Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Комплекс тестів ЕП ММ 11.doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
240.64 Кб
Скачать

Завершення

1. У запропонованій Г. Саймоном гойдалці «святої трійки» прийн­яття рішень розглядається як допоміжний засіб для забезпечення ба­лансу між ..., ... та ... .

2. Метод сценарного планування було запропоновано вперше ..., що працював у міжнародній корпорації «Ренд Корпорейшен». а практично було використано в корпорації ... ... ... .

3. У запропонованій Дж. Уелчем системі «правильних питань» у процесі прийняття управлінських рішень ключове місце посідає аналіз діяльності і власної діяльності за останні... роки.

4. Найнижчі операційні ризики для вертикальних інвестицій мож­ливі за умов спеціальних інвестицій ... групи.

Тема 5 Організаційний розвиток міжнародних корпорацій Одиничний вибір (правильно - помилково)

1. Внесок Т. Левіна у розробку проблем організаційного розвитку корпорацій пов’язаний з обґрунтуванням трьох постпідприємницьких стратегій.

2. Горизонтальна диференціація означає поділ організації на підрозділи і породжує проблему співвідношення між централізацією і децентралізацією у прийнятті управлінських рішень.

3. Товарна альтернатива у міжнародній моделі структурних етапів є більш ризикованою, ніж географічна.

4. Для кейрецу, на відміну від міжнародних стратегічних альянсів, притаманні давні і більш поширені зв’язки лише між японськими компаніями.

5. Для японських компаній чільне місце серед організаційних змін посідає сфера якості продукції.

Множинний вибір

1. Посада віце-президента з міжнародних операцій запроваджується в... а) організаційній структурі на ранніх стадіях інтернаціоналізації; б) міжнародній дивізіональній структурі; в) глобальній продуктовій дивізіональній структурі; г) глобальній функціональній структурі; д) мультинаціональній матричній структурі.

2. Міжнародна корпорація «Дженерал Електрик» (США) і японська компанія «Фанук» для уникнення жорсткого глобального суперництва погодились співпрацювати у сфері розробки, виробництва, продажу і післяпродажного обслуговування устаткування з автоматизації виробництва. Яка форма міжнародного альянсу є найбільш прийнятною в цьому випадку? а) контрактна угода; б) неформальна угода; в) злиття; г) спільне підприємство; д) холдингова компанія у співвідношенні на батьківському рівні 50/50 з регіональними оперативними підрозділами.

3. Міжнародна горизонтально інтегрована фінансово-про­мислова група «Чейз Манхеттен Корпорейшен» (США) включає до свого складу «Чейз Манхеттен Бенк», авіакомпанії, залізниці, авіабудівні підприємства, хімічні компанії, фірми роздрібної тор­гівлі, а також... а) сільськогосподарські підприємства; б) навчальні заклади; в) страхові компанії; г) інші банки; д) брокерські фірми.

4. Вертикально інтегрована промислово-фінансова група ФРН «Тіссен Оппенгейм» включає в себе концерн «Тіссен», представлений двома холдингами у сталеплавильній та ... галузях, та приватний банківський дім «Оппенгейм», представники яких є у спостережних радах обох холдингових компаній. а) сільськогосподарській; б) торговельній; в) машинобудівній; г) вугільній; д) енергетичній.

5. Ключовою перевагою і мотивом створення спільних підприємств порівняно з іншою формою організації міжнародного бізнесу є... а) висока зарплата персоналу; б) значний обсяг продажу; в) низькі витрати на виробництво товарів (послуг); г) можливість використання сильних конкурентних переваг партнерів (засновників); д) усе наведене.

6. Одним з яскравих успішних прикладів застосування теорії аналізу силового поля для здійснення змін є створення нової системи управління якістю шляхом спеціальних програм навчання в корпорації ... у 80-ті роки минулого століття. а) Крайслер; б) Брітіш Петролеум; в) Майкрософт; г) Ксерокс; д) Тойота.

7. Що з наведеного не входить до стратегічних цілей міжнародних альянсів? а) приріст вартості; б) нарощування компетенцій; в) збереження гнучкості; г) утворення спільного підприємства; д) захист основних конкурентних переваг.

8. Який тип організаційних змін посідає перше місце в розвит­ку німецьких корпорацій? а) стратегічних; б) людських; в) продуктових; г) технологічних; д) структурних.

9. Що з наведеного не входить до числа випереджаючих індикаторів корпоративного управління, запропонованих компанією «Девіс Глобал Адвайзерс»? а) національні кодекси для правлінь корпорацій; б) плани розвитку корпорацій; в) участь незалежних директорів у роботі Рад директорів; г) наявність основних комісій при Раді директорів; д) рівень оприлюднення інформації про доходи керівників корпорації.

10. Який з наведених принципів діяльності самонавчальних організацій П. Сенге назвав «п’ятою дисципліною»? а) системне мислення; б) досконале розуміння особистості; в) готові до викликів ментальні моделі; г) створення загальної моделі; д) командне навчання.

Збіг

1. Міжнародна альянсова мережа.

А. Угоди про співробітництво міжнародних корпорацій.

2. Організаційна структура.

Б. Галузеве чи міжгалузеве об’єднання дочірніх компаній, філій, представництв, асоційованих фірм, розташованих у різних країнах.

3. Організація.

В. Об’єднання трьох або більше транснаціональних корпорацій, пов’язаних між собою формальними і неформальними угодами про співробітництво.

4. Міжнародний альянс.

Г. Взаємозв’язана сукупність підрозділів організації.

5. Міжнародна інтегрована структура.

Д. Систематичне об’єднання двох і більше людей для досягнення спільних цілей.