Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лаб_роб_7(Електробезпека).doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
19.11.2018
Размер:
87.04 Кб
Скачать

4. Завдання

  1. Виміряти опір ізоляції і дати висновок про відповідність нормативним вимогам.

  2. Дослідити опір розтіканню струму з заземлювачів.

  3. Визначити безпечне віддалення по кроковій напрузі від місця витоку струму.

  4. Виміряти лінійну напругу в жилі кабелю.

  5. Виміряти напругу доторку до зовнішньої поверхні кабелю.

  6. Виміряти напругу аварійного витоку струму на корпус електроприладу,

4.7 Вивчити можливість використання одиночних заземлювачів в різних ґрунтах групового заземлювача при забезпеченні безпеки експлуатації електрообладнанню.

4.9 Вибрати захисні засоби по забезпеченню електробезпеки персоналу для роботи з електрообладнанням і з електричними колами та лініями.

  1. По завданню п.4,1 виміряти опір одиночної та подвійної ізоляції. Опір одиночної ізоляції виміряти між провідником і зовнішньою поверхнею жили провідника. Опір подвійної ізоляції виміряти між провідником і зовнішньою поверхнею кабелю. Виміряні опори співставити із нормами і зробити висновки про відповідність ізоляції вимогам техніки безпеки.

  2. По завданню п.4.2 виміряти опір розтіканню струму одиночних і групових заземлювачів. Проаналізувати використання електродів в групі і підібрати одиночні електроди і групи електродів, які задовольняють умовам електробезпеки.

  3. По завданню п.4.3 виміряти крокову напругу між групами електродів, розміщеними на горизонтальній поверхні. Виміряні напруги співставити з безпечними.

  4. По завданню п.4.4 міх жилою кабелю і клемою (таб.20) виміряти напругу по величині якої класифікувати використовуване коло і скласти перелік заходів по забезпеченню електробезпеки.

  5. По завданню п.4.5 виміряти напругу між клемою, розміщеною на поверхні ізоляції провідника клемою кріплення провідника до горизонтальної площини. Спів ставивши виміряну напругу з допустимою зробити висновок про електробезпечність.

  6. По завданню п.4.6 виміряти напругу між одиночним електродом розміщеним на горизонтальній поверхні і клемою "ЗЕМЛЯ", рахуючи, що витік відбувається з електрообладнання, під включеного до високовольтних кіл, визначити опір контуру .заземлення і дати заключення про відповідність його нормам електробезпеки. Варіант виду кола узгоди із викладачем.

  7. По завданню п.4.7 зробити аналіз впливу на опір розтіканню струму із заземлювачів довжини, діаметра, заглиблення, коефіцієнта використання, форми і розміщення в ґрунті.

Для різних варіантів стану ґрунту в залежності від режиму роботи електроустановки підібрати одиночні електроди, які забезпечують виконання вимогам електробезпеки до захисного заземлення.

4.17 По завданню п.4.8 з врахуванням даних, отриманих при вимірюваннях, вибрати груповий заземлювач. Скласти програми для розрахунку на ЕОМ системи заземлення.

Визначити стан грунту і можливі межі зміни опору групового заземлювача. На основі розрахунку зробити висновок про ВІДПОВІДНІСТЬ умовам електробезпеки групового заземлювача.

4.18 По завданню п.4.9 скласти перелік захисних засобів і інструменту, необхідного для обслуговування електрообладнання стенда силової сітки, лінії. Враховуючи клас поміщень, де встановлено електрообладнання, скласти план міроприємств по забезпеченню електробезпеки персоналу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]