Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
цив особл аст методичка до семінарів 2010 (1).doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
27.11.2018
Размер:
1.2 Mб
Скачать

Задача 6.

10 травня в селищну Раду звернулося подружжя Б. (Б.О. – дружина – 56 років та Б.М. – чоловік – 59 років) - жителі м. Львова, які у весняно-літній період проживали у батьківському будинку у селі.

Подружжя бажало посвідчити спільний заповіт такого змісту: “Усе наше майно у випадку смерті одного з нас переходить до іншого, хто його пережив, а після смерті останнього – до внука П.”.

У працівника селищної Ради виникли сумніви щодо можливості посвідчення заповіту такого змісту та правомірності посвідчення заповіту даних осіб у селищній Раді.

Дайте правову оцінку ситуації.

Задача 7.

Громадянин М. склав заповіт, за яким усе своє майно (приватний будинок, автомобіль та приватизовану квартиру) заповів своєму далекому родичеві Н.

20 березня 2004 року М. помер. Дочки Т. та Р. звернулися із заявою до суду про визнання заповіту недійсним за ст.55 Цивільного кодексу України, оскільки, на їх думку, в момент складання заповіту їх батько (М.) не розумів значення своїх дій.

Яке рішення повинен постановити суд, якщо зазначений приватний будинок є спільною сумісною власністю подружжя (спадкодавця М. та його дружини К.)?

Вирішіть справу.

Задача 8.

У лютому 2004 року громадянин Н пред’явив позов до С про визнання заповіту недійсним і поділ спадкового майна.

Позивач зазначав, що його мати склала заповіт на належний їй будинок на користь відповідачки С. – своєї дочки (сестри позивача) перебуваючи у важкому стані, в якому не могла керувати своїми діями.

У судовому засіданні Н. змінив підстави позову і просив визнати заповіт недійсним у зв’язку з порушенням таємниці останнього та недотримання порядку його укладення.

Як зазначав позивач, що підтвердили свідки Ж та О, заповіт був складений в палаті лікарні, у присутності інших хворих, посвідчений лікарем і в цей же день вручений відповідачці.

Дайте правовий аналіз спору та вирішіть справу.

Задача 9.

Громадянин М. уклав з СК “Дністер” договір змішаного страхування, за яким одержувачем страхових сум на випадок смерті був призначений його батько (О). У січні 2004 року М загинув у автокатастрофі.

У червні 2004 року до О з вимогою про повернення наданого померлому кредиту у розмірі 15 тис. грн. звернувся банк.

У вимозі зазначалося, що, оскільки страхова компанія виплатила О страхову суму, то останній зобов’язаний нести відповідальність за боргами спадкодавців як особа, що прийняла спадщину.

Які особливості спадкування страхових сум та вкладів у кредитних установах?

Дайте правову оцінку ситуації.

Задача 10.

В результаті зіткнення автомобілів ВАЗ – 2121 та Ауді-100 зазнав смертельних травм і через 7 днів помер у лікарні громадянин О (власник автомобіля ВАЗ).

Після його смерті залишилось майно: пошкоджений автомобіль вартістю 3 тис. грн. та приватизована його сім’єю квартира (він, дружина та двоє неповнолітніх дітей) вартістю 50 тис. грн.

Напередодні автокатастрофи в користь померлого було присуджено 2 тис. грн. відшкодування шкоди і 500 грн. компенсації моральної шкоди. На день смерті підприємство на якому працював О заборгувало йому 1 230 грн. заробітної плати.

За фактом ДТП була порушена кримінальна справа. До О було заявлено цивільний позов про відшкодування вартості пошкодженої автомашини Ауді-100 на суму 3 000 грн.

Визначте склад спадщини та вартість майна, яке успадкує кожен із спадкоємців.