Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка з напис дипл роб т-1.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
515.58 Кб
Скачать

4. Організація виконання дипломної роботи

У відповідності до визначених термінів науковий керівник дипломної роботи та завідувач кафедри здійснюють контроль за виконанням дипломної роботи, а студент несе персональну відповідальність за дотримання термінів її виконання з врахуванням календарного графіку.

Кафедра посеместрово складає та затверджує графік консультацій професорсько-викладацького складу. У визначені графіком дні і години наукові керівники проводять консультації для студентів.

В межах визначених термінів студент подає науковому керівнику підготовлені розділи дипломного дослідження.

Після перевірки науковим керівником розділи дипломної роботи з зауваженнями та рекомендаціями щодо покращення та подальшої роботи, повертаються виконавцям. Повністю виконана та оформлена у відповідності до типових вимог дипломна робота подається студентом на відзив науковому керівнику.

На завершальній стадії підготовки дипломних робіт кафедра організовує попередній захист робіт випускників поточного року на предмет їх відповідності вимогам галузевого стандарту до робіт такого виду, наявності та якості роздаткових матеріалів, перевірки ерудованості автора.

Допущена комісією з попереднього захисту дипломна робота разом з усіма необхідними супровідними документами переплітається, підписується її автором, науковим керівником, завідувачем кафедри.

Студент, консультуючись з науковим керівником готує доповідь на захист в ДЕКу, у визначені розкладом дні з’являється на публічний захист дипломної роботи в ДЕКу.

Окрім організації виконання дипломних робіт кафедрою, важливою компонентною успішної підготовки та захисту робіт є організація виконання дипломного дослідження її автором. Остання повинна передбачити глибоке опрацювання законодавчо-нормативних, методично-інструктивних матеріалів, монографічної, періодичної економічної, навчальної літератури, збір та обробку цифрового матеріалу. Така робота триває від вибору теми та складання плану дипломної роботи до дати захисту в ДЕКу.

4.1. Загальні принципи оформлення дипломної роботи

Як правило, дипломна робота спочатку виконується у чорновому варіанті. Лише після узгодження з науковим керівником дискусійних і сумнівних моментів, врахування зауважень і усунення недоліків, удосконалення структури викладу матеріалу приступають до виконання чистового варіанту.

У викладі матеріалу важливо дотримуватись принципу пропорційності, який полягає у дотриманні пропорцій між обсягами окремих частин роботи. При цьому на обсяг вступу відводиться 3 – 4 сторінки, на основну частину роботи 80 – 100 сторінок, на титульний лист і зміст роботи - по одній сторінці, висновки – 5 – 7 сторінок.

Структурні елементи «ЗМІСТ», «АНОТАЦІЯ», «ПЕРЕЛІК УМОВНИХ ПОЗНАЧЕНЬ, СИМВОЛІВ, ОДИНИЦЬ, СКОРОЧЕНЬ І ТЕРМІНІВ», «ВСТУП», «ВИСНОВКИ», «ПЕРЕЛІК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ» не нумерують, а їхні назви правлять за заголовки структурних елементів. Кожний структурний елемент, а також розділ починають з нової сторінки, у кінці назви крапка не ставиться.

Розділи і підрозділи повинні мати заголовки, а для пунктів і підпунктів вони не обов’язкові. Заголовки структурних елементів роботи та заголовки розділів слід розташовувати посередині рядка і друкувати напівжирним (bold) шрифтом великими літерами без крапки в кінці, не підкреслюючи.

Приклад:

РОЗДІЛ 1

Науково –теоретичне обгрунтування природи та проблем функціонування зарубіжних податкових систем

Заголовки підрозділів, пунктів і підпунктів слід починати з абзацного відступу та друкувати напівжирним (bold) шрифтом маленькими літерами, крім першої великої, не підкреслюючи, без крапки в кінці.

Приклад:

2.1. Аналіз та оцінка структури податкових систем зарубіжних країн

Якщо заголовок складається з двох і більше речень, то їх розділяють крапкою. Перенесення слів у заголовку розділів не допускається. Відстань між заголовком і подальшим чи попереднім текстом має бути не менше, ніж два рядки. Відстань між основами рядків заголовка, а також між двома заголовками потрібно зробити, як у тексті. Не допускається розміщувати назву розділу, підрозділу, а також пункту й підпункту в нижній частині сторінки, якщо після неї розміщено тільки один рядок тексту.

Абзацний відступ має бути однаковим впродовж усього тексту роботи і дорівнювати п’яти знакам.

Сторінки роботи слід нумерувати арабськими цифрами, додержуючись наскрізної нумерації впродовж усього її тексту. Ілюстрації й таблиці, розміщені на окремих сторінках, вносять до загальної нумерації сторінок.

Розділи, підрозділи, пункти, підпункти роботи слід нумерувати арабськими цифрами. Розділи повинні мати порядкову нумерацію в межах викладення суті роботи і позначатися арабськими цифрами без крапки, наприклад, 1, 2, 3 і т. д. Підрозділи повинні мати порядкову нумерацію в межах кожного розділу. Номер підрозділу складається з номера розділу і порядкового номера підрозділу, відокремлених крапкою. Після номера підрозділу крапку ставлять, наприклад, 1.1., 1.2. і т. д. Пункти повинні мати порядкову нумерацію в межах кожного розділу або підрозділу. Номер пункту складається з номера розділу і порядкового номера пункту або з номера розділу, порядкового номера підрозділу та порядкового номера пункту, відокремлених крапкою. Після номера пункту крапку ставлять, наприклад, 1.1., 1.2., або 1.1.1., 1.1.2. і т. д. Номер підпункту складається з номера розділу, порядкового номера підрозділу, порядкового номера пункту і порядкового номера підпункту, відокремлених крапкою, наприклад, 1.1.1.1., 1.1.1.2., 1.1.1.3. і т. д. Після номера підпункту крапку ставлять.

Першою сторінкою роботи є титульний лист, який включають до загальної нумерації сторінок. На ньому номер сторінки не ставлять.

На другій сторінці розміщують зміст дипломної роботи. Зверху потрібно написати: Зміст, нумерацію сторінки не проставляти.

Всі аркуші, на яких розміщені такі структурні частини роботи як зміст, вступ, висновки, список використаних джерел, додатки нумерують звичайним чином. Не нумерують лише їх заголовки, тобто не можна друкувати „І. ВСТУП” або „4. ВИСНОВКИ”.