Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Перспективи розвитку транспорту в Україні Білик....doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
83.46 Кб
Скачать

3. Вдосконалення роботи автотранспорту

У системі автотранспорту загального користування - понад 92 тис. вантажних автомобілів. У 2009 р. вантажообіг на автомобільному транспорті становив 8,2 млрд. км. Державним департаментом автомобільного транспорту України у сфері міжнародних автомобільних перевезень налагоджено взаємозв'язки з чотирма країнами. На сьогодні укладено 35 міжурядових Угод про міжнародні перевезення.

Україна є учасником восьми міжнародних Конвенцій, Угод і Протоколів у сфері автомобільних перевезень, зокрема, Митної Конвенції про міжнародні перевезення вантажів із застосуванням книжки МДП (Міжнародні Дорожні перевезення), Європейської угоди про міжнародне дорожнє перевезення небезпечних вантажів та ін. Заходи, що вживались для входження України до Європейської транспортної системи, забезпечують постійне зростання обсягів міжнародних автомобільних перевезень. Так, якщо у 1999 р. українські перевізники здійснили близько 98 тис. перевезень вантажів, то у 2009 р. — близько 220 тис. перевезень.

Асоціація міжнародних автомобільних перевізників України (АсМАП) - дійсний член міжнародного союзу автомобільного транспорту (МСАТ — IRU Женева) об'єднує 1,2 тис. дійсних і 2,5 тис. асоційованих члена. Асоціація виступає як гарант з Конвенції МДП в Україні видає книжки МДП національним міжнародним перевізникам (посідає дев'яте місце у світовому рейтингу асоціацій, що видають книжки МДП). На обліку в Асоціації перебуває 14 тис. вантажних автомобілів, у тому числі близько половини з них — автомобілі таких всесвітньо відомих лідерів автопромисловості, як «Mersedes», «Volvo», MAN, «Scania».

Завдяки безпосередньому сприянню АсМАП із середини 2001 р. українські автопідприємства на умовах лізингу отримали близько 2,5 тис. сучасних вантажних автомобіля від основних західноєвропейських виробників. Таким чином, в економіку України інвестовано близько 350 млн. дол. США.

Українським державним підприємством з обслуговування закордонних і вітчизняних автотранспортних засобів «Укрінтераетосервіс» створено єдину в Україні систему автомобільного сервісу. Для цього на кордоні розташовано 53 служби міжнародних автомобільних перевезень, 26 пунктів автомобільного сервісу. На рівні міжнародних стандартів введено в дію новий автопорт (автотермінал) «Закарпаття», який забезпечує якісне обслуговування автоперевізників (охорона автотранспортних засобів на впорядкованих стоянках, технічне обслуговування тощо) та значно прискорює проходження вантажів через кордон.

Служба транспортно-експедиційного сервісу пропонує міжнародні перевезення вантажів власним транспортом, виконання комплексу експедиційних послуг, міжнародний туризм, навчання водіїв правилам перевезення безпечних вантажів і пасажирів із наданням відповідних сертифікатів[5, c. 3-6].

Висновки

Україна має надзвичайно сприятливі передумови для формуван­ня і розміщення транспортної мережі. Держава має добре розвинуту транспортну інфраструктуру. Організацію управління транспортного комплексу України покладено на Міністерство транспорту, яке здійснює керівництво транспортно-дорожнім комплексом, відповідає за його розвиток, координує роботу об'єднань, підприємств, установ і організацій автомобільного, авіаційного, залізничного, морського, річкового транспорту і дорожнього господарства.

Щороку підприємства транспорту, що належать до сфери управління Мінтрансу України, перевозять понад 350 млн. т вантажів. Морські торговельні порти переробляють понад 95 млн. т вантажів.

В Україні налічується 45 діючих аеропортів і аеродромів, 18 державних морських торговельних портів, 10 річкових портів, 6 залізниць, 86 авіа-та 345 судноплавних компаній різних форм власності, понад 70 тис. суб'єктів господарювання, на балансі яких перебуває автомобільний транспорт.

Залізничний транспорт України відіграє провідну роль у здійсненні внутрішньодержавних і значну – у зовнішньодержавних економічних зв'язках України. На нього припадає основна частина вантажообороту і перевезень пасажирів. Цей вид транспорту поєднує у собі важливі техніко-економічні показники: регулярність руху і високу швидкість перевезень, велику пропускну і провізну спроможність.

Робота транспортної системи визначається обсягами переве­зених вантажів та середньою дальністю їх перевезень.

Важливе місце в транспортній системі України належить територіальній організації транспорту держави. Найбільш характерними є змішані перевезення вантажів заліз­ничним і автомобільним транспортом.

У транспортній системі Української держави, у виконанні нею транзитної ролі важливе значення мають усі складові її транспортного комплексу: автомобільний, залізничний, трубопровідний, водний, повітряний і космічний види транспорту.

Основними завданнями розвитку транспортної системи України є:

• створення правових основ подальшого розвитку транспортних перевезень;

• поетапний перехід на принципи міжнародної транспортної і митної політики в галузі міжнародних перевезень вантажів;

• приведення основних транспортних фондів у належний технічний стан;

• введення нових технологій організації перевезень вантажів та пасажирів;

• проведення виваженої тарифно-цінової політики, яка б сприяла підвищенню конкурентоспроможності транспортних послуг в Україні;

• розвиток міжнародної співпраці в галузі перевезень.

Викладене свідчить, що Україна має значний потенціал розвитку транспортного комплексу. З цією метою слід проводити поетапну, чітку, узгоджену політику його модернізації, що, у свою чергу, може заінтересувати інвесторів та прискорити цей процес.

Список використаної літератури

  1. Гончаренко В. Чи буде єдиною транспортна система України/ //Голос України. - 2009. - 17 червня. - C. 9.

  2. Єдін О. Транспортна політика в Україні //Економіка України. - 2007. - № 1. - C. 24-34.

  3. Закіров Є. Автомобільний транспорт України: проблеми і перспективи//Автошляховик України. - 2010. - № 2. - C. 3-5.

  4. Лоза С. П. Сучасний стан і перспективи розвитку залізниць України // Актуальні проблеми економіки. - 2009. - № 11. - С. 22 – 38.

  5. Редзюк А. Вдосконалення управління автомобільним транспортом //Автошляховик України. - 2008. - № 2. - C. 3-8.