеціалізованих закритих лікувальних закладів (для неповно­літніх віком 16-18 років - спеціалізованих лікувально-вихов­них закладів) для примусового лікування осіб, хворих на нарко­манію;

• центрів медико-соціальної реабілітації неповнолітніх віком від 11 років для їх лікування від алкоголізму, наркоманії, токсикоманії.

Щодо економічних заходів профілактики, насамперед, йдеться про розробку нових зразків сільськогосподарської техніки для збирання наркотичних культур з метою зменшення втрат врожаю, термінів збиральних робіт і частки ручної праці. Плідно триває робота з виведення сортів конопель без канабіноїдних сполучень і сортів снодійного маку з низьким вмістом алкалоїдів.

Серед медичних заходів потрібно передусім відзначити роз­робку методів реабілітації та ресоціалізації хворих на нарко­манію, навчання молоді тверезомуспособу життя з метою ран­ньої профілактики наркоманії.

Стосовно культурно-виховних заходів варто ввести до про­грам вищих і середніх навчальних закладів курси й теми про шкідливість уживання наркотичних засобів.

До правових заходів боротьби з наркоманією слід віднести закони, прийняті в лютому 1995 р.120. Ці закони стали серйоз­ним кроком уперед в регулюванні проблем, пов'язаних з нарко­тиками, наркоманією та наркобізнесом; вони пристосовані до вимог міжнародних стандартів і водночас відповідають реальній ситуації в нашій країні.

До основних заходів, пов'язаних з протидією поширенню наркотичних засобів, належать:

• робота з виведення сортів конопель без канабіноїдних спо­ лук і сортів снотворного маку з низьким умістом алкалоїдів;

120 Закон України "Про обіг в Україні наркотичних засобів, психо­тропних речовин, їх аналогів і прекурсорів" від 15 лютого 1995 р., Закон України "Про протидію незаконному обігу наркотичних за­собів, психотропних речовин і прекурсорів та зловживання ними" від 15 лютого 1995 р.

  • контроль за середовищем наркоманів (один наркоман за відсутності протидії здатний втягнути у споживання нарко­тиків 10-15 осіб);

  • режимний контроль в установах виконання покарань;

  • виявлення безпритульних і повій, неповнолітніх жебраків тощо, а також заходи їх профілактичної соціальної адаптації;

  • заходи протидії поширенню наркотиків у Збройних Силах України;

  • розробка методів реабілітації та ресоціалізації хворих на наркоманію;

  • навчання молоді здоровому способу життя з метою ран­ньої профілактики наркоманії;

  • включення до програм вищих і середніх навчальних за­кладів курсів і тем про шкідливість наркотичних засобів;

• педагогічний та медичний контроль за учнями тощо. Спеціальні профілактичні заходи пов'язані:

  • з проведенням так званої "контрольованої поставки", коли правоохоронні органи, маючи відомості про надходження наркотичних засобів із-за кордону чи з іншого регіону країни з метою виявлення джерел і каналів незаконного обігу, конт­ролюють їх увезення в Україну, вивезення з України або тран­зит через її територію наркотичних засобів для затримання зло­чинців у найбільш слушний момент;

  • здійсненням "оперативної закупки" з метою одержання доказів злочинної діяльності та безпосередньої інформації стосовно осіб, які збувають наркотики;

  • оглядом працівниками міліції та службою безпеки транс­портних засобів, вантажів й особистих речей громадян за наяв­ності достатніх підстав вважати, що ці особи перевозять нарко­тичні засоби.

Результативними в боротьбі з наркобізнесом є цільові опера­тивно-профілактичні операції, котрі щорічно проводяться в країні у кілька етапів і мають кодові назви "Мак" та "Допінг". Вони здійснюються на підставі типових планів з метою вияв­лення та перекриття джерел та каналів надходження наркоти­ків у нелегальний обіг, запобігання фактам злочинної діяльно­сті наркоділків, виявлення й усунення обставин, які сприяють незаконному обігові наркотичних засобів. За підсумками цих операцій до відповідних інстанцій вносяться подання, де вказу­ються чинники, що зумовлюють наявність фактів наркобізнесу, та пропонуються заходи щодо їх подолання.

246

247