Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
цив особл аст методичка до семінарів 2010 (1).doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
27.11.2018
Размер:
1.2 Mб
Скачать

Задача 11.

У червні 2004 року помер пенсіонер Ф. Після його смерті залишилося: недобудований житловий будинок, автомобіль, телевізор, меблі та бібліотека художньої літератури.

Визначте майно, яке спадкують закликані до спадкування два його сини, якщо Ф. був членом КСП і має майновий пай у розмірі 4 500 грн., йому також невиплачена пенсія за січень-травень 2004 року та є заборгованість по оплаті праці у КСП 220 грн. за травень та червень 2004 року.

Задача 12.

Визначте об’єкти спадкування та розмір частки кожного із спадкоємців у спадковому майні:

а) 25 жовтня 2004 року помер громадянин Х. – власник приватного підприємства. Після його смерті залишилося майно приватного підприємства на суму 45 000 грн., рахунки приватного підприємства в банках загальною сумою 18000 грн., кодований рахунок Х. в банку “Імперіал”, приватизована квартира на всю сім’ю, автомобіль “Volvo”.

На спадщину претендують: мати, дружина, двоє неповнолітніх дітей, брат-інвалід.

б) після смерті громадянки В. учасника ТзОВ “Аква віта” – між її дочкою та ТзОВ виник спір щодо спадкування частки. Розмір частки, визначений статутом, складає 62% статутного фонду. Дочка вважала, що успадкувавши частку матері, ТзОВ зобов’язане прийняти її в учасники товариства, а отже, вона автоматично отримує повноваження управління справами товариства. Інші двоє засновників (відповідно 18% і 20% частки у статутному фонді) заперечували проти вступу дочки в управління справами.

Задача 13.

21 листопада 2003 року померла громадянка А. За заповітом все належне їй майно мало перейти до племінника Б.

28 травня 2004 року Б. подав заяву в нотаріальну контору за місцем відкриття спадщини такого змісту: “Я пропустив шестимісячний строк для прийняття спадщини і не буду звертатися в судові органи за його продовженням”.

Визначте зміст понять “прийняття спадщини”, “неприйняття спадщини”, “відмова від спадщини”.

Яке правове значення заяви Б.?

Дайте правовий аналіз ситуації.

Задача 14

За спадковим договором, укладеним між гр.О. та гр.М. і посвідченим нотаріально, до гр.М. повинен був перейти будинок, належний гр.О. Натомість гр.М. зобов’язувався утримувати гр.О. до його смерті, поховати його, спорудити надмогильний пам’ятник та доглядати могилу.

Гр.О. помер 20.06.2004р. Згідно з умовами договору гр.М. здійснив поховання. У нотаріальну контору звернулася сестра гр.О. за оформленням права на спадщину. Одночасно вона звернулася до суду з позовом до гр.М. про усунення перешкод у користуванні житловим будинком. Сестра гр.О. заявила, гр.М. не спорудив пам’ятника, в будинку не проживає і не доглядає за ним, права власності на будинок не оформив.

Дайте правову оцінку ситуації.

Що таке спадковий договір?

Які спільні та відмінні риси спадкового договору, договору ренти та договору довічного утримання?

Чи входить будинок до складу спадщини?

Чи правомірні вимоги сестри померлого?

Ііі. Список рекомендованої літератури

Основна література: