Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лаба 5 ДЖЕРЕЛА ЖИВЛЕННЯ.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
175.46 Кб
Скачать

5 Будова випрямляча вдг – 303 уз

Випрямляч зварювальний ВДГ – 303 УЗ – це установка, яка перетворює енергію трифазної мережі змінного струму в енергію постійного струму, створює необхідні зовнішні характеристики і можливість регулювання робочої зварювальної напруги у встановлених межах.

Загальний вигляд випрямляча показано на рисунку 5.1, а спрощена принципова електрична схема – на рисунку 5.2.

Випрямляч складається з таких основних частин: силового трансформатора Т1, силового випрямного блоку УД1...УД6, дроселя насиченняL1, дроселя L2, перемикача ступенів SA1, автоматичного вимикача QF1, вентилятора з електродвигуном М, блоку керування.

Всі складові частини випрямляча розміщені в зварному корпусі, який може пересуватись на колесах. Корпус з усіх боків закритий щитками, лицевою та задньою панелями.

Вмикання випрямляча в електричну мережу і захист його від короткого замикання здійснюється за допомогою автоматичного вимикача QF1.

Для під єднання зварювальних кабелів з лицьового боку випрямляча є два затискачі, позначені знаками “-“ і “+”.

Силовий трансформатор Т1 стрижневого типу, трифазний, з магнітним розсіюванням. Вмикання трансформатора в електромережу проводиться за допомогою магнітного пускача КМ2 і теплового реле ( на схемі не показане). Первинна обмотка трансформатора секціонована (з відводами).

Трифазний пакетно-кулачковий перемикач SA1 служить для ступінчастого регулювання режимів шляхом зміни коефіцієнта трансформації силового трансформатора Т1. З єднання фаз первинної обмотки трикутником з використанням відводів відповідає I ступеню регулювання робочої напруги (максимальна напруга), з єднання первинних обмоток трикутником (без відводів) – II ступінь регулювання,

з'єднання первинних обмоток зіркою з використанням відводів - Ш ступінь регулювання.

Перемикання ступенів проводиться тільки при неробочому ході.

Плавне регулювання в межах кожного ступеня здійснюють трифазним дроселем насичення L1. Він виконаний на шести стрічкових розрізних магнітопроводах, на кожному з яких розташовані робочі обмотки РО дроселя, ввімкнуті послідовно з вентилями УД1...УД6 силового випрямного блоку, складеного за мостовою схемою випрямлення на кремнієвих вентилях В200. З'єднані попарно

Рисунок 5.1 – Загальний вигляд випрямляча виду ВДГ – 303 УЗ

1 Силовий трансформатор ТІ

2 Силовий випрямний блок VD1…VD6

3 Дросель насичення L

4 Перемикач ступенів SA1

5 Автоматичний вимикач QF1

6 Вентилятор

7 Електродвигун М

8 Блок керування

9 Зварний корпус

10 Кнопка SB1 “Пуск”

11 Кнопка SB2 “Стоп”

12 Амперметр PA1

13 Вольтметер PV1

14 Розетка 36В

15 Сигнальна лампочка HL1

16 Ніша для блоку керування зварювального напівавтомата

17 Вольт заземлення

18 Роз’єм для під’єднання мережі живлення

19 Роз’єм дистанційного пульта керування

20 Дросель L2

Рисунок 5.2 – Спрощена принципова схема випрямляча ВДГ 303 УЗ

магнітопроводи охоплені котушками обмоток керування ОК і зміщення ОЗм, магнітні потоки в яких спрямовані зустрічне. Обмотка керування ОК живиться через перекомпенсований ферорезонансний стабілізатор напруги СН, випрямний блок УД12...УД15 і потенціометр Е5. При зниженні напруги мережі, напруга на виході стабілізатора СН збільшується і навпаки, що дає змогу здійснити часткову компенсацію зміни робочої нарпуги при коливаннях напруги мережі. Обмотка зміщення OЗм отримує живлення від вторинних обмоток силового трансформатора через випрямний блок УД0...УД11 і струмообмежувальний резистор К4 і служить д|пя розширення меж плавного регулювання вихідної напруги на кожному ступені регулювання.

Дросель L2 забезпечує підвищення стабільності зварювального процесу і безступінчасте регулювання індуктивності' зварювального кола в залежності від режиму зварювання. Дросель L2 - броньового типу з повітряним зазором, має основну обмотку І, ввімкнуту послідовно у зварювальне коло і дві допоміжні обмотки керування II і III, під'єднані через діоди УД7...УД8 до плюсового затискача. Спільна точка обмоток II і III під'єднана до мінусового затискача.

Вентилятор приводиться від трифазного асинхронного двигуна М, який вмикається магнітним пускачем КМ1.

Блок керування розташований у верхній частині корпусу. З лицьового боку випрямляча знаходиться кнопка SВ1 "Пуск", кнопка SВ2 "Стоп", амперметр РА1, вольтметр РU1, сигнальна лампочка HL1, розетка для живлення підігрівача газу, роз'єм для під'єднання дистанційного пульта керування (К5) та ніша для встановлення блоку керування зварювальним напівавтоматом.

На задній панелі випрямляча містяться: автоматичний вимикач QF1 перемикач діапазонів SА1, роз'єм для під'єднання мережі та болт заземлення.

Конденсатори С1...СЗ і резистори R1...RЗ служать для придушення перешкод радіоприйому, а запобіжники FU1...FU3 захищають блок керування від перевантаження.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]