Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KL-Konpjuterni technologii v girnutstvi.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
464.9 Кб
Скачать

1.2. Короткий огляд сучасного стану програмного забезпечення для гірничих підприємств

Рівень гірничих програм за останні тридцять років серйозно підвищився. Це привело до зміни самого характеру діяльності гірських компаній, а також до закономірного зростання їх продуктивності. Перша хвиля нових технологій була пов'язана із створенням простих моделей родовищ для оцінки тоннажу і вмісту. Автоматизація ручних операцій дозволила компаніям швидше оцінювати необхідні інвестиції. Ці технології з'явилися на початку 1960-х років і привели до подальшого стрибка продуктивності. Після спаду цієї хвилі з'явилася друга.

На початку 1970-х років гірська промисловість отримала 3-х вимірне цифрове блокове моделювання і геостатичний аналіз ресурсів. Геологи навчилися використовувати ці переваги для прогнозування запасів родовищ. Результатом стало поліпшення якості і достовірності оцінки ресурсів. Ця хвиля була досить тривалою, але її дія закінчилася в кінці 1980-х.

Третя хвиля характеризувалася появою 3-х вимірного геометричного моделювання і візуалізації. Ці інструменти дали геологам можливість розглядати геологічні структури як 3-х вимірні просторові об'єкти і забезпечувати кращий контроль над створенням цифрових блокових моделей. Як і в другій хвилі, ця технологія додала нове вимірювання в методологію конструювання і аналізу моделей. Не дивлячись на те, що ця хвиля почала спадати, довготривалий ефект від появи візуалізації не може бути переоцінений.

В кінці 80-х з'явилися повністю комп'ютеризовані процеси: гірське проектування, оптимізація, календарне планування. Ці переваги знову збільшили продуктивність, але як і в попередній хвилі ця хвиля пройшла свій пік і почала спадати в середині 90-х. Програмне забезпечення для гірського моделювання і проектування сьогодні перетворилося на системи, які відрізняються інтерактивною графікою, високої якості візуалізацією поверхонь і моделей об'єктів, а також дружними інтерфейсами користувача. Розроблені програми тепер можуть забезпечити складне графічне і інтерактивне автоматизоване проектування. Найсучасніші комп'ютери і програмні засоби допомагають інженерам і геологам виконувати гірниче проектування швидко і ефективно.

Проте, сьогодні скачки продуктивності в гірській промисловості істотно сповільнилися, оскільки гірські підприємства застосовують інформаційні технології (ІТ) для поліпшення окремих процесів, а не в цілому виробництва. Вони витрачають багато зусиль для автоматизації старих методів замість того, щоб змінити їх. Наступна хвиля технології, яка зараз формується, повинна забезпечити динамічне поліпшення продуктивності.

На копальнях зазвичай використовуються пакети програм для геології, гірського планування, маркшейдерії і різних виробничих потреб. Ці програми

зазвичай або купуються у спеціалізованих компаній, або розробляються на самому підприємстві. У будь-якому випадку ці програми автоматизують рішення окремих завдань і оцінюються відповідно до того, наскільки вони підходять для потреб конкретного виробництва. Грубо кажучи, всі ці продукти можуть бути класифіковані таким чином:

Гірничі системи загального призначення. Ці системи стандартно включають такі розділи, як: геологічне моделювання, оцінка запасів, проектування і планування гірських робіт, календарне планування і маркшейдерія. Є 5 компаній (Gemcom, Maptek, Mintec, Surpac and Datamine), що лідирують в світі, які пропонують на ринку такі системи.

Спеціалізовані гірничі програми. Сюди відносяться спеціалізовані програми для областей технології, які поки (повністю або частково) не забезпечуються універсальними гірськими системами. Звичайна тематика таких пакетів: оптимізація кар'єрів, календарне планування, буропідривні роботи, вентиляція, геомеханіка, екологія. Існує велика кількість таких пакетів, які створюються спеціалізованими компаніями, самими гірськими підприємствами або дослідницькими установами.

Системи управління виробництвом. Ця категорія об'єднує програми і устаткування, використовуване для управління виробництвом в реальному часі. Звичайні напрями використання: управління гірським транспортом, екскаваторами, буровими верстатами, і т.п. Ці системи пропонуються невеликою кількістю компаній, серед яких (в області відкритих робіт) є 4 лідери: Modular Mining Systems, Wenco, Tritronics і Aquila. Все більшого значення набуває зв'язок цих компаній з виробниками гірничого обладнання, такими як Komatsu і Caterpillar.

Системи реєстрації виробництва. Існує велика різноманітність таких систем, які ведуть виробничий облік в реальному часі і формують різноманітні звіти. За рідкісним виключенням гірські компанії самі розробляють ( іноді продають) такі системи. У них дуже мало загального, і часто вони є сумішшю електронних таблиць і баз даних, розроблених місцевими програмістами для потреб підприємства.

Сьогодні на світовому ринку комерційних комп'ютерних програм для гірських підприємств працюють десятки фірм, що пропонують більше 1000 програмних продуктів різного класу, призначених для автоматизації самих різних функцій управління гірським виробництвом.

Основні компанії представлені в наступному списку:

BRGM

CARLSON SOFTWARE, INC

CMC LIMITED

DATAMINE - MINERAL INDUSTRIES COMPUTING LTD

ECS MINING SOFTWARE

EXPLORATION COMPUTER SERVICES, INC

FORSMAN CONSULTING ENGINEERS

FRACTAL GRAPHICS FOR MINING

GALENA

GEMCOM SERVICES, INC

GEOMEM

GEOSOFT

GEOSOLUTION RESOURCES, INC.

GEOSTAT SYSTEMS INTERNATIONAL, INC

GEOVARIANCES

KRJA SYSTEMS/MAPTEK

LTC PTY

LYNX GEOSYSTEMS, INC.

MASTER MINE

MICROMINE PTY. LTD.

MINCOM PTY LTD

MINECAD Systems

MINEMAP PTY LTD.

MINEMAX

MINESOFT LTD.

MINTEC INC

RAMCO INDUSTRIES LIMITED;

ROCKWARE

RUNGE MINING, INC.

SNOWDEN ASS.

SURPAC SOFTWARE INTERNATIONAL;

SURQUIK SOFTWARE

UNIVERSITY OF IDAHO;

VENTSIM

Геологорозвідка і гірська промисловість використовує інформаційні технології, щоб об'єднувати і ефективно використовувати дані, що отримуються з великої кількості джерел. Діапазон застосування комп'ютерів в цих галузях швидко розширюється, оскільки зараз " традиційні " області застосування комп'ютерів покривають лише маленьку частину реальних потреб виробництва.

Взагалі кажучи, продавці комплексних систем програмного забезпечення для видобувних галузей промисловості сьогодні пропонують інструменти тільки для оцінки запасів, окремих операцій проектування і планування гірських робіт. У той же час такі області, як геомеханіка або розрахунок систем вентиляції, кріплення: електропостачання і водовідливу для підземної копальні поки рідко забезпечуються ефективними комп'ютерними програмами. Але ситуація дуже швидко змінюється. Число пропонованих нових гірських комп'ютерних інструментів росте дуже швидко.

ЛЕКЦІЯ 2. НЕДОРОГІ ПРОГРАМИ Та ІНТЕГРОВАНІ СИСТЕМИ ДЛЯ ГІРНИЦТВА

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]