Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
6мето. реком. по написанию курсовых работ_001.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
340.99 Кб
Скачать

Виконайте наступне завдання:

1). Вкажіть десять норм Особливої частини КК України, в яких називається предмет зазіхання, тобто є обов'язковою ознакою складу злочину.

2). Задача: Єрмолаєв під час сварки штовхнув Громову, у результаті чого вона впала до водостічної канави глибиною три метри, біля якої вони стояли, і зламала ногу. Згідно з висновком судово-медичної експертизи, Громовим заподіяні тяжкі тілесні ушкодження.

Чи мається в діяннях Ермолова склад злочину?

Нормативні акти та література:

1. Конституція України (з внесеними змінами та доповнюваннями) - Київ, 2006.

2. Уголовный кодекс Украины (С изменениями и дополнениями по состоянию на 1 января 2007 года). – Харьков.: «Одиссей», 2007.

3. Закон України від 11.01.07 р. Про внесення змін до Кримінального кодексу України.

4. Кримінальний кодекс України: Науково-практичний коментар. — Київ, 2002.

5. Кримінальний кодекс України: НПК/За ред.. В.Маляренка, В.Сташиса, В.Тація. – Х.: Одіссей, 2004.

6. Збірник постанов Пленуму Верховного Суду України у кримінальних справах. – Х.: „Одіссей”, 2003.

7. Постанови Пленуму Верховного Суду України в кримінальних справах/За ред.. В.Маляренка. – К.: Юрінком Інтер, 2005.

Варіант № 18

Т е м а: Помилка і її значення в кримінальному праві.

П Л А Н

Вступ.

  1. Поняття помилки в кримінальному праві та її значення.

  2. Юридична помилка, її види і вплив на кваліфікацію злочину.

  3. Фактична помилка, її види і вплив на кваліфікацію злочину.

Висновок.

Розкриваючи тему курсової роботи зверніть увагу на:

Помилка, її поняття та види. Юри­дична помилка, її види і вплив на кримінальну відповідальність. Фактична помилка, її види і вплив на кримінальну відповідальність. Випадки, які приєднуються до помилок: помилка щодо особи потерпілого; відхилення дії чи удару.

Виконайте наступне завдання:

1). Які зі злочинів, передбачені розділом 5 Особливої частини КК України можуть бути зроблені шляхом бездіяльності.

2). Задача: Єршов зненацька оступився і впав. При падінні він збив з ніг ученицю 2-го класу Олю Фролову. У результаті падіння школярка одержала легкі тілесні ушкодження з короткочасним розладом здоров'я.

Чи є причинний зв'язок між діями Єршова і наслідками, що наступили? Чи може Єршов залучатися до кримінальної відповідальності за заподіяння шкоди здоров'ю Фролової?

Нормативні акти та література:

  1. Конституція України (з внесеними змінами та доповнюваннями) - Київ, 2008.

  2. Кримінальний кодекс України / Уклад. В.І.Тютюгін. – Х.: Право, 2009. – 400 с.

  3. Кримінальний кодекс України: Науково-практичний коментар. /Відп. ред.. Є.Л.Стрельцов. – Х.: ТОВ «Одіссей», 2009. – 816 с.

  4. Науково-практичний коментар до Кримінального кодексу України у 2-х т./За загальною редакцією П.П.Андрушеа, В.Г.Гончаренка, Є.В.Фесенка. – К.: КНТ: Центр учбової літератури. – 2009. – т.1 - 964 с., т.2 – 624 с.

  5. Практика судів України з кримінальних справ (2006-2007) / Укладачі: В.В.Сташис, В.І.Тютюгін; За заг.ред. В.В.Сташиса. – К.: Хрінком Інтер, 2008. – 880 с.

  6. П.Л. Фріс - Кримінальне Право України. Загальна частина. Підручник. – К.: Атіка, 2009. – 512 с.

  7. Кримінальне право України. Загальна частина. Підручник. / Відп. Редактор Є.Л.Стрельцов. – Х. : Одіссей, 2009. – 328 с.

  8. Лилак Д. Колізія і конкуренція законів//Право України. – 2001. - №4. – С.18

  9. Марітчак Т. Причини помилок у кваліфікації злочинів: результати соціологічного дослідження//Право України. – 2001. - № 7. – С.48

  10. Марітчак Т. Помилки у кваліфікації злочинів як предмет судового реагування: поняття, види та процесуальні способи усунення//Право України. – 2002. - №10. – С.44

  11. Туркота С. Правовий компроміс у кримінальному судочинстві//Право України. – 2001. - №12. – С.69

Варіант № 19

Т е м а: Добровільне відмовлення при незакінченому злочину.

П Л А Н

Вступ.

  1. Поняття і види стадій здійснення навмисних злочинів.

  2. Поняття добровільного відмовлення при незакінченому злочині.

  3. Умови й ознаки добровільного відмовлення при незакінченому злочині. Особливості добровільного відмовлення при співучасті.

  4. Відмінність добровільного відмовлення від діяльного каяття.

Висновок.

Розкриваючи тему курсової роботи зверніть увагу на:

Поняття і види стадій вчинення злочину.

Закінчений та незакінчений злочини (ст.13 КК). Поняття закінченого злочину (ч.1 ст.13 КК). Єдність об’єктивної та суб’єктивної сторін у закінченому злочині. Момент закінчення злочину з так званими “матеріальним”, “формальним” та усіченим складом.

Поняття і види незакінченого злочину (ч.2 ст.13 КК).

Поняття готування до злочину, його об'єктивні та суб'єктивні ознаки (ч.1 ст.14 КК). Види готування до злочину: підшукування засобів чи знарядь для вчинення злочину; пристосування засобів чи знарядь для вчинення злочину; підшукування співучасників; змова на вчинення злочину; усунення перешкод; інше умисне створення умов для вчинення злочину. Кримінально-правова оцінка готування до злочину невеликої тяжкості (ч.2 ст.14 КК). Відмежування готування до злочину від виявлення умислу.

Поняття замаху на злочин, його об'єктивні та суб'єктивні ознаки (ч.1 ст.15 КК). Види замаху на злочин.

Поняття і ознаки закінченого замаху на вчинення злочину (ч.2 ст.15 КК) і незакінченого замаху на вчинення злочину (ч.3 ст.15 КК). Непридатний замах на злочин: замах на непридатний об'єкт і замах із непридатними засобами. Значення поділу замаху на злочин на види. Відмежування замаху на злочин від закінченого злочину. Відмежування замаху на злочин від готування до злочину.

Добровільна відмова при незакінченому злочині (ст.17 КК). Поняття добровільної відмови від вчинення злочину та її ознаки. Мотиви добровільної відмови. Стадії вчинення злочину, на яких можлива добровільна відмова від злочину. Правові наслідки добровільної відмови від злочину (ч.2 ст.17 КК).

Діяльне каяття при вчиненні злочину: поняття і види. Відмінність діяльного каяття від добровільної відмови від вчинення злочину.