Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Положення про ДР_24_10_11.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
21.11.2018
Размер:
1.64 Mб
Скачать
    1. Правила оформлення текстової частини

      1. Сторінки текстової частини нумеруються арабськими цифрами додержуючись наскрізної нумерації впродовж усього тексту. Номер сторінки проставляється у правому верхньому куті аркуша. Титульний аркуш, «Опис документів», «Завдання на дипломне проектування», не включається до загальної нумерації сторінок, номера на них не проставляються. Загальна нумерація починається із «Зміст», але номер на ній не ставиться. На вступі ставиться поточна сторінка в залежності від того скільки сторінок займає зміст. Наприклад: титульний лист, опис, завдання, перша сторінка (або більше без номера) – зміст, наступна після змісту з поточним номером – вступ).

      2. Текстова частина виконується на одному боці аркушів білого паперу формату А4 (297210 мм) без рамок та основних написів. Текст виконується, на ЕОМ у текстовому редакторі (наприклад Word) з використанням шрифту Times New Roman розміром 14 пт, міжстроковий інтервал - одинарний, міжсимвольний інтервал -"звичайний". З боків аркуша залишають неокреслені поля: ліве – 30 мм, верхнє та нижнє – 20 мм, праве – 15 мм.

      3. Абзацний відступ повинен бути однаковим впродовж всього тексту і дорівнювати 1,25 см.

      4. Структурні елементи «ЗМІСТ», «ВСТУП», «ВИСНОВКИ», «РЕКОМЕНДАЦІЇ», «ПЕРЕЛІК ПОСИЛАНЬ», не нумерують, друкують з використанням верхнього регістру шрифтом Times New Roman розміром 14 пт жирним, а їх назви правлять за заголовки структурних елементів. Ці заголовки слід розміщувати посередині рядка, без крапки в кінці, не підкреслюючи.

      5. Текст розділяється на розділи у відповідності до завдання. Розділи повинні мати порядкові номери арабськими цифрами (1, 2, і т. д. без слова «Розділ») та назви (заголовки). Заголовки розділів слід розміщувати посередині рядка і писати (друкувати) великими літерами з крапкою після номеру, не підкреслюючи, з використанням верхнього регістру шрифтом Times New Roman розміром 14пт жирним. Якщо заголовок складається з двох і більше речень, їх розділяють крапкою. Перенесення слів у заголовку розділу не допускається. Кожний розділ має починатися з нової сторінки.

      6. Розділи можуть ділитися на підрозділи. Вони повинні мати порядкову нумерацію в межах кожного розділу. Номер підрозділу складається з номера розділу і порядкового номера підрозділу, відокремлених крапкою (4.1., 4.2. і т.д.). Написання назви підрозділів необхідно починати з абзацного відступу і писати (друкувати) малими літерами крім першої великої, не підкреслюючи, з крапкою після номера. Якщо заголовок складається з двох і більше речень, їх розділяють крапкою. Всі заголовки розділів друкують з використанням шрифту Times New Roman розміром 14 пт жирним.

Якщо розділ ділиться на підрозділи, то не можна розташовувати будь який текст між назвами розділу та підрозділу. Новий підрозділ починають з нової сторінки, якщо до кінця сторінки залишається вільними менше 4 рядків..

      1. Відстань між заголовком розділу і підрозділу має бути два рядки тексту. Відстань між підрозділом і подальшим чи попереднім текстом має бути один рядок тексту. Не допускається розміщувати назву розділу чи підрозділу в нижній частині сторінки, якщо після неї розміщено не більше одного рядка тексту.

      2. При необхідності текст розділів може ділитися на пункти та підпункти. Пункти повинні мати порядкову нумерацію в межах кожного розділу або підрозділу. Номер пункту складається з номера розділу і порядкового номера пункту, або з номера розділу, порядкового номера підрозділу та порядкового номера пункту, відокремлених крапкою (4.1, 4.2 і т.д. або 4.1.1, 4.1.2 і т.д.). Номер підпункту складається з номера розділу, порядкового номера підрозділу, порядкового номера пункту і порядкового номера підпункту, відокремлених крапкою (4.1.1.1, 4.1.1.2 і т.д.).Не рекомендується робити кількість підрозділів більше трьох. Якщо розділ, не маючи підрозділів, поділяється на пункти і далі на підпункти, номер підпункту складається з номера розділу, порядкового номера пункту і порядкового номера підпункту, відокремлених крапкою (4.1.1, 4.1.2 і т.д.).

Пункти і підпункти можуть мати заголовки. Заголовки пунктів і підпунктів слід розташовувати з абзацного відступу і друкувати маленькими літерами, крім першої великої, не підкреслюючи, з крапкою після номера. Якщо заголовок складається з двох і більше речень, їх розділяють крапкою.

      1. За потреби, всередині пунктів, або підпунктів можуть бути наведені переліки. Перед переліком ставлять двокрапку. Перед кожною позицією переліку слід ставити не нумеруючи маркер - дефіс, або точку і додержувати вибраний тип маркеру у всьому тексті документа.

