Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
прихода (2).docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
26.93 Кб
Скачать

Формат сторінки для радіоновин

Колись текст, який має бути прочитаний в ефірі, записувався на папері, проте сьогодні він зазвичай зчитується з екрану комп’ютера.

Основи

Якщо все ж і використовують папір, то він повинен бути завжди однакового розміру. Текс може бути написаний всіма великими, або всіма малими літерами. Найоптимальніший 12п. Times New Roman. На текст накладається ліміт часу (тобто якщо для нього відведено 3хв, то він має бути прочитаний саме за цей час, ні більше ні менше).

Кожна стаття має так-званий заголовок (slug) записується у верхньому лівому кутку. Складається з 1-2 слів і є частиною сторінки новин на радіо.

Якщо новина займає 2 ст. то на другій сторінці заголовок повторюють. Закінчують матеріал – ххх.

Новини на радіо подають у різних форматах. Одним з яких є actualities, коли подається запис, напр. 7с.сегмент промови президента, або інтерв’ю з кимось. Існують спеціальні символи якими позначають початок і закінчення передачі цього запису:

START: назва запису

OUT CUE: останні слова запису.

Також позначають тривалість запису.

Наступним форматом подачі новин є wrap. Це вже повністю записана подача інформації. Вона може містити кілька actualities. При використанні цього формату диктор вже не читає інформацію самостійно, в он-лайн режимі. Він тільки оголошує що зараз буде така-то інф.

Wrap – запис репортажу з місця подій. Бувають також і живі репортажі.

Actualities використовують для того, щоб зробити репортаж живішим, цікавішим. Але тут потрібна деяка обережність, щоб е заплутати слухача.

Кожна радіостанція має свій власний формат запису новин, трішки відмінний від інших, проте основа завжди залишається однаковою.

Формат сторінки для тб новин

Написані новини для ТБ мають інший вигляд ніж ті ж новини написані для газет чи радіо.

Є 2 основні елементи:

1)редакторський зміст історії

2)технічні відео інструкції

Існують основні зразки написання тексту, але не потрібно дивуватися якщо на одному з телеканалів вони будуть інакшими.

Readers – теленовини, які зовсім не містять відео, а читаються диктором (copy story). Всі тексти повинні закінчуватися ХХХ, пишуться або великими або малими літерами як завгодно дикторові. Рідерси не є популярними, тому що не супроводжуються відео. А ТБ є все ж таки для того щоб новини сприймалися не тільки на слух, а й візуально. Тому рідерси використовують тоді коли трапилася непередбачувана ситуація і відео репортаж ще не готовий.

Voice over (VO) – коли інформація що читає диктор супроводжується відеоматеріалом.

Sound bite (SOT) – вибрані шматки інтерв’ю з кимось. Може тривати кілька секунд. Спочатку новину оголошує диктор, потім він називає ім’я того у кого брали інтерв’ю. Тоді показують шматок інтерв’ю чи коментарі опитуваного.

Leadins (представлення) – диктор 10-20с представляє відеоматеріал, який буде представлено

The Whole Package (повністю упакований) – відзнятий на камеру репортаж.

Спочатку диктор в студії зачитує представлення, потім показують репортаж, де всю інформацію подає безпосередньо репортер. Те скільки часу буде займати кожна новина вирішують режисери, редактор і журналісти.

Look A-live – репортаж з місця подій.

Live shot (живий постріл) –досить популярний вид подачі інформації , коли репортера знімають «на живо» на місці події.

Online news

Для онлайн новин не має загальний правил. Кожна компанія має свої власні стандарти для написання вебтекстів. У пізні 1980-ті майже всі відділи новин у СШа були комп’ютеризовані.

Printcast –стиль написання інтернет новин.

Онлайн новини об’єднують

газети

Радіо/ТБ

додатково

Заголовки

Графіку

Сталі зображення

Структуру написання

Негайність

Аудіо

Відео

Розмовний стиль

Посилання

Інтерактивність

Великий простір для журналіста

В інтернеті інформація з’являється швидше ніж в будь-якому іншому ЗМІ.

У газетно – журнальних виданнях використовується стиль написання , який називається обернений трикутник(найважливіша інформація подається спочатку).

Для радіо використовується – «повне(закінчене коло)», коли остання інформація є не менш важливою, ніж та що подається на початку.

Еллен Крін: «Коли пишете новину для інтернету – пишуть компактно ,але забудьте про піраміду»

Читачі, які заходять на вебсайт хочуть побачити щось відмінне від інших медій. Тому, якщо ти пишеш новину так само як статтю в журналі чи газеті, не розчаровуйся, що твоя сторінка не стала дуже популярною.

В інтернет статтях перелік якихось речей часто виділяється у списки. Інтернет новини також супроводжують зображеннями і відео. Також добавляють посилання на схожі теми, чи м=поміщають опитуваня.

Гарячі новини

Подаються на протязі дуже короткого часу, журналістам доводиться працювати надзвичайно швидко.

Особливістю роботи CBSNews є те що у їхньому штаті працівників немає спеціальних журналістів. Майкл Сімс говорить, що йог о репортери (producer = редактори) самі працюють з текстом. Вони їдуть на місця подій, знімають відео, роблять фотографії, потім пишуть текст. Пізніше разом з іншими працівниками роблять готовий матеріал.

Проте з інтернетом потрібно бути обережним. Не можна вірити всьому що там пишуть. Адже будь хто може назватися журналістом і викласти свою інформацію на сайт. Дослідження показали що велика кількість журналістів використовують інтернет ресурси для своїх статтей. Не страшно, коли вони користуються інформацією для дослідження в певній області, набагато гірше, коли вони беруть неперевірені факти або чужі матеріал для своєї праці.