Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія розвитку футболу.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
117.25 Кб
Скачать

2.3 Футбол у срср

Датою утворення футбольної збірної Союзу Радянських Соціалістичних Республік вважається 16 листопада 1924 року. Тоді, зустрівшись із збірною Туреччини, збірна СРСР «насухо» виграла у турків 3:0. Після цього матчу більше десяти років збірна СРСР грала у футбол, а потім майже на двадцять років припинила гру на світових турнірах. Чому? Винувата в цьому, в основному, Велика Вітчизняна війна, яка «згребла» на себе всі ресурси країни, а також протистояння комунізму решті всього світу. І лише після війни в СРСР задумалися про відродження збірної по футболу. І в 1946 році наша збірна була сформована і ввійшла до складу ФІФА.

Це відбулося на XV Олімпійських іграх, що проходили в 1952 році. Наша збірна провела зустрічі із збірними Угорщини, Польщі, Румунії, Болгарії, Чехословакії, Фінляндії. Дебют вдався – збірна СРСР показала добрий футбол, але все таки поступилася сильній збірній Югославії і вибула з турніру. В тому історичному матчі СРСР програвала 1:5, але порівняла рахунок до 5:5. Наступного дня довелося перегравати, і СРСР поступилася Югославії 1:3. «На моєму спортивному віку, - писав капітан команди СРСР і учасник матчу В.М. Бобрів, - промайнуло немало напружених футбольних матчів. Але, мабуть, матч з олімпійською командою Югославії перевершив все по гостроті, по напруженню пристрастей, по спортивній люті».

Зарубіжна преса оцінила футбол СРСР дуже високо. Англійський спортивний оглядач Д. Пейдж писав, що найбільшою несподіванкою олімпійського футбольного турніру з'явився дебют радянської команди, яка на його думку, зовсім не була схожа на недосвідчених новачків. А ось на батьківщині виступ збірної був визнаний невдалим.

Тому, в наступному сезоні СРСР зобов'язана виграти. Адже була епоха комунізму, і не могло бути інакше!

В 1954 році оновлена команда розгромила збірну Швеції з рахунком 7:0, пізніше зіграла внічию з олімпійськими чемпіонами угорцями. В 1955 році СРСР приймав гостей - збірну ФРН. Тоді вони були чемпіонами світу, тому цей матч був дуже відповідальним, в ньому радянська збірна хотіла перевірити свої сили. І СРСР виграла 3:2. Результат показав, що сили збірної зросли, що значно укріпило її авторитет. І вже через рік на олімпійських іграх в Мельбурні збірна СРСР перемогла югославів (1:0) і узяла «золото».

Отже, підведемо підсумок: за 1954-1956 роки збірна СРСР в 22 матчах отримала 16 перемог, 4 внічию, і всього 2 програли. Забито 69 м'ячів, пропущено всього 17, що недивно, адже тоді в збірній числився такий відомий воротар, як Лев Яшин, який був визнаний кращим футболістів Європи в 1963 році. Яшин провів у складі збірної 78 матчів.

В 1959 році була заснована Федерація футболу СРСР. А в 1960 році СРСР завоювала Кубок Європи по футболу, в черговий раз перемігши у фіналі югославів (2:1). Це була одна з найвидатніших перемог нашої збірної. До цього року в збірну СРСР входили гравці декількох клубів: Спартака, Торпедо, ЦСЬКА, Локомотива, СЬКА (Ростов), Крил Порад (Куйбишев), Динамо (Москва, Тбілісі, Київ). В 1962 році збірна спробувала виграти на черговому чемпіонаті світу по футболу в Чилі, але успіх супроводив тільки спочатку, а потім нас все ж таки перемогли господарі.

Чемпіонат світу 1966 року зробив збірну СРСР по футболу однієї з чотирьох найсильніших світових команд. Тоді збірна СРСР випередила збірних Бразилії, Угорщини, Італії, Уругваю, Аргентини і Іспанії. Але, як завжди, білу смугу зміняє чорна, і наступні десять років збірна СРСР зуміла лише стати другими на чемпіонаті Європи і двічі стати третіми на олімпійських іграх. В 1980 році СРСР знов зайняв третє місце по футболу на олімпійських іграх. Тоді ж розгорілося протистояння між київським Динамо і московським Спартаком.

В 1988 році збірна СРСР востаннє узяла «золото» на Олімпійських іграх в Сеулі. Був розквіт «перебудови». Час СРСР проходив, наступав час збірної Росії та України як окремих команд.