Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛЕКЦІЯ 1.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
79.95 Кб
Скачать

5. Облік ремонту та оренди основних засобів

Для підтримки основних засобів в робочому стані підприємство повинно проводити ремонти.

В залежності від обсягу, складності, строків виконання робіт існує два види ремонту: поточний і капітальний.

Поточний ремонт – це систематичний ремонт окремих частин основних засобів, зберігання їх від зносу, усунення окремих дефектів. В процесі капітального ремонту здійснюється заміна зношених основних конструкцій та деталей на нові або більш міцні.

Ремонти можуть проводитися двома способами.

Господарський являє собою виконання ремонтних робіт власними силами і за власні кошти.

Підрядний характеризується тим, що для виконання ремонтних робіт наймається спеціальна ремонтна бригада сторонньої організації, яка виконує ремонт згідно договору або контракту.

Ремонт основних засобів на загальну суму протягом року до 10% сукупної балансової вартості основних засобів групи на початок року входить до склад у валових витрат підприємства, а сума ремонту більша 10% відноситься на балансову вартість основних засобів.

Витрати на ремонт відображаються на рахунках 23,91,92,93.

Бухгалтерський облік витрат на ремонт, модернізацію, реконструкцію та інші поліпшення основних засобів регламентуються П(С)БО №7, згідно з яким дані витрати поділяються на дві групи.

І група. Витрати на поліпшення основних фондів, у результаті здійснення яких економічні вигоди, очікувані від використання об‘єкта, зростають. До таких поліпшень відносяться: модернізація, добудова, дообладнання, реконструкція. Витрати на проведення таких заходів збільшують первинну вартість основних засобів (Дт 10, Кт 15).

ІІ група. Витрати, що здійснюються для підтримання об‘єкта в робочому стані та одержання первинно визначеної суми майбутніх економічних вигід від його використання. Відносяться до витрат звітного періоду (Дт 23,91,92,93 Кт 20,66,63,68).

№ п/п

Зміст господарських операцій

Дт

Кт

1.

Придбано матеріали для ремонту

207

631

2.

Сума ПДВ

641

631

3.

Віднесено на витрати вартість матеріалів

91,93,

93

207

4.

Нараховано зарплату робітникам, що проводили ремонт

91,92,

93

661

5.

Проведення поліпшення основних засобів сторонньою

організацією

15

638

6.

Сума ПДВ

641

631

7.

Віднесено на збільшення первинної вартості основних засобів витрати по модернізації

10

15

8.

Проведено ремонт сторонньою організацією

91,92,

93

63

Об‘єктом оренди можуть бути тільки основні засоби. Передача і повернення орендованого об‘єкта оформляється "Актом приймання-передачі".

Те підприємство, яке взяло об‘єкт в оренду – орендар, а те що надало об‘єкт в оренду – орендодавець.

Оренда – це термінове платне володіння і користуванням майном, необхідним орендарю для певної діяльності.

Взаємовідносини між орендарем і орендодавцем регулюються договором, який містить назви сторін, вартість, термін, розмір плати, обов‘язки сторін тощо.

Оренда поділяється на оперативну і фінансову.

Оперативна оренда – це передача орендарю права користування основними засобами на строк, що не перевищує строку їх повної амортизації з обов‘язковим поверненням власнику після закінчення строку орендної угоди. право власності залишається у орендодавця.

Фінансова оренда – придбання орендодавцем за замовленням орендаря основних засобів з подальшою передачею їх орендарю на строк, що не перевищує строку їх повної амортизації з обов‘язковою подальшою передачею права власності на об‘єкт орендарю.

Орендна плата включається до складу валових витрат орендаря, використовується для фінансування капітальних вкладень. розмір орендної плати (річної) не може перевищувати 5% вартості орендованого майна.

У міжнародній банківській практиці широкого розповсюдження набув лізинг – це підприємницька діяльність, яка спрямована на інвестування власних або залучених коштів та полягає в наданні лізингодавцем у виняткове користування на визначений термін лізингоодержувачу майна, що є власністю лізингодавця або придбане ним у власність за дорученням і згодою лізингоодержувачем у відповідного продавця майна за умови здійснення лізингоодержувачем періодичних лізингових платежів (Див. ст. 1 Закону "Про лізинг"). Суб‘єктами лізингу можуть бути тільки суб‘єкти підприємницької діяльності.

Оренда являє собою засноване на договорі термінове платне володіння і користуванням майном, необхідним орендарю для здійснення підприємницької та іншої діяльності (Див. Закон "Про оренду державних підприємств"). Суб‘єктами оренди можуть бути всі.

Об‘єктом лізингу є об‘єкти основних засобів, крім землі, природних ресурсів, державного майна.

Об‘єктом оренди є все: земля, природні ресурси, рухоме і нерухоме майно.

Передані в оперативний лізинг (оренду) основні засоби обліковуються на балансі орендодавця, я прийняті в оперативну оренду зараховуються на позабалансовому рахунку №01 за балансовою(залишковою) і первісною вартістю за інвентарними номерами орендодавця. Орендар має витяг інвентарної картки і зберігає разом з "Актом приймання-передачі".

Якщо здійснюється добудова, дообладнання, реконструкція орендованого об‘єкта, то такі витрати вважаються капітальними вкладеннями і на їх суму збільшується вартість об‘єкта (на рах. 10).

Всі витрати на утримання об‘єкта оренди несе орендодавець. Він також здійснює амортизаційні відрахування.

Фінансовий лізинг (оренда). Лізингові платежі включають:

– суму, яка відшкодовує частину вартості об‘єкта оренди;

– сум, що сплачується як процент за кредит, який брав орендодавець, щоб придбати даний об‘єкт;

– орендну плату;

– відшкодування страхових платежів;

  • інші суми згідно договору.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]