Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KL-Konpjuterni technologii v girnutstvi.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
464.9 Кб
Скачать

4.1.Програми для моделювання систем вентиляції

На ринку сьогодні пропонується 2 програми, що працюють в середовищі Windows для моделювання систем вентиляції підземних копалень.

Австралійський пакет VENTSIM

«http://dialspace.dial.pipex.com/town/place/vy12/OldGeoMEM/products/ventsim.html» дозволяє здійснювати 3-х вимірне моделювання мережі підземних виробок з розрахунком всіх параметрів повітряного потоку і забруднень. Швидкі перерахунки дозволяють здійснювати багатоваріантні експерименти з різними характеристиками вентиляторів і інших пристроїв, що забезпечує високу достовірність отримуваної інформації.

Американський пакет VNETPC «, використовуваний на багатьох шахтах світу, найбільш близький до Російських умов і правил безпеки і дозволяє вирішити практично всі перераховані вище завдання, правда з дещо гіршими чим у пакеті Ventsim можливостями графічного представлення вентиляційних мереж http://www.mvsenqineerinq.com/».

Runge Mining Pty Ltd.

Ця австралійська фірма «http://www.runqe.com/» розробила і продає набір потужних програм для використання в гірській промисловості. Зокрема пропонуються наступні основні пакети:

ХРАС - База даних по копальні і автоматичне багатоваріантне календарне планування відкритих і підземних гірських робіт. При цьому проводиться відбір виймальних блоків і розрахунок частки кожного з них в рудопотоці для отримання необхідної якості і тоннажу руди, що поставляється на переробку. Система може враховувати багато видів продукції з різноманітними контрольованими показниками якості для кожного. Одна з функцій системи - оцінка бортового вмісту в руді на основі аналізу ситуації на світових ринках.

XPAC Autoscheduler - це єдиний у свому роді пакет, який використовує встановлені користувачем правила і ресурсні обмеження, об'єднує їх з вказаними цілями і автоматично створює оптимальний календарний план.  Процес планування складається з 3-х кроків:

1. Задаються правила або обмеження для планованої гірської операції, наприклад, геологічні межі рудного тіла і ресурсні обмеження.

2. Вводяться результати, яких Ви хочете досягти в процесі реалізації плану. Тут для кожної мети може бути задана необмежена кількість необхідних техніко-економічних параметрів.

3. Потім програма створює кращий варіант плану для Ваших даних, якщо завдання має рішення.

Пакет дає можливість гірничому інженерові

- швидко розглядати безліч альтернативних стратегій;

- гнучко реагувати на зміни ринкових вимог;

- варіювати з різним бортовим вмістом в рудопотоках;

- здійснювати жорсткий контроль за якістю руди;

- балансувати з об'ємами підготовчих, очисних робіт і необхідних ресурсів;

- контролювати весь процес планування;

- захоплювати і переносити отримані навики і результати на подальші етапи планування.

Пакет XPAC Underground Design розроблений спеціально для вугільних шахт. Він здатний імпортувати геологічні моделі пластів зі всіх відомих систем такого роду. Пакет має сумісну з Автокадом графіку, дозволяє спланувати будь-який сценарій розвитку гірничих робіт і оцінити його економічні показники. Запаси вугілля, їх якість розраховуються автоматично при вказівці  меж розвитку гірничих робіт.

XPAC Destination Scheduler - цей пакет призначений для моделювання рудопотоків гірського підприємства і створення на його основі оптимальних планів виробництва. Він враховує всі напрями руху матеріалів: руди різних сортів, порожньої породи, закладки. Також проводиться аналіз всіх видів транспорту. Визначені користувачем правила не дозволяють програмі виконувати недозволені переміщення матеріалу. За короткий час програма здатна розглянути безліч альтернатив розподілу матеріальних потоків. Що стосується перевезення вскришных порід, то пакет автоматично розглядає можливості поліпшення економічних параметрів цієї операції.

XERAS - Фінансове моделювання, розрахунок калькуляції собівартості, економічні розрахунки. Програма працює в середовищі Windows і легка в освоєнні. Вона на відміну від поширених аналогічних програм для електронних таблиць має кращий інтерфейс та легку передачу даних між користувачами. До програми включені численні функції аналізу ризику і чутливості фінансових моделей.

XERAS Financial Modelling - виконує цикл операцій, пов'язаних з аналізом фінансових потоків гірничоъ компанії. Він розглядає і аналізує фінансові результати  безлічі можливих стратегій розвитку бізнесу, оцінює ефективність всіх видів виробничих  витрат. Одна з доступних функцій - прогнозування майбутніх витрат і пошук критичних "точок" (операцій) із завищеними витратами.

XERAS Advanced Budgeting - призначений для обслуговування робочих груп при створенні операційних бюджетів і звітів по їх результатах. Пакет забезпечує

- обслуговування всіх членів робочих груп необхідною ним інформацією; - зв'язок з виконуваним виробничим планом і його цілями;

- вивід необхідної для створення всіляких звітів інформації в найбільш відповідному вигляді;

- детальне фінансове моделювання гірничих і збагачувальних процесів, допоміжних операцій, адміністративних дій і накладних витрат.

XERAS Maintenance Forecasting - засіб для створення бюджету обслуговування гірничого і іншого устаткування. Пакет по алгоритмах і характері роботи схожий на розглянутий вище Advanced Budgeting, але сконцентрований тільки на потреби устаткування компанії.

Пакет TALPAC створений для аналізу і планування роботи вантажно-транспортних комплексів гірничих підприємств. Він має широке розповсюдження по всьому світу і дозволяє користувачеві визначити стратегію вантаження і транспорту різних видів матеріалу, вибрати найбільш відповідне устаткування і так спланувати його роботу, щоб отримати максимальний прибуток.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]