      2. Формули та рівняння розміщують безпосередньо після тексту, в якому вони згадуються, посередині рядка з відступом зверху і знизу не менш одного рядка. Номер формули ставиться на її рівні в круглих дужках у крайньому правому положенні на рядку і складається з номера розділу та порядкового номера формули, відокремлених крапкою, наприклад: (3.2) – друга формула третього розділу.

Пояснення значень символів та числових коефіцієнтів, що входять до формули, слід наводити безпосередньо під формулою з абзацним відступом у тій послідовності, в якій вони наведенні у формулі. Перший рядок пояснення починають з абзацу словом «де» без двокрапки.

У формулах та рівняннях латинські букви друкуються курсивом, крім математичних функцій: sin, cos, lg, exp, tg, min тощо. Переносити формули чи рівняння на наступний рядок допускається тільки на знаках виконуваних операцій, повторюючи знак операції на початку наступного рядка.

До використаних формул повинні бути надані посилання на джерела, а до використаних числових значень – пояснення щодо їх походження. Результати розрахунків супроводжуються зазначенням відповідних одиниць, виміру. У роботі треба використовувати одиниці виміру SI: вольт, ампер, Ом, Фарад, Генрі, метр, секунда і т. ін.

Порядок обчислювань: основна формула – підстановка числових даних без їх будь-якого перетворювання в послідовності позначень у формулі – остаточний результат з позначенням розмірності. Фрагмент тексту дипломної роботи з прикладом написання заголовків розділів та підрозділів, формул та розрахунків за ними наведено в ДОДАТКУ А цього положення.

      1. Цифровий матеріал оформляється, як правило, у вигляді таблиці, яка розташовується після тексту, в якому вона згадується вперше, або на наступній сторінці. На всі таблиці мають бути посилання в тексті.

Горизонтальні та вертикальні лінії, які розмежовують рядки таблиці, а також лінії зліва, справа та знизу, що обмежовують таблицю, можна не проводити, якщо їх відсутність не утрудняє користування таблицею. Діагональне ділення головки таблиці не дозволяється.

Таблиці обов'язково нумерують в межах розділу, якщо таблиця взята з електронного ресурсу, то потрібно в тексті вказати сайт, звідки вона взята, наприклад: …наведено у таблиці 2.3. (http://unixsystem.net.ua/24-zagruzka-v-odnopolzovatelskom-rezhime.html)....

Назва розміщується зверху над таблицею посередині, наприклад, Команди конфігурування ПЗУ для комп'ютерів Sun, справа над таблицею пишеться слово Таблиця і її номер.

Якщо рядки або графи таблиці виходять за межі формату сторінки, таблицю поділяють на частини, розміщуючи одну частину під одною, або поруч, або переносячи частину таблиці на наступну сторінку, повторюючи в кожній частині таблиці її заголовок і боковик. Слово «Таблиця ___ » вказують один раз над першою частиною таблиці. Приклад оформлення таблиць наведено в ДОДАТКУ А цього положення.

      1. Ілюстрації (рисунки, графіки, схеми, діаграми, фотознімки) слід розміщувати у звіті безпосередньо після тексту, де вони згадуються вперше, або на наступній сторінці. На всі ілюстрації мають бути посилання в тексті. Ілюстрації слід розміщувати так, щоб їх можна було розглядати без повороту аркуша з текстом. Якщо таке розміщення неможливе, ілюстрацію розміщують так, щоб для їх розглядання треба було повернути аркуш за годинниковою стрілкою на 90°.

Ілюстрації повинні відповідати стандартам ЕСКД «Единая система конструкторской документации» і ЕСПД «Единая система программной документации», ілюстрації – ще і ДСТУ 3008-95. Вони виконуються на таких само аркушах паперу, як і основний текст, використовуючи олівець, туш, чорнила або комп'ютерну графіку.

Назву ілюстрації, розміщують під ілюстрацією. Якщо ілюстрація було скопійована з електронного ресурсу, то після самого рисунку вказується сайт з якого він взятий, а якщо з друкованої літератури – то безпосередньо в тексті після звернення до цього рисунка в квадратних дужках пишемо номер книжки зі списку посилань та вказуємо сторінку.

Ілюстрація позначається словом «Рис. __», яке разом з назвою ілюстрації розміщують під ілюстрацією. Номер ілюстрації складається з номера розділу і порядкового номера ілюстрацій, відокремлених крапкою, наприклад,«Рис. 3.2. Схема розміщення обладнання» — другий рисунок третього розділу).

Текст на ілюстраціях має бути на тій самій мові, що і текст основної частини, крім ілюстрацій, які були скопійовані з електронного ресурсу, або друкованих видань.

Приклад оформлення ілюстрації наведено в ДОДАТКУ А цього положення.

Положення про дипломне проектування було розглянуто та затверджено на сумісних засіданнях циклових комісій протокол № __ від _______________

Голова комісії КСМ ________ А.Ю. Лойкова

Голова комісії ІМЗ _________ Л.О. Харлай

Голова комісії ТБМК _______ П.О. Павелко

Голова комісії ТCМ _______ В.М. Бобарчук

ДОДАТОК А

Приклад оформлення аркуша дипломної роботи