Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
6мето. реком. по написанию курсовых работ_001.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
340.99 Кб
Скачать

Класифікація покарань за можливістю визначення строку покарання: строкові та безстрокові покарання.

Кримінально-правове значення системи видів покарання

Виконайте наступне завдання:

1). Перелічите статті розділу 14 Особливої частини КК України з бланкетними диспозиціями.

2). Задача: Дружина Борисова, одержавши запрошення на вечірку і знаючи, що виконання цього бажання зустріне перешкоду з боку її хворого чоловіка, вирішила дати йому снотворне в більшій дозі, чим прописано лікарем. Лікар неодноразово неї попереджав, що зі снотворним необхідно звертатися обережно, тому що при хворому серці її чоловіка зайва доза може викликати смерть. Бажання потрапити на вечірку було настільки велике, що Борисова, не бажаючи смерті чоловіка, все-таки дала йому посилену дозу снотворного, сподіваючись, що усе обійдеться благополучно. Чоловік помер.

Визначите форму провини Борисовой.

Нормативні акти та література:

  1. Конституція України (з внесеними змінами та доповнюваннями) - Київ, 2008.

  2. Кримінальний кодекс України / Уклад. В.І.Тютюгін. – Х.: Право, 2009. – 400 с.

  3. Кримінальний кодекс України: Науково-практичний коментар. /Відп. ред.. Є.Л.Стрельцов. – Х.: ТОВ «Одіссей», 2009. – 816 с.

  4. Науково-практичний коментар до Кримінального кодексу України у 2-х т./За загальною редакцією П.П.Андрушеа, В.Г.Гончаренка, Є.В.Фесенка. – К.: КНТ: Центр учбової літератури. – 2009. – т.1 - 964 с., т.2 – 624 с.

  5. Практика судів України з кримінальних справ (2006-2007) / Укладачі: В.В.Сташис, В.І.Тютюгін; За заг.ред. В.В.Сташиса. – К.: Хрінком Інтер, 2008. – 880 с.

  6. П.Л. Фріс - Кримінальне Право України. Загальна частина. Підручник. – К.: Атіка, 2009. – 512 с.

  7. Кримінальне право України. Загальна частина. Підручник. / Відп. Редактор Є.Л.Стрельцов. – Х. : Одіссей, 2009. – 328 с.

  8. Кузнєцов О. Верховенство закону – необхідна умова регулювання кримінального покарання.//Право України. – 2001. - № 7. – С.36.

  9. Савченко А. Застосування смертної кари та позбавлення волі у США//Право України. – 2005. - № 6. – С.120.

  10. Стаднік В. Правове регулювання виконання кримінального покарання у виді позбавлення волі щодо неповнолітніх//Право України. – 2005. - № 5.- С.95

Варіант № 24

Т е м а: Призначення покарання відповідно до Кримінального законодавства України.

П Л А Н

Вступ.

  1. Загальні початки призначення покарання.

  2. Призначення покарання в межах, установлених санкцією статті Особливої частини КК України.

  3. Значення положення Загальної частини КК України для призначення покарання.

  4. Облік характеру і ступеню суспільної небезпеки скоєного злочину і особистості винного при призначенні покарання.

Висновок.

Розкриваючи тему курсової роботи зверніть увагу на:

Поняття законної підстави для призначення покарання. Принципи призначення покарання: законність покарання; визначеність покарання в судовому вироку; обґрунтованість і обов’язковість його мотивування у вироку; гуманність покарання; індивідуалізація покарання.

Загальні засади призначення покарання. Критерії загальних засад призначення покарання відповідно до ст.65 КК: 1) у межах, встановлених у санкції статті Особливої частини КК, що передбачає відповідальність за вчинений злочин; 2) відповідно до положень Загальної частини КК; 3) враховуючи ступінь тяжкості вчиненого злочину, особу винного та обставин, що пом’якшують та обтяжують покарання; 4) враховуючи необхідність і достатність покарання для виправлення особи та попередження нових злочинів.

Загальна характеристика та значення для призначення покарання обставин, що пом'якшують (ст.66 КК) і обтяжують (ст.67 КК) покарання, їх види та характеристика. Межі врахування судом при призначенні покарання обставин, які пом'якшують та обтяжують покарання.

Призначення покарання за незакінчений злочин (ч.1 ст.68 КК). Урахування ступеня тяжкості вчиненого діяння, ступеня здійснення злочинного наміру та причин, внаслідок яких злочин не було доведено до кінця.

Призначення покарання за злочин, вчинений у співучасті (ч.2 ст.68 КК). Урахування характеру та ступеня участі кожного співучасника у вчиненні злочину.

Призначення більш м'якого покарання, ніж передбачено законом (ст.69 КК). Підстави та порядок призначення судом більш м'якого покарання, ніж передбачено законом. Призначення покарання нижче від найнижчої межі, передбаченої законом за даний злочин. Перехід до іншого, більш м'якого виду основного покарання. Особливості застосування норм про призначення більш м'якого пока­рання.