Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KL-Konpjuterni technologii v girnutstvi.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
464.9 Кб
Скачать

2.1. Недорогі програми

Найбільшим постачальником недорогих комп'ютерних програм в області наук про Землю є компанія RockWare ( http://www.rockware.com/), яка регулярно випускає ілюстрований бюлетень з переліком і короткою характеристикою пропонованих продуктів, кількість яких більша 500. Одні програми пропонуються безкоштовно, інші мають ціну від десятків до декількох тисяч доларів. Ви можете закачати на сайті компанії демо-версії пропонованих продуктів і навіть робочі версії, які у Вас працюватимуть протягом певного часу.

Компанія розвиває також свою систему для автоматизації геологічних розрахунків і створення креслень «RockWorks», вартість якої складає $1000.

Якщо Ви невелика компанія або консультант, то перспектива витратити $15,000 або набагато більше, щоб купити інтегровану систему, яка виконує моделювання родовищ і гірське планування, важка і, іноді, нездійснима для Вас. У свою чергу багато родовищ можуть бути змодельовані і оцінені невеликою системою або набором програм (Наприклад -Rockworks 2002 і Surfer).

Могутні інтегровані гірські системи (ІС) вже відомі більше 30 років. В більшості випадків вони працюють добре і продовжують надавати гірським інженерам великий набір корисних інструментів для моделювання родовищ і гірського планування. Вони здатні забезпечити всі (або деякі) перераховані нижче можливості: управління базою даних, всестороння обробка початкової інформації, моделювання, гірське проектування і календарне планування.

Проте, існують причини, за якими користувачі прагнуть знайти альтернативне програмне забезпечення: інтегровані системи не здатні вирішити всі їх проблеми. Окрім оплати за саму систему необхідно витратити багато засобів на початкове навчання персоналу і освоєння всіх можливостей ІС.

З деякими програмами ІС здатні працювати тільки експерти, які витрачають багато часу на вивчення і використання системи.

Специфічні завдання, такі як побудова ізоліний, можуть бути легко і швидко виконані за допомогою недорогих програм. Ці ж завдання в ІС часто вимагають багато часу і трудовитрат.

Вартість ІС зазвичай дуже велика для невеликих компаній і консультантів.

ІС часто використовують власний формат даних. Імпорт/експорт інформації іноді затруднений і пов'язаний з втратою часу. Якщо навіть існують необхідні інтерфейси, то зазвичай потрібне додаткове редагування введених даних.

У деяких ситуаціях використання недорогих спеціалізованих програм є виправданим. Ці програми зазвичай виконують тільки частину функцій, властивих ІС. Проте, майже 80% робіт з моделювання, наприклад, можуть бути зроблені швидко і якісно (при мінімальному навчанні) за допомогою недорогих програм. Ці системи вимагають значно меншого часу на установку, менше зусиль на управління базою даних, введення початкової інформації і підготовку для виводу графіки.

Легкі у використанні недорогі системи можуть виконувати широке коло завдань, доповнюючих можливості ІС, або можуть використовуватися самостійно для робіт з моделювання (у простих умовах) і створення різних карт. Їх застосування виправдане в наступних випадках:

  • Результати треба отримати дуже швидко.

  • Потрібна оперативна перевірка нової інформації і відповідність цієї інформації вже існуючим даним. Багато ІС вимагають декількох попередніх операцій навіть перед тим, як розрахувати основні статистики або побудувати карту ізоліний.

  • Фахівці, що знають ІС, відсутні в офісі.

  • Якомога більше персоналу вміти працювати з комп'ютерами і швидко будувати карти.

  • Потрібно швидко (начорно) змоделювати простій об'єкт, оцінити, запаси руді і накреслити карти.

Недорогі системи не видають результатів з «витонченістю», властивою великим ІС. Проте, Ви можете виконати Вашу роботу швидко і з достатньою точністю, а результати можуть виглядати іноді не гірше, ніж у ІС. Такі програми не створені для моделювання і планування роботи великих і складних об'єктів. Їх масштаб - малі і середні родовища, а також крупні, але дуже прості поклади. Великі підприємства можуть використовувати недорогі системи як інструмент для вирішення приватних завдань, наприклад - створення планів ізоліній, геологічних розрізів в окремих частинах родовища, а також для деяких екологічних завдань.

Недорогі системи є альтернативою складнішим і дорожчим ІС для моделювання і гірського планування. Будь-яка нова програма повинна добре стикуватись з системами, що вже є на підприємстві. Якщо компанія вже використовує мережу і інші системи, то зазвичай існують обмеження для використання отриманих результатів в цих програмах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]