Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лаба 5 ДЖЕРЕЛА ЖИВЛЕННЯ.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
175.46 Кб
Скачать

6 Принцип роботи вдг-303 уз

Принципову електричну схему випрямляча ВДГ-303 УЗ можна зобразити за допомогою функціональних блоків (рисунок 6.1).

Т - силовий трансформатор ТІ;

ДН — дросель насичення L1;

ВЗ - силовий випрямний блок УД1...УД6;

Д — дросель L2;

СН - стабілізатор напруги;

B1 ~ випрямний блок VДО...VД11;

B2 - випрямний блок VД12...VД15.

Рисунок 6.1 - Функціональна блок-схема випрямляча ВДГ-303 УЗ

Для пуску випрямляча слід ввімкнути автоматичний вимикач QF1. При цьому напруга мережі подається на блок керування і загоряється сигнальна лампочка HL1 (див. рис. 5.2).

Після натискання кнопки SВ1 "Пуск" струм проходить через котушку магнітного пускача КМ1, кнопку SВ1 "Пуск" і кнопку SВ2 "Стоп". Магнітний пускач КМ1 спрацьовує, замикаючи свої контакти. Контакт КМ1.2 блокує кнопкк SВ1 "Пуск" (її можна відпустити), а контакти КМ2...КМ4 вмикають електродвигун М вентилятора.

8

Від повітряного потоку, створеного вентилятором, замикається контакт К1 реле вентиляції і подається живлення на котушку магнітного пускача КМ2 по ланцюжку КМ2-К1-КМ1.2-SВ2. Магнітний пускач КМ2 спрацьовує, замикає свої контакти КМ2.1...КМ2.3 і подає напругу мережі на первинну обмоііку силового трансформатора ТІ.Знижена напруга з вторинної обмотки трансформатора ТІ через робочі обмотки дроселя ІЛ подається на силовий випрямний блок УД1...УД6.

Випрямлена напруга згладжується дроселем L2 і подається на вихід випрямляча. За допомогою обмоток керування II і III дросель L1 дає можливість отримання необхідних характеристик на малих струмах. При роботі випрямляча (під час горіння дуги) на робочій обмотці І дроселя виділяється змінна складова випрямленої напруги з частотою 300 Гц. Вказана напруга індукується в обмотках керування II і Ш дроселя L1 і випрямляється однофазною двохпівперіодною схемою, утвореною діодами УД7, УД8 та обмотками II і III. Випрямлений струм протікає через дугу, змінюючи при цьому індуктивність дроселя при зварюванні. Значення індуктивності залежить від режиму роботи випрямляча. При зварюванні на малих струмах зустрічна напруга дуги невелика і струм, що протікає через обмотки II і III при горінні дуги, стає більшим, дросель L2 має малу індуктивність. При зварюванні на великих струмах збільшується запірна робоча напруга дуги, струм в обмотках II і ІII зменшується, а індуктивність дроселя збільшується. Таким чином здійснюється автоматична зміна індуктивності дроселя Ь2, яка у випрямлячі ВДГ-303 УЗ становить 500 мкГн.

Вимкнення випрямляча проводиться кнопкою SВ2 "Стоп".

7 Порядок виконання роботи

7.1 Виконання роботи полягає в зніманні з випрямляча ВДГ-303 УЗ зовнішньої і регулювальної характеристик.

Допускати роботу випрямляча в режимі короткого замикання забороняється, бо при жорсткій зовнішній характеристиці струм короткого замикання збільшується настільки, що може вивести випрямляч з ладу!

Зовнішня характеристика - це функціональна залежність змін напруги на затискачах випрямляча від струму навантаження Uд=f(Ід). Характеристику знімають, поступово збільшуючи струм навантаження зміною опору баластних реостатів РБ-301.

Регулювальна характеристика - це функціональна залежність зміни струму навантаження від струму намагнічування Ік в колі обмотки керування ОК дроселя насичення Ід=f(Ік).

7.2 Роботу виконують в такому порядку:

7.2.1 Вивчити будову випрямляча та ознайомитись з електричною схемою знімання характеристик (рисунок 7.1).

7.2.2 Зовнішню характеристику зняти при Uд=18В, Uд=2бВ, Uд=35В, тобто на І, II та III ступенях перемикача ступенів SА1. Для кожної вказаної напруги ввімкнути випрямляч в режим холостого ходу і зробити перший відлік Uд, потім ввімкнути контактор К1 і перший рубильник РБ-315. Зробити відлік Uд та Ід. Поступово вмикаючи рубильники баластного реостата, фіксувати значення напруги і струму навантаження випрямляча. Результати записати в таблицю.

7.2.3 Регулювальну характеристику зняти на І, II та III ступені перемикача ступенів SА1. Для цього ввімкнути випрямляч в режим навантаження на І ступені перемикача SА1, замкнувши одночасно І, II, IIІ та IV рубильники РБ-315. Ручку потенціометра К5 виставити в положення "О". Виміряти струм навантаження Ід. Поступово збільшуючи струм Ік в обмотці керування ОК дросель насичення L1 (виставляючи ручку потенціометра через кожні дві поділки), зробити відліки Ід. Дослід повторити для II і III ступенів перемикача SА1. Дані дослідження

записати в таблицю.

7.2.4 За отриманими даними побудувати графік залежності Uд=f(Iд) та

ВДГ-303 УЗ - зварювальний випрямляч;

РV1 - вольтметр;

РА1, РА2 - амперметри;

RS1 - зовнішній шунт амперметра;

К1 — контактор;

РБ-301 - баластний реостат;

Ід=f(Ік).

ОК — обмотка керування дроселя насичення;

R5 - потенціометр;

В2 (УД12...УД15) - випрямний блок.

Рисунок 7.1 - Принципова електрична схема знімання характеристик випрямляча ВДГ-303 УЗ

8 ЗМІСТ ЗВІТУ

8.1 Тема і мета роботи.

8.2 Призначення, будова, технічна характеристика та принцип роботи випрямляча.

8.3 Порядок регулювання режимів зварювання.

8.4 Принципова електрична схема і схема знімання характеристик.

8.5 Порядок знімання характеристик та їх графіки.

8.6 Контрольні питання.

8.7 Перелік посилань.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]